Архиве категорија: Инфраструктура

Изградња канала и уређење моста у Придворици

Од моста који се налази у близини цркве Светог архангела Гаврила изводе се радови на изградњи канала за одвод атмосферских вода.

,,Изградња саобраћајнице од циглане до цркве у Придворици је велика инвестиција, која се финансира средствима Европске Уније у оквиру првог позива ИНТЕРРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, да бисмо због честих падавина спречили да дође до оштећења овог пута, на седници Штаба за ванредне ситуације донели смо одлуку да превентивно делујемо, да проширимо мост у дужини од два метра и изградимо канал“,  казао је приликом обиласка радова први човек општине Бојник Небојша Ненадовић.

Вредност ове инвестиције која се финансира средствима из буџета општине је око 1.800.000 динара, а  извођач радова је Југоградња из Придворице.

Да подсетимо у Придворици се радови на изградњи саобраћајнице изводе у дужини од 3000 метара, вредности 310.579 евра.

Почело асфалтирање пута у Придворици

Радови на првој деоници пута у дужини од 490 и у ширини од 5 метара се изводе из центра села у правцу циглане према Зелетову. Извођач радова је конзорцијум фирми ,,Водоградња,, из Пуковца и ,,Траце ПЗП,, Врање.

Радове је данас обишао председник општине Бојник Небојша Ненадовић са сарадницима.

,,Све иде по плану, и очекујемо да до 26. јула када цело село слави Сабор Светог архангела Гаврила, буду завршени радови, иако је рок  за завршетак до новембра месеца“,  каже први човек општине Бојник.

За мештане Придворице изградња овог пута је од великог значаја, јер више неће морати  да газе по блату, дешавало се да преко зиме колима нису могли да прођу овим путем, док је у току лета било доста прашине.

Да подсетимо пројекат „Изградња приступног пута до културно-верских места у општини Бојник у Србији и општини Земен у Бугарској“ се финансира средствима Европске Уније у оквиру првог позива INTERREG-IPA програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Општина Бојник је била водећи партнер на овом пројекту, добила је средства у износу од 374.000 евра, док је партнерска општина из Бугарске Земен добила 200.000 евра.

У току је летње одржавање путева

Радови на попуњавању ударних рупа су до сада изведени у Бојнику, Драговцу и Лапотинцу , у току су радови у Стубли,Мајковцу, Турјану и Лозану, а наредних дана биће настављени према Вујанову, Ивању и Мијајлици.

,,Пре ових радова санирани су путеви и улице до месних заједница: Косанчић, Кацабаћ, Горње Бријање, Обилић,Дубрава, Коњувце, где је у предходном периоду  због обилних падавина дошло до оштећења. Након санације ударних рупа изводиће се радови на реконструкцији  атарских путева. На тендеру овај посао добила је фирма Перица Јовић из Власотинца, а вредност радова је 9.115.000 динара” казао је први човек општине Бојник Небојша Ненадовић

Такође биће уклоњено шибље и грање покрај коловоза, посечено ниско и крупно растиње и покошена трава.Завршетак свих  ових радова очекује се до краја месеца рекао је председник општине Бојник Небојша Ненадовић.

Нова улица у Бојнику

Општина Бојник је прошле године купила парцелу која је била у приватном власништву, међутим како није имала општинског правобраниоца, парцела није могла да се  пренесе у власништво општине.

Генералним планом је предвиђено да на овој парцели  пролази нова улица, која ће на неки начин бити и обилазница око Бојника.  Пошто сада имамо јавног правобраниоца, парцела је  пренета општини и почели су радови на првој фази казао је Председник општине Бојник Небојша Ненадовић.

,,Ове године асфалтираће се неколико путних прваца, до сада је завршен пут Бојник-Граница, радови су у току на изградњи саобраћајнице Придворица –Зелетово, а почетак радова ускоро се очекује и у селу Лапотинце.Наредне године у плану је изградња обилазнице и моста у Бојнику, који ће бити веза између ове и Пусторечке улице,, истиче Ненадовић.

Нова улица је у близини пијаце, пролази поред стадиона ФК ,,Пуста Река,, и излази код аутобуске станице.

Асфалтиран пут Бојник – Граница

У Граници су завршени радови на асфалтирању треће деонице пута у дужини од 700 метара. Вредност радова је 6 милиона динара, извођач је предузеће ,,Водоградња“ из Пуковца.

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић, председник Скупштине Дејан Стојановић и његов заменик Драган Стојановић обишли су завршне радове.

,,За мештане Границе овај пут живот значи, то је вечити сан људи који живе овде и ми знамо како је живети без пута, а асфалт смо чекали пуних 28 година. Ја се у свом мандату залажем да свако место у општини Бојник добије асфалт“,  каже заменик председника Скупштине општине Бојник Драган Стојановић  .

Село Граница истиче Стојановић има највише обрадиве површине негде око 600 ха, некада је под пшеницом било преко 400 ха. Ово место сада има 120 домаћинстава.

Прва деоница пута је урађена 2016. године, друга деоница је урађена 2017.године   Завршетом треће деонице путни правац Бојник – Граница је у потпуности, асфалтиран.

За чистији Бојник

Како би се унапредило одржавање комуналног реда у Бојнику  Јавно комунално предузеће ,,Јединство,, почело је са одвожењем смећа 4 пута дневно. Новина је и то да се смеће одвози и суботом.

,,Наш циљ је да Јединство вратимо да буде комунално предузеће односно да се бави одвожењем комуналног отпада.Од овог месеца ради се у две смене, смеће се одвози  4 пута дневно, по два пута у смени” , каже први човек општине Бојник Небојша Ненадовић.

Ако живимо у малој општини то не мора да  значи да општина треба да нам буде прљава, већ  чиста и пријатна за боравак истиче Ненадовић и додаје да број дивљих депонија на територији општине Бојник варира.

У наредном периоду доћи ће и до куповине и повећања броја контејнера највљено је овом приликом.

Бојник добио средства за израду пројектно техничке документације

Бојник добио средства од Министарства привреде за израду пројектно техничке документације.

Општина Бојник је једна од  54 локалне самоуправе које су добиле средства на конкурсу Министарства привреде за суфинансирање израде пројектно техничке документације.

,,Ово је заједнички пројекат наше општине и општине Дољевац, реч је о реконструкцији и проширењу постројења за пречишћавање воде ,,Брестовац“ односно о изради пројектно техничке документације идејног решења, идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење. Одобрена су нам средства у износу од 4.050.000 динара, наше учешће је 10 процената, односно ми и општина Дољевац учествујемо са по 5 процената. Тендер за израду пројектно техничке документације биће расписан сутра ”, рекао је Председник општине Бојник Небојша Ненадовић.

Опрема која је сада у фабрици стара  је преко 15 година, ми на овај начин желимо да модернизујемо рад фабрике и да се садашња прерада и квалитет воде подигне на виши ниво казао је први човек општине Бојник Небојша Ненадовић.

Изградња фабрике воде у Бојнику започета је 1988 године, фабрика је почела са радом 2003 године. Сада ово предузеће има 22 упошљеника, све већи број корисника и послује позитивно.