Архиве категорија: сточарство

“Војни лекар на селу“ у селу Горњи Брестовац

3. Центар за обуку, у сарадњи са локалном самоуправом општине Бојник, у селу Горњи Брестовац, реализовао је акцију Министарства Одбране Републике Србије “Војни лекар на селу“. Циљ акције је био пружање општег лекарског прегледа мештанима села Горњи Брестовац.

У овој акцији, поред лекарске екипе и војног ветеринара из састава 3.Центра за обуку, учествовали су агроном и представници из Дома здравља, Црвеног крста и Центра за социјални рад, општине Бојник.

Извршен је општи лекарски преглед 38 мештана, у склопу кога је пацијентима, мерен крвни притисак, одређиван ниво шећера у крви и рађен ЕКГ налаз. Од укупног броја прегледаних пацијената 30 процената су чинили припадници ромске националности. Едукацију и саветовање становништва о заразним болестима заједничким за животиње и људе, као и преглед 93 грла стоке, у три домаћинства извршио је референт за ветеринарску службу Команде 3.ЦО.

У току трајања акције, Црвени крст из Бојника поделио је одећу социјално најугроженијим домаћинствима у селу, а геранто домаћице Центра за социјални рад из Бојника, пружале су своју помоћ мештанима села Горњи Брестовац и обилазиле домаћинстава у селу.

ВАКЦИНАЦИЈА ГОВЕДА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ БОЈНИК

Ветеринарска станица „Него-Вет“ ће у наредним данима извршити вакцинацију свих говеда на територији општине Бојник, против болести „Нодуларни дерматитис“, без обзира на пол, старост и гравидитет.

Вакцинација је обавезна и бесплатна.

Моле се сви сточари да у наредних 10 дана не изводе своју стоку, буду код својих кућа и омогуће ветеринарским екипама да, што брже и ефикасније, обаве вакцинацију.

Вакцинација је у интересу сточара, јер је то једини начин да спрече огромне економске штете, за своја домаћинства.

Предходних дана вакцинација је обављена у насељима:

Горње Бријање
Косанчић
Стубла
Ћуковац
Граница
Зоровац
Обилић
Кацабаћ
Лапотинце
Плавце
Зелетово
Бојник
Драговац
Ђаце
Мрвеш

29. Јуна обављаће се вакцинација на локацијама:

Придворица
Ђинђуша

30. Јуна у насељима:

Каменица
Мијајлица
Оране

01. Јула у насељима:

Савинац
Турјане
Лозане
Вујаново
Ивање
Мајковац
Боринце
Ображда

02. Јула у насељима:

Црквица
Доње Коњувце
Горње Коњувце
Дубрава

03. Јула у насељима:

Речица
Славник
Горњи Брестовац
Магаш
Добра Вода

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТОЧАРЕ

Штаб за ванредне ситуације општине Бојник обавештава све пољопривредне произвођаче (сточаре) да је општина Бојник проглашена за угрожено подручје од појаве (dermatitisа), тако да сточари не изводе грла на испашу и да своје стаје обезбеде одговарајућим мрежицама и тракама за муве јер се зараза преноси путем комараца и мува.

За све додатне информације обратити се на телефон 064/8743900 доктора ветеринара Небојше Миленковића и на телефон 064/3195630 дипломираног инжињера сточарства Стаменковић Томислава.

Командант штаба за ванредне ситуације
Председник општине
Небојша Ненадовић

Болест квргаве коже код говеда

Поводом регистрованог вирусног обољења „нодуларни дерматитис“ тзв. болест кргаве коже код говеда Општинска управа општине Бојник, ради информисања и упознавања грађана општине Бојник,   објављује фотографије и Обавештење Владе Републике Србије поводом тог дешавања.

 

OБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поводом регистрованог вирусног обољења „нодуларни дерматитис“ тзв. болест кргаве коже код говеда, Влада Републике Србије обавештава грађане да се вирус не преноси на људе и да нема разлога за забринутост, као и да је надокнада штете за прве регистроване случајеве већ почела.


Апелујемо на власнике говеда који примете неке од сиптома болести – чворићи који се претварају у красте или ране на кожи, отицање ногу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница – да се обавезно јаве свом ветеринару. Оболела животиња је исцрпљена, одбија да једе и губи на тежини.


Нодуларни дерматитис се у Србији појавио код говеда пошто је претходно регистрован у Бугарској и Македонији. Будући да је регистрован мали број случајева оболелих говеда и да је под пуном ветеринарском и санитарном контролом, Влада Србије апелује на грађане да не подлежу непровереним информацијама, већ да за сваку недоумицу контактирају надлежне институције.

Наставак робног кредитирања

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник наставио је са робним кредитирањем пољопривредних произвођача и у 2012. години.

У ту сврху Фонд је пољопривредним произвођачима доделио 5 робних кредита тј. 5 уматичених женских телади са обавезом враћања првог женског телета након њиховог тељења.

Робне кредите добили су следећи пољопривредни произвођачи:

  1. Јовановић Стојан из Стубле
  2. Крстић Радомир из Придворице
  3. Стојичић Станимир из Славника
  4. Ристић Топлица из Г.Бријања
  5. Стојановић Славиша из Драговаца