Архиве категорија: Православље

У Мијајлици обележена слава Свети Пантелејмон

У Мијајлици код Бојника где се налазе остаци православне цркве Светог Пантелејмона, и ове године су се мештани окупили како би обележили црквену славу.

Испред  локалне самоуправе слави је присуствовао помоћник председника Бобан Петровић, који је казао да је општина Бојник ове године планирала средства за изградњу, одржавање и обнову црквених и верских објеката и да је у току конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката цркава и традиционалних верских заједница на територији општине Бојник. Петровић је истакао да је обнова ове цркве почела на иницијативу месне заједнице и председника Станимира Дојчиновића.

Током ископавања које су вршили  археолози нишког Завода за заштиту споменика културе у селу Мијајлица пронађени су темељи цркве. Ово истраживање финансирала је општина Бојник у сарадњи са Месном заједницом и мештанима Мијајлице казао је председник МЗ Мијајлица Станимир Дојчиновић и овом приликом захвалило се свима који су данас присуствовали слави.

Свечаном чину резања славског колача присуствовао је и велики број гостију.

Домаћин славе био је Јова Васић, који је славу за наредну годину предао Бобану Дојчиновићу.

Сви људи добре воље који желе и могу да помогну да се обнови црква у Мијајлици новчана средства могу уплатити на жиро рачун Месне заједнице Мијајлица број 840-3258645-47.

Представа поводом Видовдана и Дана школе

Поводом празника Видовдана и поводом дана О.Ш. ,,Станимир Вељковић-Зеле,,  ,ученици ове школе припремили су приредбу,  коју су извели у Дому културе у Бојнику.

Основна школа “Станимир Вељковић Зеле” из Бојника носи име народног хероја Југославије, Станимира Вељковића. Основана крајем 19. века. Поред матичне школе постоје и издвојена одељења у: Придворици, Ђинђуши, Лапотинцу, Плавцу, Зелетову, Доњем Коњувцу, Црквици, Каменици и Мрвешу.

Страни језици који се уче у школи су енглески, руски и француски језик. У склопу ваннаставних активности организован је рад еколошке и шаховске секције.

У Мијајлици завршена археолошка ископавања

Током ископавања које су вршили  археолози нишког Завода за заштиту споменика културе у селу Мијајлица пронађени су темељи цркве, највероватније из касног средњег века.Пронађен је црквени објекат за који није имало могућности да се утврди из ког је тачно периода, али највероватније је из касног средњег века. Црква је у неком тренутку страдала највероватније у пожару, али не може се утврдити тачно када је то било. Неке аутентичне елементе нисмо пронашли, али са сигурношћу можемо рећи да се ради о касном средњевековном црквеном објекту који има доста сличности са другим црквама које су откривене око Радан планине“ казао је археолог Александар Алексић из Завода за заштиту споменика културе Ниш. Ово истраживање финансирала је општина Бојник у сарадњи са Месном заједницом и мештанима Мијајлице. Станимир Дојчиновић, председник МЗ Мијајлица напомиње да су наредни кораци израда пројекта за градњу цркве. „Имамо обећање професора грађевинског факултета Славка Здравковића да ће нам израдити бесплатно пројекат. Чим добијемо пројекат почећемо радове на изградњи цркве. И председник општине Бојник Небојша Ненадовић нам је обећао финансијку помоћ, а новац ћемо скупљати и од добровољних прилога“ истакао је Дојчиновић. Сви људи добре воље који желе и могу да помогну да се обнови црква у Мијајлици новчана срества могу уплатити на жиро рачун Месне заједнице Мијајлица    број 840-3258645-47.

Лапотинце прославило своју славу

Село Лапотинце од  давнина слави Свету Тројицу као сеоску славу, али литија кроз село пролази трећу годину.

2016 године почела је изградња крста, а ове године изграђена је надстрешница захваљујући Омладинској организацији села Лапотинца и општини Бојник

У присуству мештана чин резања славског колача поред крста,обавио је свештеник Данило Николић уз саслужење студента Православно богословског факултета Стефана Илића.

Домаћин славе ове године био је Предраг Пејчиновић, који је славу за наредну годину предао Бојану Милутиновићу.

Празник Силаска Светог Духа на свете апостоле обележавају све православне цркве као успомену на почетак стварања Христове цркве на земљи и дан када су апостоли надахнути новом снагом и новом вером почели хришћанску проповед.

Овај празник, који се слави педесетог дана по Васкрсењу и десетог дана по Вазнесењу Христовом, Српска православна црква слави и као један од највећих догађаја у хришћанству забележен у Четворојеванђељу.

У српској Цркви и народу празник је познат као Духови, Педесетница или Тројице, јер се сматра да су, после догађаја у Јерусалиму апостоле у свет божанском силом надахнули Отац, Син и Дух Свети који се, како је записано, у облику пламених језика спустио на главе Христових ученика.

 

Завршни радови на изградњи крста у Лапотинцу

Свету Тројицу или Духове, цело село слави као сеоску славу, и у току су радови на постављању надстрешнице, средства су обезбеђена из буџета општине Бојник.

,,У марту 2016. године на иницијативу Омладинске организације из Лапотинца мештани су донирали средства и почела је изградња крста. Трећу годину за редом  литија  ће проћи кроз село”,  каже председник Омладинске организације из Лапотинца Мирослав Живковић.

Омладинска организација из Лапотинца има 11 чланова, кажу да локална самоуправа има слуха за њихове идеје, учествују на сваком конкурсу, а у наредном периоду у плану им је изградња летњиковца поред игралишта.  Село Лапотинце има око 150 домаћинстава.

Арехолошка испитивања у селу Мијајлица

У селу Мијајлица данас почела арехолошка испитивања на месту где се некада налазила црква Испитивање ради Завод за заштиту споменика културе Ниш. Радови ће трајати десет радних дана. ,,15. априла 2015. године поднели смо захтев за почетак испитивања земљишта на темељима некадашње цркве. Од епархије Нишке добили смо сагласност за недељу дана, али имали смо потешкоће за добијање сагласности од Завода за заштиту споменика културе из Ниша и чекали смо три године. Сада је све решено и коначно је стигло решење за почетак испитивања“ , рекао је Председник МЗ Мијајлица Станимир Дојчиновић. „Оваква арехолошка испитивања су неопходна да се спроведу на овом месту како би прикупили податке за издавање услова за пројектовање и изградњу нове цркве“ каже археолог Александар Алексић. Представник црквене општине Прекопчелица и председник Иницијативног одбора за градњу цркве у Мијајлици Воја Илић каже да је према његовом истраживању црква грађена 536 године . Радове ће финансирати општина Бојник у сарадњи са Месном заједницом и мештанима Мијајлице. Сваке године  9. августа на дан Светог Пантелејмона овде се окупља народ и служи се литургија.

Ускршња честитка руководства општине Бојник

Председник општине Бојник, господин  Небојша Ненадовић и Председник Скупштине општине Бојник, господин Дејан Стојановић, упутили су честитку свим верницима који прослављају Ускрс  у недељу 8. априла.

У име општине Бојник, и у своје лично име, честитамо  свим верницима који славе Ускрс, највећи хришћански празник – Васкрсење сина Божјег.  Нека вам Ускрс у домове донесе добро здравље, љубав, радост и благостање. Христос васкрсе” каже у честитци руководства општине Бојник.