Архиве категорија: Здравствена заштита

Акција хватања паса луталица

Данас је у Бојнику спроведена акција хватања паса луталица. Ово је само једна у низу акција хватања паса луталица, ове године. Општина Бојник је, за ову акцију, ангажовала фирму АВЕНИЈА МБ из Београда.

ЗОО-хигијенска служба је у обавези да ухваћене псе, стерилише, вакцинише и уједно ради на удомљавању ових животиња.

Грађани Бојника и околних села моћи ће, безбедније, да се крећу улицама и путевима.

“Војни лекар на селу“ у селу Горњи Брестовац

3. Центар за обуку, у сарадњи са локалном самоуправом општине Бојник, у селу Горњи Брестовац, реализовао је акцију Министарства Одбране Републике Србије “Војни лекар на селу“. Циљ акције је био пружање општег лекарског прегледа мештанима села Горњи Брестовац.

У овој акцији, поред лекарске екипе и војног ветеринара из састава 3.Центра за обуку, учествовали су агроном и представници из Дома здравља, Црвеног крста и Центра за социјални рад, општине Бојник.

Извршен је општи лекарски преглед 38 мештана, у склопу кога је пацијентима, мерен крвни притисак, одређиван ниво шећера у крви и рађен ЕКГ налаз. Од укупног броја прегледаних пацијената 30 процената су чинили припадници ромске националности. Едукацију и саветовање становништва о заразним болестима заједничким за животиње и људе, као и преглед 93 грла стоке, у три домаћинства извршио је референт за ветеринарску службу Команде 3.ЦО.

У току трајања акције, Црвени крст из Бојника поделио је одећу социјално најугроженијим домаћинствима у селу, а геранто домаћице Центра за социјални рад из Бојника, пружале су своју помоћ мештанима села Горњи Брестовац и обилазиле домаћинстава у селу.

Уручени кључеви санитетског возила

Дом Здравља у Бојнику добио је ново, најсавременије, санитетско возило. Средства у износу од 4.400.000,00 динара за набавку возила марке „PEUGEOT BOXER“ обезбедила је локална самоуправа.

Председник Општине Бојник, Небојша Ненадовић, уручио је кључеве руководству ове здравствене установе.

У претходном периоду локална самоуправа није имала никакве инвестиције ни улагања у Дом Здравља, тек након доласка на чело Општине господина Ненадовића успостављена је добра и коректна сарадња, казао је Председник Управног одбора Дома Здравља Бојник Јовица Николић.

Физикална терапија у Дому Здравља

У Дому Здравља у Бојнику, пре месец дана, почело је са радом одељење за физикалну медицину.

Дом Здравља у Бојнику добио је, пре неколико година, од Министарства здравља, средства за набавку опреме, која је и набављена, али је проблем био недостатак адекватног и уређеног простора, како је казао директор Дома Здравља Борисав Трајковић, захваљујући разумевању локалне самоуправе овај проблем је решен.

Становници Пусторечког краја кажу да је одељење за физикалну медицину од великог значаја за њих јер више не морају да иду у Лесковац или Лебане.

У току дана буде примљено 20 пацијената односно око 100 недељно. Терапије се заказују по утврђеном термину. Понедељком и четвртком долази из Лесковца специјалиста физикалне медицине др Бранимир Раденковић.

Ново санитетско возило за Дом здравља у Бојнику

Установа Дом здравља у Бојнику добила је ново санитетско возило. Средства за набавку овог возила обезбедила је локална самоуправа.

У питању је санитетско возило марке PEUGEOT BOXER и вредности 4.400.000 динара које ће бити отплаћено у четири рате.

Ово је планирана инвестиција за ову годину и према речима директора Дома здравља, господина Борисава Трајковића, набавком овог возила драстично ће се побољшати квалитет здравствених услуга на територији општине Бојник.

Он такође наводи да су поједина возила ове установе прешла по 300 па чак и 400 хиљада километара тако да је набавка новог санитета била преко потребна како би се грађанима обезбедио бржи и удобнији транспорт.