Архиве категорија: Култура

К.У.Д. „Белац“ прославио 20 година рада

Група ентузијаста из Бојничког села Придворица пре тачно 20 година формирала је културно уметничко друштво „Белац“. Од тада до сада ово друштво у континуитету ради на очувању фолклора овог дела Србије.

Поводоом 20 година постојања и врло успешног рада, уз подршку локалне самоуправе, Дома културе, Спортске хале, ОШ „Станимир Вељковић – Зеле“ и бројних пријатеља КУД „Белац“ је одржао концерт у Спортској хали у Бојнику. На концерту су сем њих учествовали и КУД „Леминд“ из Лесковца и Куд „Извор“ из Врњачке Бање. Овом приликом КУД „Белац“ је извео сплетове игара из Лесквачког краја и Горњег Понишавља. КУД „Леминд“ је извео игре из Поморавља и Босилеградског крајишта, док су се најмлађи чланови КУД-а „Извор“, који такође ове године, слави исти јубилеј, представили сплетом игара из Шумадије. КУД „Белац“ и КУД „Леминд“ су овом свечаном приликом своју дугогодишњу сарадњу крунисали братимљењем, господин Томислав Марковић уметнички директор КУД „Белац“ уручио је повељу о братимљењу Милану Филиповићу уметничком директору КУД „Леминд“. По братимљењу развило се Ужичко коло у коме су се нашла оба братска друштва као и малишани из КУД „Извор“.

Уметнички директори оба друштва су изразили своје задовољство братимљењем и представили своја друштва и планове за даље. Господин Томислав Марковић нам је говорио о почецима овог друшва. У почетку су у рад друштва били укључени само мештани Придворице али због јако великог интересовања почело се са пријемом заинтересованих са целе Бојничке територије па је сада највећи број, нарочито младих, чланова управо из Бојника. Сада КУД „Белац“, у три старосне категорије, броји више од 70 чланова у фолклорној изворној и певачкој секцији. Од скора се пробе одржавају у Спортској хали у Бојнику.

Ово културно уметничко друштво је било више пута награђивано, а међу своје највеће успехе сматра гостовање у Италији, где је, на позив Српске културне заједнице „Свети Сава“ из Валдања, боравило у периоду од 21. до 23. маја 2016 у Вићенци и одржало целовечерњи концерт у Спортском ценру у месту Корнедо Вицентино.Такође су гостовали у Македонији, Прагу и Софији, где ће поново отићи ове године,а после краће паузе крећу на десетодневну турнеју у Грчку.

Прослави овог јубилеја је присуствовала и госпођа Рада Крстић, директорка ОШ „Станимир Вељковић – Зеле“ и изразила велико задовољатво што се све већи број ђака бави, ван школе, фоклором и спортом, а све мање је на улици.

По завршетку концерта уследило је славље у ресторану, где игри и весељу није било краја, а сала је била мала за тако велики број младих који су играли коло за своју душу као да су једно велико друштво.

 

К.У.Д „Белац“ слави 20 година постојања

Позивамо Вас да у Суботу 21.04.2018. године у 17:00 часова, у Спортској хали у Бојнику, присуствујете прослави 20 година постојања и успешног рада културно-уметничког друштва К.У.Д. „БЕЛАЦ“ из Придворице.

К.У.Д. „БЕЛАЦ“ ће, тим поводом, извести део свог, богатог, репертоара, а придружиће им се гости К.У.Д. „Извор“ из Врњачке Бање и К.У.Д. „Леминд“ из Лесковца.

Круна прославе ће бити братимљење К.У.Д. „БЕЛАЦ“ из Придворице и К.У.Д. „Леминд“ из Лесковца.

Светски Дан Рома у Бојнику

У част обележавања светског Дана Рома (08.Април), Установа Дом културе „Бојник“  је организовала приредбу у сарадњи са представницма Рома из Бојничке општине. Приредба је одржана у сали Дома културе у Бојнику 05.04.2018.године са почетком у 18 часова. Као официјелни оркестар наступио је MAXY BEND, а на приредби је учествовао и  оркестар Фејата и Небојше Сејдића, као и КУД „Белац“ из Придворице.

Приредбу је отворенио в.д. директора Дома културе „Бојник“, господин Ненад Јовановић, који је и био иницијатор и организатор догађаја. У свом обраћању господин Јовановић се најпре захвалио локалној самоуправи на пруженој  подршци, а затим је говорио о историјском значају овог дана, о Ромској застави и  симболичном значењу плаве и зелене боје и точка на њој и обавестио нас да је Рома  процентуално према броју становника у целој Србији највише у Бојнику, 1649 према званичним подацима  а незванично више од 2000 Рома, па у Лесковцу.

Ромском химном „Ђелем, ђелем“ у извођењу оркестра Фејата и Небојше Сејдића почео је музички део програма. Најављујући свој наступ, господин Небојша Сејдић нам је представио малог Виктора, праунука покојног Фејата „Краља трубе“  и похвалио се да је Виктор имао част  да са оркестром свира са чувеним „Џипси кингсима“ прошле године. Током приредбе су се смењивали наступи  такође чувеног  MAXY BEND-a , оркестра Фејата и Небојше Сејдића из Бојника  и КУД-а „Белац“ из Придворице.  Сала је била препуна, а публика није одолела врхунској музици и заиграла је. испред бине са великим уживањем.

Овом приликом је изражена нада да ће ова манифестација постати традиционална у Бојнику али и најављена још једана, „Дани Фејата Сејдића-краља трубе“.

Приредба поводом светског Дана Рома

У част обележавања светског дана Рома (08.Април), Установа Дом културе „Бојник“ Бојник је организовала приредбу у сарадњи са представницма Рома из Бојничке општине. 

Приредба ће бити одржана у сали Дома културе у Бојнику 05.04.2018.године са почетком од 18 часова. Предвиђен је угодан програм, који претежно обухвата песму и игру. Као официјелни оркестар наступиће MAXY BEND, а на приредби ће се прдставити и оркестар Небојше Сејдића, као и КУД „Белац“ из Придворице и други! danromaznak

Награђени учесници књижевног конкурса

У знак сећања на погубљене недужне цивиле Бојника и Драговца, Дом културе у Бојнику организовао је књижевни конкурс на тему „Крвави фебруар“.

Прву награду на овом конкурсу добила је Данијела Стојковић Миловановић из Лесковца за песму „Крвави фебруар“.

Другу награду добила је Мимица Стефановић Костић, аутор песме „Певајте шуме Радана“.

Трећу награду је добила Ратка Марковић Марјановић, аутор песме „Ти војниче душмамине“.

У просторијама Установе Дом Културе Бојник, свечано су уручене награде и захвалнице учесницима овог књижевног конкурса.

Установе Дом Културе Бојник је објавила све песме које су учествовале на конкурсу у збирци песама
“ Песме као споменици „

Позоришна претстава у Бојнику

У Недељу, 29.10.2017. године, у сали Дома Културе у Бојнику, у 19,30 часова, одржаће се позоришна представа „ПРЕЉУБНИЦИ“

Сви који воле урнебесну комедију моћи ће да уживају у представи Милице и Филипа

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН.