Архиве категорија: Православље

Ускршња честитка руководства општине Бојник

Председник општине Бојник, господин  Небојша Ненадовић и Председник Скупштине општине Бојник, господин Дејан Стојановић, упутили су честитку свим верницима који прослављају Ускрс  у недељу 8. априла.

У име општине Бојник, и у своје лично име, честитамо  свим верницима који славе Ускрс, највећи хришћански празник – Васкрсење сина Божјег.  Нека вам Ускрс у домове донесе добро здравље, љубав, радост и благостање. Христос васкрсе” каже у честитци руководства општине Бојник.

Обележена Лазарева субота – Врбица

У цркви Светог Николе у Бојнику свечаном литургијом, коју је служио јереј Данило Николић, обележен је празник Лазарева субота или како је у народу познатији Врбица. Лазарева субота или Врбица је православни дечји празник, који се увек слави суботом, уочи празника Цвети. На овај дан деца су свечано обучена са звончићима око врата и гранчицама врбе у рукама.

После литургије ђаци ОШ „Станимир Вељковић – Зеле“ из Бојника и КУД „Белац“ из Придворице су извели пригодан културно-уметнички програм. За децу су биле организоване забавне игре, трка у џаковима и ношење јаја кашиком. Победници су добили симболичне поклоне, а сви су много уживали.

У цркви је била изложба цртежа и осликаних јаја. Изабрани су најбољи радови, а присутни су могли да их купе. Тако прикупљен новац биће употребљен, како је рекао јереј Данило Николић, за набавку лопти за физичко.

Школска слава Свети Сава у Бојнику

У сали Дома културе у Бојнику ђачком централном приредбом је обележена школска слава Свети Сава. Ђаци Основне школе „Станимир Вељковић Зеле“ и Техничке школе „Бошко Крстић“ су у част првог Српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства играли, певали, свирали, глумили и рецитовали.

Свечаност је отворио  хор  ОШ „Станимир Вељковић Зеле“ химном Светом Сави, затим је наступио школски фолклорни ансабл сплетом игара, следили су рецитатори, флаутисткиња, певачка група, и глумци са игроказима:
„Домаћи о Светом Сави“
„Свети Сава као школски инспектор“
„Свети Сава и нерадна жена“
„Разговор баке и унуке“ и
„Школски час о Светом Сави“

До краја приредбе су наизменично наступали хор Техничке школе „Бошко Крстић“  и рецитатори.

Празник Свети Сава је установљен  за школску славу 1840.године на предлог Атанасија Николића ректора Лицеја из Крагујевца. Сматра се зачетником Српске средњевековне књижевности, зато се слави као заштитник просветних установа. Свети Сава је био најмлађи син Стефана Немање, крштен је именом Растко. Замонашио се веома млад на Светој Гори у Руском манастиру Свети Пантелејмон и узео је духовно име Сава. У Никеји је 1219.године издејствовао самосталност Српске православне цркве и Српску Архиепископију. Умро је 1236.године у Трнову, у Бугарској,  на повратку са ходочашћа у Јерусалим. Његове мошти су 1237.године пренете у Манастир Милешева. 

Дочек Православне Нове године

Под покровитељством Општине Бојник, у Спортској хали у Бојнику биће организован дочек Српске-Православне Нове године у Суботу 13.01.2018. године.

Бојничани ће се веселити уз музику локалног оркестра и звезде гранда Стефана Петрушића и Кристину Нину Јовановић. На платоу испред хале куваће се вино и грејати ракија, која ће се бесплатно служити. Програм почиње у 20:30 часова, улаз је бесплатан.

ПРОГРАМ ДОЧЕКА

  • 20:00 Кување вина, чаја и грејање ракије
  • 20:30 Наступ “ Радић “ бенда
  • 22:00 Звезде Гранда Стефан Петрушић и Кристина Нина Јовановић

Добродошли да заједно дочекамо Православну, Српску, нову 2018-ту годину.

БАДЊЕ ВЕЧЕ УЗ ТРАДИЦИОНАЛНО ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА

У предвечерје најрадоснијег хришћанског празника житељи општине Бојник су, и ове године, били у прилици да присуствују паљењу бадњака, чиме су свечано обележени Бадњи дан и вече.

Уз присуство бројних верника, након вечерње службе, запаљен је бадњак, који су по народном предању витлајемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос, како би огрејали божанско новорођенче и његову мајку.

Бадњак је, најпре, запаљен у порти цркве Светог Архангела Гаврила у Придворици, затим у Бојнику, у порти цркве Светог Николе, где је око 400 верника присуствовало вечерњој литургији и паљењу бадњака. Веома свечано било је и у Храму Светих Апостола Петра и Павла у Доњем Коњувцу.

Након полагања бадњака, окупљеним верницима подељене су освештане гране бадњака и послужење у виду рибе, посног теста, колача, воћа, куваног вина и вруће ракије.

На Бадњи дан, уочи Божића, Јереј Данило Николић пожелео је свим људима мир, радост и срећу у домовима, уз божићни поздрав “Мир Божји, Христос се роди”.

Паљење бадњака у порти цркве Светог Николе у Бојнику

Паљење бадњака у порти цркве Светог Архангела Гаврила у Придворици

Паљење бадњака у порти Храма Светих Апостола Петра и Павла у Доњем Коњувцу

У Мијајлици прослављен Свети Пантелејмон

У селу Мијајлица код Бојника ускоро ће почети изградња цркве Светог Пантелејмона.

Мештани овог села окупили су се јуче како би обележили црквену славу Светог Пантелејмона и најавили почетак изградње цркве а чврсто обећање за сву помоћ добили су од председника општине Бојник, Небојше Ненадовића и његових сарадника.


„Подржавам ову акцију коју сте данас организовали и пријатно сам изненађен што вас видим у овако великом броју. Налазимо се на старим темељима ове цркве и као што је већ рекао председник МЗ у Мијајлици, Станимир Дојчиновић, локална самоуправа је издвојила нека новчана средства за израду пројектне документације и испитивање земљишта али пошто све то није одрађено до краја, стојим пред вама и дајем вам чврсто обећање да ће локална самоуправа издвојити много више средстава, не само за израду тих пројеката него и за даљу изградњу ове цркве. Мислим да ћемо се наредне године, на овај датум, опет сви наћи овде али у много бољим условима, него ли данас. Улична расвета у Мијајлици је урађена скоро у целом селу, остале су још две махале али ће до краја овог месеца и те две махале добити уличну расвету. Не бих сада лицитирао са цифрама али верујем да локална самоуправа може да одвоји, до краја године, милион динара за изградњу ове цркве“ – казао је Небојша Ненадовић, председник општине Бојник што су присутни поздравили громогласним аплаузом.

Домаћин овогодишње славе Светог Пантелејмона било је цело село, док ће наредне године домаћин славе бити Јован Васић из Мијајлице.

Обележен Видовдан у селу Лозане

У селу Лозане, општина Бојник, свечаном литургијом, коју су служила два свештеника Српске Православне Цркве, у сеоској цркви „Светог цара Лазара – Видовданка“, обележен је Видовдан.

Литургији је присуствовао велики број верника из Лозана и околне. Из разних крајева Србије дошли су верници, који су пореклом из ових крајева, да присуствују литургији. Присутни су били и млађи људи са малом децом.

Детаљније на страници села Лозане.