Архиве категорија: Православље

У Мијајлици прослављен Свети Пантелејмон

У селу Мијајлица код Бојника ускоро ће почети изградња цркве Светог Пантелејмона.

Мештани овог села окупили су се јуче како би обележили црквену славу Светог Пантелејмона и најавили почетак изградње цркве а чврсто обећање за сву помоћ добили су од председника општине Бојник, Небојше Ненадовића и његових сарадника.


„Подржавам ову акцију коју сте данас организовали и пријатно сам изненађен што вас видим у овако великом броју. Налазимо се на старим темељима ове цркве и као што је већ рекао председник МЗ у Мијајлици, Станимир Дојчиновић, локална самоуправа је издвојила нека новчана средства за израду пројектне документације и испитивање земљишта али пошто све то није одрађено до краја, стојим пред вама и дајем вам чврсто обећање да ће локална самоуправа издвојити много више средстава, не само за израду тих пројеката него и за даљу изградњу ове цркве. Мислим да ћемо се наредне године, на овај датум, опет сви наћи овде али у много бољим условима, него ли данас. Улична расвета у Мијајлици је урађена скоро у целом селу, остале су још две махале али ће до краја овог месеца и те две махале добити уличну расвету. Не бих сада лицитирао са цифрама али верујем да локална самоуправа може да одвоји, до краја године, милион динара за изградњу ове цркве“ – казао је Небојша Ненадовић, председник општине Бојник што су присутни поздравили громогласним аплаузом.

Домаћин овогодишње славе Светог Пантелејмона било је цело село, док ће наредне године домаћин славе бити Јован Васић из Мијајлице.

Обележен Видовдан у селу Лозане

У селу Лозане, општина Бојник, свечаном литургијом, коју су служила два свештеника Српске Православне Цркве, у сеоској цркви „Светог цара Лазара – Видовданка“, обележен је Видовдан.

Литургији је присуствовао велики број верника из Лозана и околне. Из разних крајева Србије дошли су верници, који су пореклом из ових крајева, да присуствују литургији. Присутни су били и млађи људи са малом децом.

Детаљније на страници села Лозане.

Општина Бојник додељује средства црквама и верским заједницама

Општина Бојник ће из општинског буџета доделити средства у 2016. години за финансирање пројеката црквама и традиционалним верским заједницама за изградњу, одржавање и обнову црквених објеката на територији општине Бојник. У питању су следећи пројекти:

Црква Светог Николе у Бојнику добиће 620.000 динара за куповину плаца зарад проширења дворишта цркве.

Црква Светог Архангела Гаврила у Придворици добиће 150.000 динара за реновирање.

Црква Свете Тројице у Ображди такође ће за реновирање добити 123.000 динара.

Српска православна црква у Прекопчелици добија 107.000 динара за прибављање техничке документације ради археолошког истраживања старе цркве у селу Мијајлица.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БОЈНИКУ

Житељи Бојника и околине данас су удостојени великог благослова, у новосаграђеном храму Св. Николаја по први пут служена је света Служба.  У Недељни дан Господњи Преосвећени Владика Јован служио је свету Литургију и тумачећи прочитано Јеванђеље поучио верни народ овога краја. На светој  Литургији протопрезвитерског чина удостојен је овдашњи парох и старешина  Храма отац Станоје. По свршетку службе деца су поздравила свог Владику  народним колом. Трпеза љубави била је место наставка светковине.

[youtube width=500 ratio=16:9]http://youtu.be/xzke2YkNI2s[/youtube]

фото и видео материјал – “ ФОТО ЖОШКА“ Бојник

Срећни Младенци

Председник општине Бојник,  Небојша Ненадовић, испред општиског руководства,
честита младим брачним паровима „Младенце“.

Младенце славе супружници у првој години брака, они који су се венчали после 22. марта предходне године. На тај дан млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на започетку њиховог брака и живота у брачној заједници. Младе домаћице тога дана дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност домаћице.