Архиве категорија: Образовање

Светосавски турнир у ОШ Станимир Вељковић – Зеле

Поводом прославе ђачке славе Свети Сава у Бојнику је организован традиционални турнир.
Такмичили су се ученици од 5-ог до 8-ог разреда,укупно 15 тимова,  и то у малом фудбалу – футсалу, кошарци и одбојци. Финале турнира је одиграно, у суботу 27-ог јануара, на дан Светог  Саве, у Спортској хали у Бојнику. Победници су:

  1. Мали фудбал дечаци ( 5 и 6 разред ) V/2
  2. Мали фудбал девојчице ( 5 и 6 разред ) V/2
  3. Мали фудбал дечаци ( 7 и 8 разред ) VIII/2
  4. Мали фудбал девојчице ( 7 и 8 разред ) VIII/1
  5. Кошарка дечаци ( 7 и 8 разред ) VII/4
  6. Одбојка девојчице ( 7 и 8 разред ) VIII/1

Да се подсетимо, ученици ОШ „Станимир Вељковић-Зеле“ предвођени професором Дејаном Давидовићем , су маја 2017-те,  постали Прваци Србије у малом фудбалу.

 

Школска слава Свети Сава у Бојнику

У сали Дома културе у Бојнику ђачком централном приредбом је обележена школска слава Свети Сава. Ђаци Основне школе „Станимир Вељковић Зеле“ и Техничке школе „Бошко Крстић“ су у част првог Српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства играли, певали, свирали, глумили и рецитовали.

Свечаност је отворио  хор  ОШ „Станимир Вељковић Зеле“ химном Светом Сави, затим је наступио школски фолклорни ансабл сплетом игара, следили су рецитатори, флаутисткиња, певачка група, и глумци са игроказима:
„Домаћи о Светом Сави“
„Свети Сава као школски инспектор“
„Свети Сава и нерадна жена“
„Разговор баке и унуке“ и
„Школски час о Светом Сави“

До краја приредбе су наизменично наступали хор Техничке школе „Бошко Крстић“  и рецитатори.

Празник Свети Сава је установљен  за школску славу 1840.године на предлог Атанасија Николића ректора Лицеја из Крагујевца. Сматра се зачетником Српске средњевековне књижевности, зато се слави као заштитник просветних установа. Свети Сава је био најмлађи син Стефана Немање, крштен је именом Растко. Замонашио се веома млад на Светој Гори у Руском манастиру Свети Пантелејмон и узео је духовно име Сава. У Никеји је 1219.године издејствовао самосталност Српске православне цркве и Српску Архиепископију. Умро је 1236.године у Трнову, у Бугарској,  на повратку са ходочашћа у Јерусалим. Његове мошти су 1237.године пренете у Манастир Милешева. 

Обележен Дан Техничке школе „Бошко Крстић“ у Бојнику

Пригодним програмом, који су припремили ученици Техничке школе „Бошко Крстић“  у Бојнику, у свечаној сали Дома културе, обележен је Дан ове школе.

Поводом Дана своје школе ученици су извели рецитал и сплет игара из овог краја, а уследио је и наступ музичких талената.

Техничка школа „Бошко Крстић“ почела је са радом давне 1979. године. Од прве генерације до данас средњу школу у Бојнику завршило је преко 3.000 ученика, а данас ова школа школује следеће образовне профиле:

  • пољопривредни техничар
  • руковалац пољопривредне технике
  • финансијски техничар
  • туристички техничар

Ученици техничке школе „Бошко Крстић“ редовни су учесници бројних такмичења на нивоу Републике на којима бележе и запажене резултате.

Пољопривредна школа има успешну сарадњу са RUBIN-ом, EXPERT-ом, и локалним пољопривредним газдинствима на чијим се имањима и обавља део стручне праксе, док осталу практичну наставу обавља на својој економији чија је укупна површина 80 хектара од чега је један део под воћњацима.

Поклон честитка за ђаке прваке

Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић и Председник Скупштине општине Бојник, господин Дејан Стојановић приредили су, у Дому Културе Бојник, пријем за ђаке прваке Бојничких основних школа.

У  част ђака првака, приказана је пројекција 3Д цртаног филма „Тврд орах“.  Пре пројекције филма, ђацима се обратио Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић и пожелео им срећан полазак у први разред, приредивши им, пријатно, изненађење поклон честитком у вредности 3.000 динара.

Ђаке прваке поздравила је и Директорка основне школе „Станимир Вељковић-Зеле“, Рада Крстић.

Брига о најмлађима је, увек, била приоритет руководства општине Бојник и ова пракса ће бити настављена и у наредном периоду.

Предшколска Установа „Ђука Динић“-домаћин састанка

У скупштинској сали општине Бојник, одржан је састанак, Директора и стручних сарадника Предшколских установа Јабланичког и Пчињског Округа. Домаћин састанка, на коме је било присутно 13 општина, по први пут, била је Предшколска Установа „Ђука Динић“ из Бојника. Пре почетка састанка, присутне, је поздравио Председник општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић.

На састанку је било речи о Плану реализације припремног, предшколског Програма за школску 2017/2018 годину, о спољашњим вредновањима предшколских установа, о учешћу у пројектима, реализованим активностима и о стручном усавршавању.

Предшколску Установу „Ђука Динић“ у Бојнику, тренутно, похађа 210 малишана и 17 група. Од 1. Септембра ову Установу похађаће, у 11 група, деца припремно предшколског програма. Од тога 2 групе су целодневне. Иначе цена боравка детета, у овој прешколској установи, се није мењала, тако да, у целодневном, износи 2.949, а у полудневном боравку 1.475 динара.

Обележен Дан основне школе

У Дому културе у Бојнику, поводом Дана основне школе „Станимир Вељковић-Зеле“, ученици ове школе приредили су приредбу и овом приликом су подељене награде и признања ђацима, који су постигли, запажене, резултате у учењу и на такмичењима у протеклој школској години.

Руководство основне школе „Станимир Вељковић-Зеле“ из Бојника овај дан прославља са руководством локалне самоуправе, Председником општине Бојник, Небојшом Ненадовићем, директорима јавних предузећа, али и са свим бившим радницима, који су свој радни век провели у овој образовној установи.

Овом приликом је ђаку генерације, Анђели Денић и ученицима који су освојили прво место на Републичком такмичењу у малом фудбалу, награде уручио Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић.

Бојнички основци су припремили представу, у којој су, на оригинални начин, представили лик и дело Народног Хероја, чије име носи ова школа.

Представљање школе „Бошко Крстић“ у Бојнику

Техничка школа „Бошко Крстић“ у Бојнику обавештава све заинтересоване ученике и родитеље, да ће у Понедељак, 12.Јуна и Уторак, 13.Јуна од 07,00 до 12,00 часова,  отворити своја врата и представити школу.

После уводних објашњења Директора школе, будући ученици, имаће прилику да разговарају са професорима, свих образовних профила школе и упознају се са условима рада, који су на изузетно високом нивоу, по оцени представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Техничка школа „Бошко Крстић“ у Бојнику, ове шклоске године, уписаће ученике у три образовна профила, за која образовање траје 4 године и то:
1. Туристички техничар
2. Финансијски техничар
3. Пољопривредни техничар