Архиве категорија: Пољопривреда

Цветановић обишао плантажу породице Ђорђевић у Бојнику

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић данас је са својим сарадницима, представницима медија и власником пољопривредног газдинства обишао плантажу породице Ђорђевић у Бојнику.

Плантажа, која се простире на 22 хектара, постоји од 2012. године и претежно се бави производњом јабука и крушака, док се на малој површини налазе засади шљиве.

Овогодишњи принос крушака газдинства, око 100 тона, доказ да је воћарство једна од развојних шанси читавог Јабланичког округа, у којем се под засадима јабуке и крушке налази преко 1000 хектара. Важно је напоменути и то да је према процени Пољопривредне стручне службе града Лесковца овогодишњи принос овог воћа, упркос лошим временским условима, задовољавајући“,рекао је приликом обиласка Цветановић.

Власник газдинства Драган Ђорђевић провео је градоначелника и новинаре кроз плантажу објаснивши да користе најсавременије мере заштите од града и мраза и да ове године очекују око 300 тона приноса крушке и јабуке.

Ђорђевић каже да производе продају хладњачама у Србији , а у плану им је да направе своју хладњачу, где ће да складиште своју роби, за извоз на тржиште Русије.

Труд, енергија, јединство и слога дају изузетне резултате у пољопривреди под условом да се примењују најсавременије агротехничке мере и да имате вредне и марљиве људе који те мере спроводе истакао је градоначелник Цветановић. 

Ненадовић две деценије гаји вишње

У атару Општине Бојник је у току берба вишања. Председника Општине Бојник, господина Небојшз Ненадовића смо нашли у једном од воћњака у коме је у току берба вишања. Господин Ненадовић се више од 2 деценије бави узгојем воћа има сада под вишњом  око 5 хектара и 1 хектар под шљивом. У воћњаку воли да све уради лично, тако да раднике ангажује само у време бербе, па је и  тиме позитиван пример пре свега млађим житељима Бојника,.

У почетку су то били мали засади. Сам себи сам некако дао задатак да једно радно време проведем на трактору и на њиви. То осмочасовно време проведено на њиви је допринело да сада под вишњом имам око 5 хектара и 1 хектар по шљивом“ истиче Ненадовић.

Берачи, кажу да се ова вишња бере брзо, пуна је и лепо се кида. На наше питање да ли су задовољни зарадом рекли су нам да јесу, јер добијају 20 динара по килограму. Седам чланова породице могу да наберу од 700 до 800 килограма, што  је породици  зарада од петнаест до седамнаест хиљада динара дневно, док  један човек може да набере од 130 до 180 килограма. Ове године за прву класу вишње кажу да се плаћа 60 динара, док је откупна цена од 40 динара за другу-индустријску  класу.

Годишња Скупштина пчелара

Удружење пчелара Бојник је 28.04.2018. године, реализовало Годишњу Скупштину, којој је присуствовала већина чланова . Констатовано је да је Удружење пчелара Бојник успешно реализовало све планске активности у протеклој години.

Управо због квалитетног рада и велике сарадње са Фондом за развој  пољопривреде Бојник, увећао се и број чланова удружења. Посебно је ефикасно то што се повећао број пчелара млађе доби.

Усвојен је План активности за 2018. годину, надајући се да ће ова година бити медоноснија у односу на прошлу годину.

СРЕЋНА ВАМ И МЕДОНОСНА ПЧЕЛАРСКА СЕЗОНА.

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Стефановић Душка  из Горњег Бријања,  дана 25.02.2018 године, отелила се јуница коју је Душко  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Јуница је отелила здраво женско теле које је Душко вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 11.04.2018 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Алексић Цветко из Мрвеша.

Обавештења Фонда за развој пољопривреде

 • Фонд за развој пољопривреде општине Бојник, обавештава сва регистрована пољопривредна газдинства у активном статусу са територије општине Бојник, да могу да подносе захтеве за остваривање права на подстицаје у сточарству за краве за узгој телади за тов до 31.07.2018 године за краве отељене у периоду од 01.09.2017 године до 30.06.2018 године.

  Пољопривредна газдинства подстицаје остварују за најмање две отељене краве.

  За све додатне информације јавити се на телефон 016/821-829 или доћи у просторије Фонда за развој пољопривреде општине Бојник, сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова.

 

 • Обавештавају  се  сви пољопривредни произвођачи са територије општине Бојник, да је Фонд за развој пољопривреде општине Бојник расписао конкурс  за:
 1. Субвенционисање набавке нове опреме и механизације,
 2. Субвенционисање пчеларства,
 3. Субвенционисање камата кредита пољопривредних газдинстава,
 4. Субвенционисања вештачког осемењавања,
 5. Субвенционисање набавке сертификованог садног материјала приликом заснивања воћних засада.

Текст конкурса можете преузети у pdf формату: КОНКУРС

 

 • Фонд за развој пољопривреде општине Бојник упућује: Позив за подношење понуда за Субвенционисање камата кредита пољопривредних газдинстава.

Текст позива можете преузети у pdf формату: ПОЗИВ

 

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Бранковић Миливоје  из Славника,  дана 05.02.2018 године, отелила се јуница коју је Миливоје  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Јуница је отелила здраво женско теле које је Миливоје вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 26.03.2018 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Митић Станимир из Драговца.

Предавање за пољопривреднике у Бојнику

У организацији Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник данас је за пољопривредне произвођаче одржано предавање на коме је презентовано „Пионир“-ово семе и презентовани су производи „Галеника“-фитофармације . Пољопривредници са територије општине Бојник имају прилику да присуствују стручним предавањима које по традицији организује Фонд за развој пољопривреде Општине Бојник са циљем унапређења поњопривредне производње и усавршавања пољопривредних произвођача.

Фонд за развој пољопривреде Општине Бојник је јуче Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде послао на сагласност Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2018. годину.“ – казао је Директор Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник Саша Цакић.

Пошто је пчеларство на територији  Општине Бојник у експанзији последњих година ове године за развој пчеларства издвојено је 700.000 динара а укупан износ субвенције биће 50%. За развој пољопривреде из буџета Општине Бојник ове године биће издвојено 10.000.000 динара.