Архиве категорија: Пољопривреда

Изложба приплодних говеда сименталске расе у Крушевцу

Дана 07.10.2017 године, Фонд за развој пољопривреде општине Бојник је организовао посету II Националној изложби приплодних говеда, сименталске расе, у Крушевцу за пољопривредне произвођаче (сточаре) са територије општине Бојник.

Изложбу крава у Крушевцу посетила су 19 пољопривредна проивођача ( сточара) а трошкове путовања платио је Фонд за развој пољопривреде општине Бојник.

12. изложба крава и јуница Сименталске расе

У организацији Фонда за развој пољопривреде у Бојнику данас је, на сточној пијаци, одржана традиционална, 12-та по реду, изложба крава и јуница Сименталске расе.

Сточари су извели и представили 37 грла  Сименталске расе.
Такмичење се одвијало у три категорије и то: смотра јуница, првотелки и крава. У категорији крава изведено је 21-но грло, у категорији првотелки 7 и у категорији јуница 9 грла.

Саша Цакић, Директор Фонда за развој пољопривреде општине Бојник, каже да је на основу мишљења стручног жирија број грла из године у годину све већи,  а квалитет све бољи и да је ове године била и најквалитетнија изложба.

Прво место, у категорији крава,  понело је грло Драге Арсић из Придворице, у категорији првотелки, прво место понело је грло власника Драгана Стојчића из Славника, док је најбоља јуница, по оцени стручног жирија,  грло власнице Драге Арсић из Придворице.

Драга Арсић из Придворице, чија су грла освојила прво место у категорији крава и категорији јуница,  истиче да од сточарства и производње млека може да се живи,  а такође и да су добили  субвенције и кредит од локалне самоуправе, тако да су купили и неке пољопривредне машине.

Изложба крава Сименталске расе је јединствена у Јабланичком округу а и шире.

Први Пчеларски сајам Југоисточног Балкана

Дана 16.09.2017 године, Фонд за развој  пољопривреде општине Бојник, је организовао посету на Првом Пчеларском сајму Југоисточног Балкана у Врању за  пољопривредне произвођаче (Пчеларе) са територије општине Бојник.

Први Пчеларски сајм југоисточног балкана у Врању посетила су 17 пољопривредна произвођача, (Пчелара),  а трошкове путовања платио је Фонд за развој пољопривреде општине Бојник.

Предавање за пољопривредне произвођаче

Дана 05.09.2017 године, у сали Скупштине општине Бојник, са почетком у 10 часова, у организацији Фонда за развој пољопривреде општине Бојник,  одржанo је предавање  за пољопривредне произвођаче  са следећом темом:

  1. Презентација NS семена пшенице.

Предавач је био Проф. др. Мирослав Малешевић Одзив пољопривредних произвођача  је био задовољавајући. Овом предавању присуствовала су 25 пољопривредна произвођача.

Субвенционисање нове опреме и механизације

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник данас је, са пољопривредним произвођачима, са територије општине Бојник, потписао још 40 преосталих Уговорa о субвенционисању нове опреме и механизације, тако да је у 2017 години потписано укупно 80 Уговора о субвенционисању нове опреме и механизације у укупном износу од 1.994.795,01 динара.

Ово је само једна од мера, коју је ове године Фонд за развој пољопривреде општине Бојник спровео уз помоћ локалне самоуправе општине Бојник.

Циљ и задатак руководства општине Бојник за наредни период је подстицај пољопривреде пре свега, јер је пољопривреда главна грана привреде у општини Бојник и од пољопривреде живи око 60% становништва општине Бојник. На тај начин желимо да спречимо миграцију младих из села у градове, јер јачањем села јача се и општина Бојник.

Предавање за пчеларе

Дана 05.08.2017 године, од 11 часова, у организацији Фонда за развој пољопривреде општине Бојник, у МЗ Косанчић одржано је предавање за пчеларе  са следећом темом:

– Стручно усавршавање и рад са фараровим Кошницама –

Одзив пчелара је био задовољавајући, овом предавању присуствовала су 22 пчелара, а након одржаног предавања пчелара су наставили са дружењем.