Архиве категорија: Социјална заштита

Пакетићи за децу геранто домаћица

Центар за социјални рад у Бојнику  је, уз подршку локалне самоуправе, обезбедио новогодишње пакетиће за децу геранто домаћица, старости до 14 година.

Пакетиће је поделио Директор Центра за социјални рад, господин Зоран Здравковић, који се, овом приликом, захвалио свим радницима организационе јединице „Помоћ у кући“ на доприносу,  који су дали да стара, изнемогла  и лица са инвалидитетом  живе боље, како и приличи.

Организациона јединица  „Помоћ у кући“, Центра за социјални рад у Бојнику је, у оквиру програма помоћи остарелим, изнемоглим и лицима са инвалидитетом, збринула  176 корисника у 28 насељених места.

Брига о особама са инвалидитетом

Општина Бојник, као друштвено одговорна локална самоуправа, финансирала је изградњу приступне рампе за инвалиде на улазу у, стару зграду општине, једну од најстаријих зграда у Бојнику, у којој се налазе  Центар за социјални рад Бојник, Одељење прекршајниог суда у Бојнику, Црвени Крст Бојник, тржишна и ветеринарска инспекција и Канцеларија Министарства Одбране Бојник.

Ове установе, свакодневно, посећује велики број грађана и изградња приступне рампе ће, знатно, олакшати прилаз згради и приступ услугама које, оне,  пружају, не само особама са инвалидитетом, већ и мајкама са малом децом и колицима, као и старијим суграђанима који се отежано крећу.

Изградња приступне рампе је започета са циљем да се олакша свакодневни живот суграђанима, јер су особе са инвалидитетом једна од најважнијих циљних група социјалне стратегије општине Бојник.

Радови су при крају и постављањем рукохвата биће окончани, а ускоро се очекује наставак уклањања архитектонских баријера у Бојнику.

16 дана активизма борбе против насиља над женама

Комисија за родну равноправност општине Бојник је узела учешће у спровођењу активности „16 дана активизма против насиља над женама“.

Циљ кампање „16 дана активизма против насиља над женама“  је подизање свести и преузимање акције за сузбијање насиља над женама и девојчицама.

Званична боја кампање је наранџаста, као симбол светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама.

Као део ове иницијативе организују се догађаји широм света, а знаменитости и зграде у градовина су осветљене наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање.

Комисија за родну равноправност општине Бојник је зграду Народне библиотеке „Вук Караџић“ Бојник и Установе дом културе „Бојник“ Бојник осветлела у наранџасто, у периоду од 25. новембра 2017. године до 10. децембра 2017. године.

Осим напред наведене активности чланови комисије за родну равноправност и многи активиси су дана 07. децембра 2017. године у центру Бојника поставили наранџасти штанд и грађанима делили промотивни материјал о родној равноправности.

Комисија за родну равноправност се захваљује свима који су узели учешче у спровођењу активности „16 дана активизма против насиља над женама“, и позива све заинтересоване да се придруже Комисији како би заједно радили на остваривању локалних механизама родне равноправности у општини Бојник.

“Војни лекар на селу“ у селу Горњи Брестовац

3. Центар за обуку, у сарадњи са локалном самоуправом општине Бојник, у селу Горњи Брестовац, реализовао је акцију Министарства Одбране Републике Србије “Војни лекар на селу“. Циљ акције је био пружање општег лекарског прегледа мештанима села Горњи Брестовац.

У овој акцији, поред лекарске екипе и војног ветеринара из састава 3.Центра за обуку, учествовали су агроном и представници из Дома здравља, Црвеног крста и Центра за социјални рад, општине Бојник.

Извршен је општи лекарски преглед 38 мештана, у склопу кога је пацијентима, мерен крвни притисак, одређиван ниво шећера у крви и рађен ЕКГ налаз. Од укупног броја прегледаних пацијената 30 процената су чинили припадници ромске националности. Едукацију и саветовање становништва о заразним болестима заједничким за животиње и људе, као и преглед 93 грла стоке, у три домаћинства извршио је референт за ветеринарску службу Команде 3.ЦО.

У току трајања акције, Црвени крст из Бојника поделио је одећу социјално најугроженијим домаћинствима у селу, а геранто домаћице Центра за социјални рад из Бојника, пружале су своју помоћ мештанима села Горњи Брестовац и обилазиле домаћинстава у селу.

Брига о социјално угроженом становништву

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владе Републике Србије, Александар Вулин, потписао је уговор о наменским трансферима са општином Бојник.

За реализацију два пројекта, помоћ у кући и услуге дневног боравка одобрен је износ од 3.279.000 динара.

У општини Бојник има 30 геранто домаћица, које имају задатак да обилазе стара и изнемогла лица и пруже им услуге у делу одржавања станбене хигијене, припреме оброка, куповини лекова и намирница.

У општини Бојник има 139 директних корисника услуге помоћ у кући, које геранто домаћице, редовно посећују и пружају им помоћ.

ОБАВЕШТЕЊЕ

О П Ш Т И Н А   Б О Ј Н И К
О Б Ј А В Љ У Ј Е

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
о подношењу захтева и документације
за одобрење новчане помоћи
ради куповине месечних карти за ученике средњих школа
са територије општине Бојник

Обавештење можете преузети у pdf формату:

  1. ОБАВЕШТЕЊЕ