Архиве категорија: Пољопривреда

Наставак робног кредитирања

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник наставио је са робним кредитирањем пољопривредних произвођача и у 2017.години. У  ту сврху Фонд за развој пољопривреде општине Бојник је пољопривредним произвођачима доделио 8 робних кредита тј. 8 уматичених женских телади сименталске расе са обавезом враћања првог женског телета након њиховог тељења. Робне кредите су добили следећи пољопривредни произвођачи:

 1. Димитријевић Раде из Ђинђуше,
 2. Трајковић Драган из Ђинђуше,
 3. Јовановић Горан из Зелетова,
 4. Станојевић Иван из Горњег Бријања,
 5. Јовановић Мијомир из  Мијајлице,
 6. Стојковић Стевица из  Лапотинца,
 7. Марковић Милун из Бојника,
 8. Динић Бојан из Кацабаћа.

Посета 84 Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду

Дана 17.05.2017 године, Фонд за развој  пољопривреде општине Бојник, је организовао посету 84 Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, за регистроване пољопривредне произвођаче, са територије општине Бојник.

Сајам пољопривреде у Новом Саду посетила су 49 пољопривредна произвођача, а трошкове путовања платио је Фонд за развој пољопривреде општине Бојник.

Потписани уговори са пчеларима

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник данас је, са пољопривредним произвођачима (пчеларима), са територије општине Бојник, потписао 17 уговорa о субвенционисању пчеларства у укупном износу од 493.238,00 динара. Ово је само једна од мера, коју је ове године Фонд спровео уз помоћ локалне самоуправе општине Бојник.

У наредном периоду, у Петак 19.05.2017. године, на сточној пијаци у Бојнику, биће подељено 8 уматичених, женских телади, сименталске расе, у оквиру програма робног кредитирања пољопривредника, који локална самоуправа општине Бојник спроводи, дужи низ година. Циљ овог програма је да се помогне пољопривредницима, побољша генетски потенцијал у сточарству, као и да се повећа количинa млека по грлу.

Циљ и задатак руководства општине Бојник за наредни период је подстицај пољопривреде пре свега, јер је пољопривреда главна грана привреде у општини Бојник.

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Недељковић Видоја из Бојника,  дана 28.03.2017 године, отелила се јуница коју је Видоја  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

            Јуница је отелила здраво женско теле које је Видоја вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 12.05.2017 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Јанковић Чедомир из Мрвеша.

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Стојановић Стојана из Стубле,  дана 20.03.2017 године, отелила се јуница коју је Стојан  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

            Јуница је отелила здраво женско теле које је Стојан вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 05.05.2017 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Стојановић Горица из Лапотинца.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник, обавештава сва регистрована пољопривредна газдинства у активном статусу, са територије општине Бојник, да je у току Конкурс за субвенционисање камата кредита пољопривредних газдинстава, тј. пољопривредни произвођачи могу да подигну пољопривредне кредите код „INTESA“ банке a износ целокупне камате платиће Фонд за развој пољопривреде општине Бојник.

За све додатне информације јавити се на телефон 016/821-829 или доћи у просторије Фонда за развој пољопривреде општине Бојник, сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова.

Оригинално обавештење можете преузети у pdf формату ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник, обавештава сва регистрована пољопривредна газдинства, у активном статусу, са територије општине Бојник, која нису извршила агрохемијску анализу земљишта, да ће стручна служба Фонда прикупљати узорке земљишта од 1-7 катастарске класе за агрохемијску анализу, која je бесплатна.

Контрола плодности земљишта je изузетно битна за добијање високих приноса у пољопривреди са једне стране a са друге стране смањује трошкове производње.

Прикупљање узорака за агрохемијску анализу земљишта вршиће се радним данима од 07:00 до 15:00 у просторијама Фонда.

За све додатне информације јавити се на телефон 016/821-829 или доћи у просторије Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Оригинално обавештење можете преузети у pdf формату ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник, обавештава сва регистрована пољопривредна газдинства у активном статусу са територије општине Бојник, да могу да подносе захтеве за остваривање права на регресирање ђубрива у 2017 години у периоду од 03.05.2017 године до 30.09.2017 године.

Рачуни за ђубриво важе ако су издати од 16.11.2016 године до 30.09.2017 године.

Захтеви се подносе једанпут годишње управи за Трезор у периоду од 03.05.2017 године до 30.09.2017 године.

Потребна количина ђубрива no хектару je 200 кг.

За све додатне информације јавити се на телефон 016/821-829 или доћи у просторије Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Оригинално обавештење можете преузети у pdf формату ОБАВЕШТЕЊЕ

Додела система за наводњавање „кап по кап“

У оквиру пројекта „Економско оснаживање жена из руралних области општине Бојник“ , који се реализује у оквиру програма Европски Прогрес, а који финансирају Европска Унија, Влада Републике Швајцарске и Влада Републике Србије, а који реализује УГ „Грађански савет општине Бојник“ у партнерству са Фондом за развој пољопривреде општине Бојник и Општином Бојник, у сали СО Бојник дана 11.04.2017 године подељено је 15 Уговора о донацији система „кап по кап“ , женама пољопривредним произвођачима са територије општине Бојник.

Уговоре су добитницима доделили Директор Фонда за развој пољопривреде општине Бојник Саша Цакић и Директор УГ „Грађански савет општине Бојник“ Саша Дајевић.

Ова додела уговора представља завршну фазу у реализацији пројекта који је реализован на територији општине Бојник од септембра 2016. Године, и изузетно нам је драго да ће ова помоћ пољопривредним произвођачима омогућити како проширење пољопривредне производње, тако и побољшање квалитета пољопривредних производа. Надамо се да ћемо у току 2017. годнине добити и реализацију пројекта везаног за бесповратну доделу пољопривредне опреме код Министарства пољопривреде и да ћемо помоћи унапређење пољопривредне производње код још једног дела становништва.“ , рекао је Саша Дајевић директор Удружења Грађана

„ Драго нам је да поред Фонда за развој пољопривреде општине Бојник постоје још неке организације којима је у интересу развој пољопривредне производње. Надамо се да ћемо у наредном периоду преко Фонда имати још неколико реализованих пројеката којима ће се помоћи пољопривредним произвођачима са територије општине Бојник “ изјавио је Саша Цакић, Директор Фонда

Предавање за пољопривредне произвођаче

Дана 11.04.2017 године, у сали Скупштине општине Бојник, са почетком у 10 часова, у организацији Фонда за развој пољопривреде општине Бојник, одржанo је предавање за пољопривредне произвођаче са следећим темама:

 1. Презентација Правилника Министарства пољопривреде и заштите животне средине,

Предавачи су били саветодавци Пољопривредне саветодавне стручне службе из Лесковца и то:

 1. Дипл. инг. пољ. Бобан Станковић,
 2. Маст.инг. Јелена Стојиљковић.

Одзив пољопривредних произвођача је био задовољавајући. Овом предавању присуствовао је 31 пољопривредни произвођач.