Архиве категорија: међународна сарадња

Састанак тима за управљање пројектом из Бојника и Земена

У Бојнику је јуче и данас одржан састанак тима за управљање пројектом “Развој приступа културно-верским местима у општинама Земен и Бојник”.

Овај пројекат се финансира средствима Европске Уније у оквиру првог позива ИНТЕРРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

У току јучерашњег дана на састанку са председником општине Бојник  Небојшом Ненадовићем, презентован је кратак преглед напретка у овом тренутку имплементације пројекта.

Представници из Бугарске овом приликом председнику Ненадовићу уручили су захвалницу од председника општине Земен, у знак досадашње добре сарадње.

Након састанка гости из Бугарске заједно са председником општине и председником Скупштине и њиховим сарадницима обишли су радове у Придворици и  посетили цркву Светог Архангела Гаврила.

01_02

На данашњем састанку тима за управљање пројектом презентован је детаљан преглед напретка у реализацији уговора потписаних у складу са тендерским процедурама и другим одредбама предвиђеним у плану набавке одобреног пројекта.

Бојник добио подршку ЕУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и Министарка за Европске интеграције Владе Републике Србије Јадранка Јоксимовић присуствовале су заједно са шефом делегације ЕУ у Републици Србији Семом Фабрицијем и Амбасадором Швајцарске у Србији Филипом Геом представљању резултата које је развојни програм „Европски прогрес“ остварио током три године спровођења. Уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске и Србије „Европски прогрес“ је у сарадњи са 34 локалне самоуправе југоисточне и југозападне Србије спровео 254 пројекта који су допринели јачању конкурентности локалних самоуправа и локалних економија, побољшању социјалне инфраструктуре, социјалном укључивању угрожених група становништва и најбитније повећању квалитета живота локалног становништва.

Догађају у Београду присуствовао је и Председник Општине Бојник , господин, Небојша Ненадовић, коме је и уручена Захвалница за успешну сарадњу на спровођењу програма „Европски прогрес“.

„Општина Бојник је добила подршку за пројекат израде Плана детаљне регулације Агро-бизнис зоне у Косанчићу, за довођење здраве пијаће воде у Горње Бријање и за постављање преграда изнад и испод Брестовачког језера.“- рекао је Председник Општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић.

У реализацији пројеката Општина Бојник је учестовала са 10% а 90% су бесповртна средства која смо добили од „Европског прогреса“.

Реформа пореза на имовину у Бојнику

На свечаности одржаној у Београду,  Председник општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић, потписао је Меморандум о разумевању са Међународном организацијом – International Management group (IMG)  у вези спровођења Програма реформе пореза на имовину (MED 2)

Међу 92 локалне самоуправе из целе Србије, које су се пријавле за учешће у швајцарском пројекту „Реформа пореза на имовину“ је и Бојник. Општина Бојник  је једна од 45 у Србији која ће бити подржана кроз Програм MED 2.

Управо кроз овај пројекат 45 општина и градова добиће прилику да среде евиденцију о пореским обвезницима,  што ће омогућити бољу наплату прихода.

У  унапређивању опорезивања имовине IMG  ће пружити подршку у ажурирању базе података пореских обвезника и имовине, обезбеђивањем финансијских средстава за привремено ангажовање сарадника за рад на терену и техничку помоћ за развој капацитета  кроз обуке за локалне пореске администрације.

Ефекти реализације овог програма су делотворније управљање регистрацијом имовине и прикупљањем пореза на имовину, и непосреднија сарадња локалне самоуправе и грађана о питањима прикупљања и коришћења пореза на имовину, што ће довести до повећања квалитета услуга и улагања у инфраструктуру.

Критеријуми који су били одлучујући за одабир градова и општина су најбоље пријаве које су понудили и мотивација при попуњавању апликационе форме.

Цео пројекат је вредан шест милиона франака и у потпуности га финансира Швајцарска канцеларија за развој и сарадњу SDC.

Пет најуспешнијих поделиће бесповратни наградни фонд од милион франака, који је обезбедила Влада Швајцарске.

Пројекат се реализује кроз заједничку сарадњу Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства финансије и Сталне конференције градова и општина.

Бојник добио средства Европске Уније

Свечана додела свих уговора за пројекте који ће се финансирати средствима Европске Уније у оквиру првог позива INTERREG-IPA програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија одржана је јуче у Министарству регионалног развоја јавних радова Републике Бугарске.

Церемонији су присуствовали представници свих пројектних партнера из Бугарске и Србије, међу којима и представници Општине Бојник, на челу са председником Небојшом Ненадовићем.

Додељено је укупно 37 уговора о донацији, а данас је званично и први дан имплементације тих пројеката.

Пројекат који Општина Бојник реализује зове се „Изградња приступног пута до културно-верских места у Општини Бојник у Србији и Општини Земен у Бугарској“. Општина Бојник, која је била водећи партнер, добила је средства у износу од 374.000 евра док је партнерска Општина из Бугарске Земен добила 200.000 евра.

Општина Бојник конкурисала је са пројектом који се односи на асфалтирање пута у дужини од преко 3.000м од циглане до Цркве у Придворици.