Архиве категорија: ИЗДВАЈАМО

Завршено асфалтирање пута у Лапотинцу

Удруженим средствима Министарства привреде и општине Бојник село Лапотинце добило је модеран пут, дужине  2500м и ширине 5,20 м са банкинама 7,20м.

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић , каже да је извршена и контрола кавалитета радова,  јер су мештани овог села уложили приговор на дебљину асфалта.Међутим бушења су показала да је асфалт  прописане дебљине односно 7 центиметара.

,,Уколико временски услови дозволе, у плану је да урадимо још два путна правца до краја  године.Задовољан сам урађеном путном инфраструктуром у току ове године, јер завршетком овог путног правца ми смо асфалтирали 8 километара путева“, закључио је први човек општине Бојник Небојша  Ненадовић.

У Бојнику обележен пробој Солунског фронта

Полагањем венаца на споменик ратницима отаџбинских ратова 1912-1918, у центру Бојника обележано је 100 година од пробоја Солунског фронта.

Борбе су почеле 14. септембра 1918. године целодневном артиљеријском паљбом свих савезничких топова по бугарским, немачким и аустроугарским положајима, да би у зору 15. септембра, у 5.30 часова, после снажне артиљеријске припреме, кренуле у напад дивизије првог ешалона Друге армије.

Солунски фронт је пробијен дан касније, 15. септембра. Капитулирала је Бугарска, затим и Аустро-угарска, и Немачка, чиме је завршен Први светски рат.Погинули српски војници на фронту су сахрањени у склопу српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну.

У Првом светском рату погинуло близу милион и триста хиљада људи или 60 посто од укупне мушке популације.

Крај споменика ратницима отаџбинских ратова  1912-1918,у центру Бојника венце су положили испред локалне самоупаве Драгослав Анђелковић и потпредседник Републичког одбора  Савеза потомака ратника Србије 1912–1920 Томислав Томић.

Почиње реконструкција крова на ПУ ,,Ђука Динић“ у Бојнику

Начелник општинске управе Бојник Небојша Станковић потписао је уговор са извођачем радова фирмом Мизони из Београда. Почетак радова на замени кровног покривача на ПУ ,,Ђука Динић“ очекује се за неколико дана.

Општине Бојник и Дољевац су заједно учестовале на конкурсу за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години.

,,Општина Бојник добила је средства за реконстукцију крова  на ПУ,,Ђука Динић“ и један део средстава биће искоришћен за едукацију деце и родитеља. Вредност радова на замени кровног покривача је 5.671.200 динара, стручни надзор над извођењем радова врши фирма ,,Делта- инжењеринг’’ из Лесковца.Рок за завршетак радова је 45 дана“, рекао је први човек општине Бојник Небојша Ненадовић.

Вртић  у Бојнику у предходном периоду добио је комби,видео надзор и расвету, урађена је реконструкција грејања, а у наредном периоду планирано је да се уради и фасада.

Победник овогодишње Пасуљијаде екипа ,,Џек“ из Лапотинца

У организацији Планинарско-бициклистичког клуба „Змај са Радана“, а  под покровитељством општине Бојник на платоу испред спортске хале у Бојнику, одржана је манифестација друга по реду „Пасуљијада-Бојник 2018“ , такмичење у припреми планинарског пасуља.

Манифестацији је присуствовао и први човек општине Бојник Небојша Ненадовић, који није крио задовољство организацијом и одзивом екипа и грађана.

Ненадовић је истакао да ће општина Бојник подржати сваку акцију и манифестацију која је у интересу грађана и која промовише туристичке потенцијале.

За разлику од прошле године када је учествовало 17 екипа, ове године такмичило се 27 екипа из Бојника, Лесковца, Лебана, Прокупља, Лапотинца, Пуковца, Црквице, Чечине,  Придворице, Доњег Коњувца и Горњег Бријања.

Екипе су могле да имају 2 члана, до 4 госта који могу да помажу у припреми пре кувања пасуља. Намирнице за кување, пасуљ и опрему за кување донела је свака  екипа која се такмичи, пасуљ се кувао у котлићима, а организатор је обезбедио дрва.

Прво место на ововгодишњој Пасуљијади припало је екипи ,,Џек“ из Лапотинца, друго екипи ,,Хотел Луна“  из Прокупља и треће место освојила је екипа Туристичке организације Бојник.

За победнике су обезбеђени пехари и дипломе, као и награде за прва 3 места, а сви учесници добили су захвалнице.

Општина Бојник је за све ђаке прваке издвојила по 3 хиљаде динара

Председник општине Бојник Небојша  Ненадовић приредио је данас  пријем за ђаке прваке бојничких основних школа.

Овом приликом они су добили поклон честитку од по 3000 динара.

,,На овај начин показујемо да локална самоуправа води рачуна о најмлађима,а ова пракса бице настављена и у наредном периоду. Ова помоћ, мада симболична мозе да помогне у прибављању основних средстава за рад ученика”, казао је Ненадовић.

За ученике је поводом почетка школске године у биоскопској сали Установе Дом културе ,,Бојник” приказана пројекција анимираног филма у 3Д резолуцији ,, Хотел Трансилванија 3“.

Одржана 27.седница Скупштине општине Бојник

У Бојнику је  одржана 27.седница Скупштине, на дневном било је 26 тачака.

Прва тачка дневног реда била је Извештај о извршењу буџета за период од 1.1.2018 до 30.6.2018 године.

У консолидованом извештају о извршењу буџета за шетомесечни период утврђен је укупан буџетски дефицит у износу од 16.920 динара, као разлика између укупних текућих прихода и примања  у износу од 170.543 динара и укупних текућих расхода и издатака у износу од 187.454 динара по свим изворима финансирања.

Усвојене су и одлуке о изменама и допунама средњорочног програма уређења грађевинског земљишта, и одржавања комуналне инфраструктуре и уређења грађевинског земљишта за 2018 годину.

Већином гласова данас је усвојена одлука о допуни оперативног плана одбране од поплава за воде другог реда на територији општине Бојник и одлука о финансирању трошкова електричне енергије за јавно осветљење на територијама месних заједница.

Одборници су усвојили Извештаје о реализацији програма пословања са финансијским извештајем за 2017 годину и извештаје о раду са финансијским извештајем за период од 1.1.2018. до 30.6.2018.  ЈП за водоснабдевање Брестовац Бојник Дољевац и ЈКП ,, Јединство”.

На седници су усвојени и извештај о раду ОШ ,,Стојан Љубић” из Косанчића и извештај о реализацији годишњег плана рада ТШ ,,Бошко Крстић” из Бојника  за школску 2017/2018 годину, као и извештаји о раду са финансијским извештајем Народне библиотеке ,, Вук Караџић”, Туристичке организације,Установе Дом културе ,,Бојник,” и Установе спортска хала,,Бојник” за период од 1.1.2018. – 30.6.2018 године .

Такође већином гласова усвојен је извештај о раду за школску 2017/2018 годину ПУ Ђука Динић,  дата је сагласност на развојни план за период 2018/2023, на годишњи план рада за 2018/2019 и на радно време ове установе.

Анимирани филм за ђаке и предшколце

Свим полазницима у први разред основне школе као и свој деци предшколског и школског узраста Установа Дом културе „Бојник“ жели пуно успеха у новој школској години, учењу и владању. Тим поводом у биоскопској сали ће у петак 07.09.2018. године са почетком од 12 часова бити приказана пројекција анимираног филма у 3Д резолуцији 


Х О Т Е Л  Т Р А Н С И Л В А Н И Ј А  3

Добро нам дошли драги наши малишани !!!