Архиве категорија: Информисање

Позив на јавну расправу

Поштовани суграђани,

Општина Бојник обавештава своје суграђане да ће се, јавна расправа везана за припрему Одлуке буџета за 2019. годину, одржати дана 28.08.2018. године, у сали Скупштине општине Бојник, са почетком у 12 часова.

У циљу транспарентног трошења средстава, неопходно је да и ви активно учествујете у буџетском процесу. Јавна расправа је најбоља прилика да се чује глас јавности.

Мишљење наших суграђана је путоказ за будућност наше општине. Активна улога грађана најбоље ће нам показати како да убудуће креирамо наше активности и како да средства буџета користимо у циљу добробити свих нас.

С поштовањем,
Општина Бојник

Спровођење мера активне политике запошљавања

У циљу повећања запошљавања, Општина Бојник, у сарадњи са НСЗ спроводи мере активне политике запошљавања, удруживањем средстава.

Локалним Акционим планом запошљавања, ове године, предвиђено је више мера које могу да се суфинансирају. То су програм јавних радова, субвенција за самозапошљавање, и субвенција послодавцима за запошљавање незапослених лица на новоотвореним радним местима. Конкурс је отворен до новембра месеца,  каже Председник општине Бојник, Небојша Ненадовић.

,,У зависноти од тога како се испоштују те квоте, количине новца и пријављених људи, конкретно мислим на самозапошљавање где су средства предвиђена у износу од милион и по динара и то 750 хиљада са наше и исто толико од стране НСЗ, за сада, се јавило осморо заинтересованих, чиме је успешно завршен тај део конкурса. Што се другог дела тиче, за пријем нових радника, за сада, се нико није јавио јер ту постоје одређени критеријуми, а неки од њих је да послодавац није смео одређено време да буде у блокади. За одлуку о спровођењу јавних радова са НСЗ удружили смо по милион динара, за шта се јавило 18 лица који ће од септембра бити ангажовани на уређењу наших јавних површина,” објаснио је први човек општине Бојник.

ЈКП ,,Јединство” од губиташа постало успешно предузеће

Након годину дана од како се налази на функцији директора ЈКП,, Јединство“ Борисав Илић  у овом сада, можемо слободно рећи, успешном предузећу радницима се редовно исплаћују путни трошкови. Исплаћен им је и први део зараде за јул месец 2018. године, док ће, како наглашава Илић,  до краја августа месеца примити и други део.

Према његовим речима редовно се измирују и све обавезе према држави.  Рачуни се редовно испостављају грађанима. За оне са већим дуговањима послате су и опомене, али директор истиче да има разумевања за сваки вид сарадње.

,,Ја хоћу да прихватим да њихов дуг који настао на име комуналних услуга измире на рате без камате. До сада је направљено 307 споразума. Међу њима већ сто грађана је измирило своју обавезу.” 

Оно што је било неизбежно да ово предузеће опстане је смањење броја радника тако да је од 21-ог овај број сведен на њих 10-оро.

,,Урађен је нови правнилник о систематизацији радних места и сви они радници који су били преко броја, који су били вишак добили су или новчану накнаду уз споразумни раскид радног односа или отпремнину као технолошки вишак. Свим радницима који су на тај начин отишли исплаћене су све заостале зараде, као и сви доприноси.

Јовановић каже да сада има за циљ да ово предузеће најпре осавремени набавком нових машина.

На питање новинара за већ вишегодишњи проблем багера који је стациониран у Стубли директор објашњава

,,Он је расходован. Ја као в.д. директор овог предузећа упутићу захтев оснивачу Општини Бојник да распишемо лицитацију и да багер продамо као старо гвожђе неком отпаду. Ја сам њега затекао ту, то возило је можда и годину, две уназад пре мене већ било на том месту.

У Бојнику потписани уговори са медијима

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић данас је потписао уговоре са представницима медија, чији су пројекти прошли на конкурсу  у области јавног информисања. Буџетом Општине Бојник  опредељена су средства у износу од  1.600.000,00 динара.

На конкурс који је био расписан 18.априла 2018 године пристигло је 17 пројеката, а комисија у саставу Радоман Ирић, новинар из Врања,Милорад  Додеровић, новинар из Ниша и Никола Лазић, новинар из Бујановца, одабрала је 8 пројеката. Укупна вредност одобрених пројеката је 1.600.000 динара.

,, Ове године по први пут су конкурисале неке медијске куће, које ће информисати не само грађане наше општине, већ и јужне Србије о дешавањима на нашој територији. Медијска слика о нашој општини треба да се промени, јер мислим да  наши резултати, заслужују  место у медијима“ ,  казао је први човек општине Бојник Небојша Ненадовић.  

Одлуком комисије, средства су добили следећи медији:

  • RTV ”4S” – 600.000,00
  • Info centar juga -200.000,00
  • TV Leskovac, 100.000,00
  • JUGpress, 150.000,00
  • Agencija ”Helloanimation” 50.000,00
  • RTV ”Belle amie” -250.000,00
  • Jugmedia 150.000,00
  • Agencija South side, 100.000,00

СМЕХ КАО ЛЕК

Стендап комедија „СМЕХ КАО ЛЕК“ у извођењу глумца Драгослава Гилета Бранковића, биће приказана у сали Установе Дом културе „Бојник“  18.05.2018. године (петак) са почетком од 20:30 часова. Улаз је слободан, дођите да се заједно смејемо!

Презентован пројекат „Реформа пореза на имовину,,

Грађанима општине Бојник данас је у центру презентован пројекат Реформа пореза на имовину, они су имали и прилику да попуне упитник  и на тај начин предложе пројекте за наредну 2019 годину.

Кроз овај  пројекат општина Бојник добиће прилику да среди евиденцију о пореским обвезницима, што ће омогућити бољу наплату прихода. У наредном периоду  4  пописивача обићи ће све месне заједнице и домаћинства и извршити попис њихове имовине.

Ефекти реализације овог програма су делотворније управљање регистрацијом имовине и прикупљањем пореза на имовину, и непосреднија сарадња локалне самоуправе и грађана о питањима прикупљања и коришћења пореза на имовину, што ће довести до повећања квалитета услуга и улагања у инфраструктуру.

,,Упитник за  прикупљање пројектних идеја  се  налази  и на сајту општине Бојник тако да грађани могу сами да одлуче како ће њихов новац прикупљен од пореза на имовину бити утрошен. Идеја би требало да се односи искључиво на потребе које су у надлежности локалне самоуправе.Предлог има шансу да уђе на листу приоритета за које ће гласати грађани, а који ће  бити финансирани из буџета општине у 2019 години“ казао је при човек општине Бојник Небојша Ненадовић.

У децембру 2017 године Председник општине Бојник Небојша Ненадовић, потписао је Меморандум о разумевању са Међународном организацијом – Интернатионал Манагемент гроуп (IMG)  у вези спровођења Програма реформе пореза на имовину (MED2).

Међу 92 локалне самоуправе из целе Србије, које су се пријавле за учешће у швајцарском пројекту „Реформа пореза на имовину“ је и Бојник. Општина Бојник  је једна од 45 у Србији која ће бити подржана кроз Програм MED 2.

Цео пројекат је вредан шест милиона франака и у потпуности га финансира Швајцарска канцеларија за развој и сарадњу SDC.

Пројекат се реализује кроз заједничку сарадњу Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства финансије и Сталне конференције градова и општина.