Архиве категорија: Социјална заштита

Центар за социјални рад добио ново возило

Центар за социјални рад у Бојнику добио је аутомобил марке „Шкода Рапид “ , вредност возила је 1.450.000 динара са ПДВ-ом , а средства је обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

,,Ово возило ће нам помоћи да брже стигнемо до наших корисника. Поред овог возила имали смо ,,југо“, за који смо давали већа средства за поправку и недовољан је био да обиђемо све корснике, док у оквиру организационе јединице ,,Помоћ у кући,, имамо једно теренско возило марке ,,лада нива“ које је купљено 2007 године ,када је и основана ова организациона јединица при Центру за социјални рад, и имамо возило марке ,,застава,, којим геронтодомацице обилазе стара и изнемогла лица“ , казао је директор Центра за социјални рад у Бојнику Зоран Здравковић.

На територији општине Бојник око 720 породица користи социјалну помоћ.

Средства за социјалну заштиту

Министар за рад, запошљавање,борачка  и социјална питања Зоран Ђорђевић и Председник Општине Бојник Небојша Ненадовић, потписли су 12-ог фебруара у Београду  уговор о наменским трансферима  социјалној заштити.

Општина Бојник добила је 3.991.000 динра за услуге Дневног боравка и Помоћ у кући. До сада је било ангажовано 30 геранто домаћица а ове године ће бити повећано на 35 геранто домаћица. С обзиром да на територији Општине Бојник има много старачких домаћинстава локална самоуправа настоји да побољша живот ових грађана кроз пројекат „Помоћ у кући старима“, односно кроз ангажовање геранто домаћица које обилазе старачка домаћинства и помажу старима. На територији наше Општине има и самачких домаћинстава и то су пре свега старији и изнемогли људи.

Наша визија је била да свака Месна заједница има своју геранто домаћицу. На територији Општине Бојник има 36 Месних заједница , а Зоровац је најмања и има 3 становника. Помоћ у кући је од великог значаја за стара лица која живе на територији Општине Бојник.

Пакетићи за децу геранто домаћица

Центар за социјални рад у Бојнику  је, уз подршку локалне самоуправе, обезбедио новогодишње пакетиће за децу геранто домаћица, старости до 14 година.

Пакетиће је поделио Директор Центра за социјални рад, господин Зоран Здравковић, који се, овом приликом, захвалио свим радницима организационе јединице „Помоћ у кући“ на доприносу,  који су дали да стара, изнемогла  и лица са инвалидитетом  живе боље, како и приличи.

Организациона јединица  „Помоћ у кући“, Центра за социјални рад у Бојнику је, у оквиру програма помоћи остарелим, изнемоглим и лицима са инвалидитетом, збринула  176 корисника у 28 насељених места.

Брига о особама са инвалидитетом

Општина Бојник, као друштвено одговорна локална самоуправа, финансирала је изградњу приступне рампе за инвалиде на улазу у, стару зграду општине, једну од најстаријих зграда у Бојнику, у којој се налазе  Центар за социјални рад Бојник, Одељење прекршајниог суда у Бојнику, Црвени Крст Бојник, тржишна и ветеринарска инспекција и Канцеларија Министарства Одбране Бојник.

Ове установе, свакодневно, посећује велики број грађана и изградња приступне рампе ће, знатно, олакшати прилаз згради и приступ услугама које, оне,  пружају, не само особама са инвалидитетом, већ и мајкама са малом децом и колицима, као и старијим суграђанима који се отежано крећу.

Изградња приступне рампе је започета са циљем да се олакша свакодневни живот суграђанима, јер су особе са инвалидитетом једна од најважнијих циљних група социјалне стратегије општине Бојник.

Радови су при крају и постављањем рукохвата биће окончани, а ускоро се очекује наставак уклањања архитектонских баријера у Бојнику.

16 дана активизма борбе против насиља над женама

Комисија за родну равноправност општине Бојник је узела учешће у спровођењу активности „16 дана активизма против насиља над женама“.

Циљ кампање „16 дана активизма против насиља над женама“  је подизање свести и преузимање акције за сузбијање насиља над женама и девојчицама.

Званична боја кампање је наранџаста, као симбол светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама.

Као део ове иницијативе организују се догађаји широм света, а знаменитости и зграде у градовина су осветљене наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање.

Комисија за родну равноправност општине Бојник је зграду Народне библиотеке „Вук Караџић“ Бојник и Установе дом културе „Бојник“ Бојник осветлела у наранџасто, у периоду од 25. новембра 2017. године до 10. децембра 2017. године.

Осим напред наведене активности чланови комисије за родну равноправност и многи активиси су дана 07. децембра 2017. године у центру Бојника поставили наранџасти штанд и грађанима делили промотивни материјал о родној равноправности.

Комисија за родну равноправност се захваљује свима који су узели учешче у спровођењу активности „16 дана активизма против насиља над женама“, и позива све заинтересоване да се придруже Комисији како би заједно радили на остваривању локалних механизама родне равноправности у општини Бојник.

“Војни лекар на селу“ у селу Горњи Брестовац

3. Центар за обуку, у сарадњи са локалном самоуправом општине Бојник, у селу Горњи Брестовац, реализовао је акцију Министарства Одбране Републике Србије “Војни лекар на селу“. Циљ акције је био пружање општег лекарског прегледа мештанима села Горњи Брестовац.

У овој акцији, поред лекарске екипе и војног ветеринара из састава 3.Центра за обуку, учествовали су агроном и представници из Дома здравља, Црвеног крста и Центра за социјални рад, општине Бојник.

Извршен је општи лекарски преглед 38 мештана, у склопу кога је пацијентима, мерен крвни притисак, одређиван ниво шећера у крви и рађен ЕКГ налаз. Од укупног броја прегледаних пацијената 30 процената су чинили припадници ромске националности. Едукацију и саветовање становништва о заразним болестима заједничким за животиње и људе, као и преглед 93 грла стоке, у три домаћинства извршио је референт за ветеринарску службу Команде 3.ЦО.

У току трајања акције, Црвени крст из Бојника поделио је одећу социјално најугроженијим домаћинствима у селу, а геранто домаћице Центра за социјални рад из Бојника, пружале су своју помоћ мештанима села Горњи Брестовац и обилазиле домаћинстава у селу.