Архиве категорија: ИЗДВАЈАМО

Асфалтирање пута Обилић-Кацабаћ

Данас је почело асфалтирање друге деонице пута Обилић-Кацабаћ. Радови треба да буду, по плану, завршени сутра.

Прва деоница пута је асфалтирана пре скоро месец дана а у међувремену су урађни земљани радови на другој деоници и данас и сутра ће и та деоница бити асфалтирана. Извођачи радова су „Путеви Србије“ са својим подизвођачима а радове финансира Република Србија на чему су им и мештани и локална самоуправа захвални. Вредност радова је велика за општински буџет, истакао је  Дејан Стојановић, заменик председника општине Бојник. У првој фази асфалтирано је око 2000м, 2км, а у овој другој фази се асфалтира 1100м. Укупна дужина  асфалтираних деоница је нешто више од 3км а вредност радова је нешто више од 36 милиона. Овај пут је од великог значаја за малобројне житеље села Обилић јер ће им омогућити да и у зимском периоду могу до оду до Бојника, лекара, продавнице, пијаце, посла и школе. Дејан Стојановић је истакао да је остао још приступни пут селу Ћуковац неасфалтиран и да ће у наредном периоду у складу са расположивим средствима и тај пут бити асфалтиран. Подсетио је да је пре краћег времена асфалтирана улица Бојана и Дејана Тасића а пре десетак дана завршени су тротоари у улицама Душана Ђорића и Стојана Љубића а Бојник мало по мало добија све лепши изглед.

13. ЈУЛА СУЗБИЈАЊЕ ОДРАСЛИХ ФОРМИ КОМАРАЦА

ОБАВЕШТЕЊЕ

ИЗ ТЕХНИЧКИХ РАЗЛОГА ТРЕТМАН СУЗБИЈАЊА КОМАРАЦА

ПОМЕРЕН ЗА

СУБОТУ 13.07.2024.

 

Обавештавамо јавност да ће у Суботу 13.07.2024. године бити спроведен третман сузбијања одраслих форми комараца на територији општине Бојник уређајима са земље, уколико временски услови то буду дозволили.

Третман ће се вршити у вечерњим сатима у периоду од 18:00 до 24:00 часова, препаратом КОНДОР.

Третманом ће бити обухваћени следећи локалитети:

Придворица – школско двориште, црквено двориште, терен за мале спортове и приобаље Пусте реке,

Драговац — приобаље Каменичке реке и Ђачког потока

Бојник – парк у центру Бојника, приобаље Пусте реке, дворишта оба вртића, терен за мале спортове велики и мали

Ђинђуша – терен за мале спортове и школско двориште

Лапотинце – терен за мале спортове

Кацабаћ – терен за мале спортове

Горње Бријање – терен за мале спортове

Доње Коњувце – терен за мале спортове и парк код спомен обележја

Стубла – терен за мале спортове и школско двориште и

Косанчић – школско двориште и терен за мале спортове

Моле се пчелари да предузму све неопходне мере заштите пчела, саопштено је из Општинске управе општине Бојник.

УПОЗОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА

Забрањено је ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев  на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара
(чл.46. Закона о заштити од пожара – „Сл. гласник РС“, бр.П 1/2009, 20/2015 и 87/2018)

Привредно друштво, земљорадничка задруга, установа или друго правно лице, предузетник и пољопривредник који врши жетвене радове дужан је да преузме посебне мере заштите стрних усева од пожара
(чл.49. Закона о заштити од пожара – „Сл. гласник РС“, бр. 111/2009, 20/2015 и 87/2018)

Забрањено је спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака.

Новчаном казном од 10.000 динара казниће се за прекршај  физичко лице ако спаљује остатке стрних усева, смећа и биљних остатака на отвореном простору, прекршајним налогом.
(чл.50. ст. 1  Закона о заштити од пожара – „Сл. гласник РС“, бр. 111/2009, 20/2015 и 87/2018)

За непоштовање Законских одредби, примењиваће се следеће мере:

  • Лице које је изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надохнади трошкове интервенције, у складу са посебним прописом.
    (чл.50. ст. 2  Закона о заштити од пожара – „Сл. гласник РС“, бр. 111/2009, 20/2015 и 87/2018)
  • Новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај физичко лице, а правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара, прекршајном пријавом  ако ложи отворену ватру у шуми на удаљености од 200 метара од руба шуме .
    (чл.84. ст. 1 тач. 2   Закона о заштити од пожара – „Сл. гласник РС“, бр. 111/2009, 20/2015 и 87/2018)
  • ако за време жетве не предузме посебне мере заштите стрних усева од пожара .
    (чл.84. ст. 1 тач. 4 и члан 82 ст. 1 тач. 24  Закона о заштити од пожара – Сл. гласник РС, бр. 111/2009, 20/2015 и 87/2018)

ОПШТИНСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ БОЈНИК

У БОЈНИКУ ДАНАС ОРГАНИЗОВАНА ПЕТА ТРАДИЦИОНАЛНА ВОЖЊА БИЦИКАЛА

Видовданска вожња бицикала, пета по реду, одржана је данас у Бојнику. Вожња се одвијала на релацији Спортска хала Бојник – Храм Светог Архангела Гаврила у Придворици.

