Архиве категорија: Пољопривреда

10.Државни сајам пчеларства у Београду

Нова година, нови предстојећи изазови за пчеларе пусторечког краја. Каква ће ова година бити? У сваком случају се треба припремити, едукативно пре свега, а и материјално.

Општина Бојник-Фонд за развој пољопривреде је и ове године пчеларима УП Бојник омогућио да се едукују тако сто им је обезбедио одлазак 03.02.3018.г. на 10.Државни сајам пчеларства у Београду.

На сајму су чланови УП Бојник видели нову опрему, иновације у пчеларству и присуствовали предавањима од стране еминентних међународних предавача.Успели су и да део пчеларске опреме купе по повољнијим ценама.

Изузетно корисна реализована активност је још једном потврдила да локална самоуправа даје максималну подршку развоју пчеларства у нашем крају. Захваљујући оваквој сарадњи Фонда и УП Бојник, број чланова удружења се стално увећава, што је изузетно позитивно.

Предавање за пољопривреднике

У сали Скупштине Општине Бојник, 30. јануара 2018-те године са почетком у 10 часова, одржано је у организацији Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник, предавање за пољопривредне произвођаче и то са темама :

 1. Органска производња дипл.инж. Ненад Стефановић
 2. Кључне тачке у производњи шљиве мр. Александар Митић
 3. Сузбијање жилогриза мр. Гордана Јовановић
 4. Припрема земњишта и мелиоративно ђубрење маст.инж. Игор Ристић
 5. Тумачење резултата анализе земљишта дипл.инж. Бобан Станковић
 6. Прихрана усева озиме сетве маст.инж. Јелена Стојиљковић
 7. Превентивне мере у циљу спречавања микотоксина у кукурузу дипл.инж. Бојана Карапанџић
 8. Подршка интересном удруживању, развоју и ревитализацији земљорадничких задруга дипл.инж. Мирјана Петровић

Интересовање пољопривредника је било велико,па је сала Скупштине општине Бојник била пуна. Пред препуном салом су говорили , али и на питања одговарали, саветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Лесковца, са посебним освртом у, оквиру сваке теме, на интересовања и проблеме, управо на подручју Општине Бојник.

„Обрађене су пре свега теме из области органске производње, зато што је Бојник препознатљив као подручје са врло чистом и еколошки прихватљивом средином где се може добити органски здрав и чист производ, затим су обрађене теме о самој технологији производње шљиве. Шљива као наш домаћи бренд може наћи значајно место у извозу. После тога је обрађена тема из заштиите биља, сузбијање жилогриза, који је направио праву пошаст у засадима коштичавог воћа, пре свега код вишње. .“изјавио је господин Ненад Стефановић, саветодавац за воћарство и виноградарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Лесковца.

„Трећу годину за редом Фонд за развој пољопривреде Општине Бојник у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом из Лесковца за пољопривредне произвођаче организује зимску школу. Циљ ових предавања је да упознамо пољопривреднике са проблемима који их прате како код ратарских тако и код воћарских култура, и на тај начин им омогућимо да лакше преброде своје проблеме, и да их упутимо која хемијска средства да користе. Ово је само једна од мера које Фонд за развој пољопривреде Општине Бојник спроводи у току ове године. Трудимо се да предавања за наше пољопривредне произвођаче држимо тако како тече вегетација ратарских и воћарских култура, јер на тај начин желимо да упознамо произвођаче која средства и када треба користити, како би им олакшали како производњу тако и финансијску ситуацију. На овај начин желим да позовем пољопривредне произвођаче да се одазивају оваквим предавањима, која имају вишеструки значај. Очевици смо да су из године у годину приноси наших пољопривредних произвођача све већи и већи, захваљујзћи овим предавањима.“– изјавио је господин Саша Цакић, Директор Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник.

Предавање за пољопривреднике

У сали Скупштине Општине Бојник, 23.01.2018.године , у организацији Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник, одржано је предавање за пољопривредне произвођаче са ове територије и то са темама:

 1. Начин аплицирања код ИПАРД програма за набавку нове опреме и механизације,
 2. Начин аплицирања код ИПАРД програма за набавку нових трактора.

Предавачи су били, саветодавци Пољопривредне саветодавне стручне службе из Лесковца:

 1. Мр. Дејан Ранђеловић
 2. Дипл.инг. Далибор Цветановић, директор

Осим о апалицирању за  ИПАРД програме, произвођаче су обавестили да ће бити и Националних програма Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, и пре свега о могућности аплицирања за  средства која обезбеђује Општина Бојник преко Фонда за развој пољопривреде општине Бојник  о чему је говорио Директор Фонда за развој пољопривреде, господин Саша Цакић.

Општина Бојник је за ову годину определила 10 000 000 динара и по први пут финансира заснивање нових воћних засада и то повраћајем до 80 процената, па су зато препоручили произвођачима који то желе да оснују нове засаде или повећају постојеће и то сертификованим садним материјалом.

Одзив пољопривредних произвођача је био задовољавајући, предавању је присуствовало је 38 пољопривредних произвођача.

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Стаменковић Зорице  из Стубле,  дана 23.11.2017 године, отелила се јуница коју је Зорица  добила  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Јуница је отелила здраво женско теле које је Зорица вратила Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 09.01.2018 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Ђорђевић Михајло из Горњег Бријања.

Подела телади из робног кредита

У штали пољопривредног произвођача Стојковић Драгомира  из Лапотинца,  дана 21.11.2017 године, отелила се јуница коју је Драгомир  добио  из Програма робног кредитирања Фонда за развој пољопривреде општине Бојник.

Јуница је отелила здраво женско теле које је Драгомир вратио Фонду за развој пољопривреде општине Бојник дана 05.01.2018 године, а Стручна служба Фонда је преузето теле доделила следећем пољопривредном произвођачу а то је Станковић Јаворка из Придворице.

Сајам Етно хране и пића у Београду

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник је за пољопривредне произвођаче са територије општине Бојник извршио закуп штанда на XII Међународном сајаму Етно хране и пића у Београду од 22.11.2017 године до 25.11.2017 године.

Пољопривредни произођачи који су на XII Међународном сајаму Етно хране и пића представљали општину Бојник су Крстић Војислав из Придворице ( који се представио домаћим Ајваром и домаћом спржом) и Стојановић Звонимир из Доњег Коњувца ( који се представио џемом од шипка).