Архиве категорија: Пољопривреда

Сајам Етно хране и пића у Београду

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник је за пољопривредне произвођаче са територије општине Бојник извршио закуп штанда на XII Међународном сајаму Етно хране и пића у Београду од 22.11.2017 године до 25.11.2017 године.

Пољопривредни произођачи који су на XII Међународном сајаму Етно хране и пића представљали општину Бојник су Крстић Војислав из Придворице ( који се представио домаћим Ајваром и домаћом спржом) и Стојановић Звонимир из Доњег Коњувца ( који се представио џемом од шипка).

Уређење атарских путева у селу Кацабаћ

У току су радови на уређењу атарских путева у селу Кацабаћ, на потезу према селу Плавце. Уређење, овог, атарског пута омогућиће мештанима ова два села да лакше и брже дођу до својих имања.

Стратешким планом развоја општине Бојник, као примарни задатак, наводи се активност на оживљавању села, која су основа одрживог развоја општине Бојник.
Одржавање и уређење атарских путева је од посебног значаја за развој и унапређење пољопривредне производње. Због лоших атарских путева сви губе, и произвођачи и потрошачи.
Ово је само један вид помоћи сеоском подручју.

Житељи ових села захвални су локалној самоуправи, на уређењу ових путева, јер како кажу, овакве услове треба да имају сви пољопривредници, како би могли на своја имања да стижу брзо и без заглављивања механизације.

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Јовановић Новице из Ђинђуше,  дана 25.09.2017 године, отелила се јуница коју је Новица  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Јуница је отелила здраво женско теле које је Новица вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 09.11.2017 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Стефановић Игор из Кацабаћa.

Изложба приплодних говеда сименталске расе у Крушевцу

Дана 07.10.2017 године, Фонд за развој пољопривреде општине Бојник је организовао посету II Националној изложби приплодних говеда, сименталске расе, у Крушевцу за пољопривредне произвођаче (сточаре) са територије општине Бојник.

Изложбу крава у Крушевцу посетила су 19 пољопривредна проивођача ( сточара) а трошкове путовања платио је Фонд за развој пољопривреде општине Бојник.

12. изложба крава и јуница Сименталске расе

У организацији Фонда за развој пољопривреде у Бојнику данас је, на сточној пијаци, одржана традиционална, 12-та по реду, изложба крава и јуница Сименталске расе.

Сточари су извели и представили 37 грла  Сименталске расе.
Такмичење се одвијало у три категорије и то: смотра јуница, првотелки и крава. У категорији крава изведено је 21-но грло, у категорији првотелки 7 и у категорији јуница 9 грла.

Саша Цакић, Директор Фонда за развој пољопривреде општине Бојник, каже да је на основу мишљења стручног жирија број грла из године у годину све већи,  а квалитет све бољи и да је ове године била и најквалитетнија изложба.

Прво место, у категорији крава,  понело је грло Драге Арсић из Придворице, у категорији првотелки, прво место понело је грло власника Драгана Стојчића из Славника, док је најбоља јуница, по оцени стручног жирија,  грло власнице Драге Арсић из Придворице.

Драга Арсић из Придворице, чија су грла освојила прво место у категорији крава и категорији јуница,  истиче да од сточарства и производње млека може да се живи,  а такође и да су добили  субвенције и кредит од локалне самоуправе, тако да су купили и неке пољопривредне машине.

Изложба крава Сименталске расе је јединствена у Јабланичком округу а и шире.

Први Пчеларски сајам Југоисточног Балкана

Дана 16.09.2017 године, Фонд за развој  пољопривреде општине Бојник, је организовао посету на Првом Пчеларском сајму Југоисточног Балкана у Врању за  пољопривредне произвођаче (Пчеларе) са територије општине Бојник.

Први Пчеларски сајм југоисточног балкана у Врању посетила су 17 пољопривредна произвођача, (Пчелара),  а трошкове путовања платио је Фонд за развој пољопривреде општине Бојник.

Предавање за пољопривредне произвођаче

Дана 05.09.2017 године, у сали Скупштине општине Бојник, са почетком у 10 часова, у организацији Фонда за развој пољопривреде општине Бојник,  одржанo је предавање  за пољопривредне произвођаче  са следећом темом:

  1. Презентација NS семена пшенице.

Предавач је био Проф. др. Мирослав Малешевић Одзив пољопривредних произвођача  је био задовољавајући. Овом предавању присуствовала су 25 пољопривредна произвођача.