По завршетку рекреативне вожње за учеснике и посетиоце организован је културно-забавни садржај. Манифестација је подразумевала богат програм који је задовољо све љубитеље спорта, историје и уметности. Након вожње, учесници и посетиоци су имали прилику да се у порти цркве друже са витезовима Витешке дружине Светосавске Витешке Академије Лесковац и да уживају у приказима стреличарства и мачевања, витешког вишебоја, као и да се упознају са грбовима породица које су учествовале у Косовском боју. Видовдан представља извориште српске историје, казао је историчар и кустос Народног музеја у Лесковцу Владимир Петковић и додао да се на овај начин на младе генерације преноси дух и традиција нашег народа. Директор Туристичке организације општине Бојник Ивица Аранђеловић подвлачи да овај програм има за циљ неговање богате културне баштине нашег народа, али и неговање здравих стилова живота. Овој манифестацији присуствовало је тридесетак малишана, али и велики број грађана Бојника и околних места.

ОДРЖАНА 3. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БОЈНИК

Одборници су размотрили и усвојили Предлог Одлуке о завршном рачуну буџета општине Бојник за 2023. годину.

У образложењу ове тачке Александар Настић овлашћено лоце из Одељења за фињансије Општинске управе истакао је да је овај документ показао да су се средства трошила наменски и рационално уз приоритете који су се пре свега односили на пројектне активности. Он је подвукао да је општина Бојник претходну годину завршила са суфицитом од 28 милиона и 739 хиљада динара. Укупно остварени текући приходи и примања су 677 милиона и 878 хиљада динара, док су извршени текући расходи и издаци исказани у суми од 649 милиона и 139 хиљада динара.Настић је додао су приходи остварени у износу од 79,28 процената, док су расходи извршени са 75,92 одсто. Завршни рачун је прегледао и ревизор, казао је Настић и закључио да је његов основ био базиран искључиво на Закону о основама пореског сиистема. Одборници су размотрили и усвојили и Предлог Одлуке о измени Одлуке о покретању поступка за пренос јавне својине са непокретности у својини Републике Србије у својину општине Бојник, као и Предлог Одлуке о усвајању годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за подручје општине Бојник за 2024. годину На дневном реду седнице нашли су се и усвојени су и Предлог Одлуке о усвајању Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Бојник за 2024. годину, Предлог Одлуке о доношењу Локалног акционог плана запошљавања општине Бојник за период 2024. – 2026. годину, као и Предлог Решења о давању сагласности на Статут Туристичке организације општине Бојник. У оквиру дневног реда усвојени су Предлог Решења о давању сагласности на другу измену Програма пословања ЈП за водоснабдевање „Брестовац – Бојник – Дољевац“ у Бојнику за 2024. годину, Предлог Решења о давању сагласности на другу измену Програма субвенција овог предузећа и Предлог Одлуке о усвајању Извештаја о раду са финансијским извештајем и извештајем ревизора ЈКП „Јединство“ Бојник за период од 01.01.2023. године до 31.12.2023. године. Читав сет питања односио се на образовање и то Предлог Решења о разрешењу Управног одбора Предшколске установе „Ђука Динић“ Бојник, Предлог Решења о именовању Управног одбора Предшколске установе „Ђука Динић“ Бојник. На седници су размотрени и усвојени Предлог Одлуке о образовању и начину рада Локалне комисије за капиталне инвестиције општине Бојник, Предлог Решења о разрешењу члана Општинског штаба за ванредне ситуације на територији општине Бојник, Предлог Решења о именовању члана Општинског штаба за ванредне ситуације на територији општине Бојник, Предлог Одлуке о образовању Савета за здравље, Предлог Одлуке о образовању Савета за безбедност , Предлог Решења о избору Савета за безбедност, Предлог Одлуке о образовању Савета за запошљавање, Предлог Решења о избору Савета за запошљавање и Предлог Одлуке о летњем одмору Скупштине општине Бојник.  

ОПШТИНА БОЈНИК ОБЕЛЕЖИЛА ДАНАС ГРАДСКУ СЛАВУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

У јутарњим сатима одржана је Свечана литургија коју је служио намесник Јабланички Хаџи Иван Марковић уз саслужење свештеника из Бојника.

