Архиве категорија: Пољопривреда

Годишња Скупштина пчелара

Удружење пчелара Бојник је 28.04.2018. године, реализовало Годишњу Скупштину, којој је присуствовала већина чланова . Констатовано је да је Удружење пчелара Бојник успешно реализовало све планске активности у протеклој години.

Управо због квалитетног рада и велике сарадње са Фондом за развој  пољопривреде Бојник, увећао се и број чланова удружења. Посебно је ефикасно то што се повећао број пчелара млађе доби.

Усвојен је План активности за 2018. годину, надајући се да ће ова година бити медоноснија у односу на прошлу годину.

СРЕЋНА ВАМ И МЕДОНОСНА ПЧЕЛАРСКА СЕЗОНА.

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Стефановић Душка  из Горњег Бријања,  дана 25.02.2018 године, отелила се јуница коју је Душко  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Јуница је отелила здраво женско теле које је Душко вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 11.04.2018 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Алексић Цветко из Мрвеша.

Обавештења Фонда за развој пољопривреде

 • Фонд за развој пољопривреде општине Бојник, обавештава сва регистрована пољопривредна газдинства у активном статусу са територије општине Бојник, да могу да подносе захтеве за остваривање права на подстицаје у сточарству за краве за узгој телади за тов до 31.07.2018 године за краве отељене у периоду од 01.09.2017 године до 30.06.2018 године.

  Пољопривредна газдинства подстицаје остварују за најмање две отељене краве.

  За све додатне информације јавити се на телефон 016/821-829 или доћи у просторије Фонда за развој пољопривреде општине Бојник, сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова.

 

 • Обавештавају  се  сви пољопривредни произвођачи са територије општине Бојник, да је Фонд за развој пољопривреде општине Бојник расписао конкурс  за:
 1. Субвенционисање набавке нове опреме и механизације,
 2. Субвенционисање пчеларства,
 3. Субвенционисање камата кредита пољопривредних газдинстава,
 4. Субвенционисања вештачког осемењавања,
 5. Субвенционисање набавке сертификованог садног материјала приликом заснивања воћних засада.

Текст конкурса можете преузети у pdf формату: КОНКУРС

 

 • Фонд за развој пољопривреде општине Бојник упућује: Позив за подношење понуда за Субвенционисање камата кредита пољопривредних газдинстава.

Текст позива можете преузети у pdf формату: ПОЗИВ

 

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Бранковић Миливоје  из Славника,  дана 05.02.2018 године, отелила се јуница коју је Миливоје  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Јуница је отелила здраво женско теле које је Миливоје вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 26.03.2018 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Митић Станимир из Драговца.

Предавање за пољопривреднике у Бојнику

У организацији Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник данас је за пољопривредне произвођаче одржано предавање на коме је презентовано „Пионир“-ово семе и презентовани су производи „Галеника“-фитофармације . Пољопривредници са територије општине Бојник имају прилику да присуствују стручним предавањима које по традицији организује Фонд за развој пољопривреде Општине Бојник са циљем унапређења поњопривредне производње и усавршавања пољопривредних произвођача.

Фонд за развој пољопривреде Општине Бојник је јуче Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде послао на сагласност Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2018. годину.“ – казао је Директор Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник Саша Цакић.

Пошто је пчеларство на територији  Општине Бојник у експанзији последњих година ове године за развој пчеларства издвојено је 700.000 динара а укупан износ субвенције биће 50%. За развој пољопривреде из буџета Општине Бојник ове године биће издвојено 10.000.000 динара.

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Јовановић Славољуба  из Драговца,  дана 18.01.2018 године, отелила се јуница коју је Славољуб  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Јуница је отелила здраво женско теле које је Славољуб вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 05.03.2018 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Крстић Јагода из Доњег Коњувца.

Поплава у Стубли

У Бојничком селу Стубла поплављено је пољопривредно земљиште, око 500 хектара је под водом, кажу мештани и додају да се ово дешава сваке године од новембра до маја тако да буде и до шест поплава годишње а у њиве не могу да уђу и до јуна месеца. „Неки пољопривредници имају и по 10 хектара под водом и то су њиве 1-ве класе.“ – каже председник Месне заједнице Стубла Миливоје Крстић.

Председник месне заједнице Стубла Миливоје Крстић каже да се ове поплаве дешавају последњих 30 година, некада једном годишње а некада и више пута. У овој Месној заједници највеће проблеме стварају потоци које несавесни грађани пуне отпадом.

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић заједно са сарадницима обишао је јутрос поплављено подручје. „Што се тиче Стубле и Лапотинца у ове две Месне заједнице смо прошле и претпрошле године радили на чишћењу канала, старог речног корита, у дужини од 630м, затим смо чистили Шаулићев поток и још један поток који се улива у Пусту реку.„- каже Председник Општине Бојник господин Небојша Ненадовић.

Тражићемо сагласност од Водопривредног центра „Морава“ из Ниша да уз њихову помоћ и помоћ државе уредимо корито Пусте реке у дужини од 1500м и да урадимо насипе, са друге стране продужићемо старо речно корито за још 600м у правцу Лапотинца и мораћемо да очистимо и неке бочне канале.„- каже Председник Општине Бојник господин Небојша Ненадовић.