Након литургије у Бојнику је кренула литија у којој је учестовао велики број грађана. Литија је прошла централном улицом овог места, а након тога и поред Хале спортова новом улицом преко новоизграђеног моста који је овом приликом и освештан. Код крста у парку организован је обред пресецања славског колача. Овом приликом овогодишњи домаћин славе Драгиша Ристић предао је славу Јелени Јанковић. На месту код записа верни народ се на коленима помолио за здравље и благостање свих грађана Бојника. На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење, казао је намесник Јабланички Хаџи Иван Марковић у пригодној беседи. Српска православна црква слави Духове или Свету Тројицу, педесети дан после Васкрса, а десети дан после Спасовдана. Троимени празник заправо је рођендан Хришћанске цркве и по предању, дан моћних енергија. Међутим, поводом овог празника црвено слово траје читаву недељу.

У БОЈНИКУ ЋЕ 29. ЈУНА БИТИ ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ВИДОВДАНСКА ВОЖЊА БИЦИКЛА

Манифестација ће се одржати у суботу, 29.06.2024. на релацији „Спортска хала Бојник – црква Светог Архангела Гаврила“ у Придворици. Окупљање је испред Спортске хале у Бојнику од 09:00 часова где ће се вршити пријава учесника вожње. Манифестација нуди богат програм који ће задовољити све љубитеље спорта, историје и уметности. Након вожње, учесници и посетиоци ће имати прилику да се у порти цркве друже са витезовима Витешке дружине Светосавске Витешке Академије Лесковац и уживати у приказима стреличарства и мачевања, витешког вишебоја, упознати са грбовима породица које су учествовале у Косовском боју кроз ликовно-стваралачку радионицу, тестирају своје знање о Косовском боју кроз Видовдански квиз али и да науче основе калиграфије и опробају се у писању порука и текстова користећи традиционалне технике писања.

ОПШТИНИ БОЈНИК 493.400 ДИНАРА ЗА МИХОЉСКЕ СУСРЕТЕ СЕЛА

Министарство за бригу о селу доделило је 493.400 динара општини Бојник, за организацију манифестације Михољски сусрети села за 2024. годину. Уговор је у име локалне самоуправе потписао заменик председника Скупштине општине Бојник Далибор Љубеновић.   Михољски сусрети села биће одржани од 1. јуна до 1. новембра ове године у 113 општина у Србији, за ове намене у 2024. години локалним самоуправама је определјено укупно 55 милиона динара. Ове године у реализацији догађаја учествоваће 250 хилјада учесника и посетилаца из 1.800 села, најавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић.   Председник комисије која додељује средстава за организовање Михољских сусрета, песник Љубивоје Ршумовић се обратио стихом: „Да Европа чује цела за Михољске сусрете села“.   На конкурс за доделу бесповратних средстава за организовање Михољских сусрета могу да се пријаве локалне самоуправе које саме осмишљавају програме за становништво села са своје територије, а могу да добију до 500.000 динара.

ЗАВРШНИ РАДОВИ НА АСФАЛТИРАЊУ ПУТА У СЕЛУ ОБИЛИЋ

Овај пут дужине је 2.840 метара и ширине 4 метра и оно што је најважније први пут су мештани Обилића после једног века добили асфалтну саобраћајницу. Средства за изградњу саобраћајнице у процењеној вредности од 36 милиона динара издвојило је предузеће Путеви Србије, а извођач радова је предузећа Трејс Србија.

Како је истакао председник општине Бојник Небојша Ненадовић, ова инвестиција обезбеђена је захваљујући личним ангажовању председника Александра Вучића. Пут ће мештанима обезбедити боље услове за живот, рад у будућој Индустријхској зони, као и повратак и насељавање нових мештана, казао је Ненадовић који је ово илустровао податком да се у ово село доселила породица из општине Лебане. Мештани овог села нису крили задовољство што ће напокон новом саобраћајницом бити повезани са светом. Ратомирка Јовановић која има 80 година истиче да ће сада и њена деца и унуци лакше и брже да јој дођу у посету. Ненадовић подвлачи да ће локална самоуправа сада приоритетно настојати да се овај пут повеже са селом Кацабаћ, али ће истовремено радити на унапређењу инфраструктуре и у другим селима ове разуђене општине.

ИНТЕНЗИВИРАНИ СУ РАДОВИ НА ИЗРАДИ ТРОТОАРА У БОЈНИКУ

За уређење тротораских површина у Бојнику урађен је пројекат који је финансиран средствима Министарства за развој недовољно развијених подручја сумом од 7 милиона динара, док ће локална самоуправа партиципирати са 3 милиона динара.

Како је казао заменик председника општине Дејан Стојановић радови се увелико одвијају у улици Душана Ђорића где ће тротоарске површине бити уређене и са леве и десне стране и у улици Стојана Љубића где ће комплетно бити уређена и асфалтирана десна страна и то у правцу Дома здравља до раскрснице. Како је закључио Стојановић пројектни тим ће и у наредном периоду радити на стварању бољих услова живота и рада грађана.