Архиве категорија: Историја

У Бојнику обележен пробој Солунског фронта

Полагањем венаца на споменик ратницима отаџбинских ратова 1912-1918, у центру Бојника обележано је 100 година од пробоја Солунског фронта.

Борбе су почеле 14. септембра 1918. године целодневном артиљеријском паљбом свих савезничких топова по бугарским, немачким и аустроугарским положајима, да би у зору 15. септембра, у 5.30 часова, после снажне артиљеријске припреме, кренуле у напад дивизије првог ешалона Друге армије.

Солунски фронт је пробијен дан касније, 15. септембра. Капитулирала је Бугарска, затим и Аустро-угарска, и Немачка, чиме је завршен Први светски рат.Погинули српски војници на фронту су сахрањени у склопу српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну.

У Првом светском рату погинуло близу милион и триста хиљада људи или 60 посто од укупне мушке популације.

Крај споменика ратницима отаџбинских ратова  1912-1918,у центру Бојника венце су положили испред локалне самоупаве Драгослав Анђелковић и потпредседник Републичког одбора  Савеза потомака ратника Србије 1912–1920 Томислав Томић.

Обележена 77. годишњица устанка

Поводом обележавања 77. годишњице устанка народа Србије на Радан планини испред спомен дома и спомен обележја традиционално су се окупили борци и грађани општине Бојник и Јабланичког управног округа. Свечаност је одржана поред спомен обележја, које сећа на 11. октобар 1941. године када је у општини Бојник основана Прва јужноморавска бригада, а 7. јула у Републици Србији у историјски познатој Белој Цркви подигнут  устанак народа Србије против агресора.

На спомен обележје  венце су положили: делагације општине Бојник предвођена Председником Скупштине Дејаном Стојановићем, и заменицима председника општине и Скупштине Иваном Стојановићем и Драганом Стојановићем, града Лесковца предвођена градском већницом Милевом Милчић, представници општинског одбора СУБНОРА 1941 – 1945, Бораца рата 1990 – 1999 Бојник, Савеза борачких оргаизација Републике Србије Бојник, делегација окружног одбора СУБНОРА Јабланичког округа из Лесковца, делагација градског одбора СУБНОРА Лесковца, Власотинца, Лебана и Медвеђе.

,,208 људи из ових крајева погинуло је у борби за особођење Србије, ти јуди за слободу дали  су своје највредније што су имали, зато сми ми  њихови потомци, обавезни да се тога стално подсећамо. Овде смо због наших предака који су гинули због идеала слободе и који су у борбу за слободу кренули неуки знајући да за слободу морају да положе своје животе,, рекао је испред СУБНОРА Лесковац Мирослав Здравковић.

Скуп је, културно – уметничким програмом увеличало Културно – уметничко  друштво Белац из Придворице и Културно уметничко друштво ,,Пензионер,, из Лесковца коме је градски одбор СУБНОР-а поред општине Бојник уручио захвалницу због доследног обелажавања значајних датума из наше историјке прошлости и неговања традиције свих ослободилачких ратова.

Арехолошка испитивања у селу Мијајлица

У селу Мијајлица данас почела арехолошка испитивања на месту где се некада налазила црква Испитивање ради Завод за заштиту споменика културе Ниш. Радови ће трајати десет радних дана. ,,15. априла 2015. године поднели смо захтев за почетак испитивања земљишта на темељима некадашње цркве. Од епархије Нишке добили смо сагласност за недељу дана, али имали смо потешкоће за добијање сагласности од Завода за заштиту споменика културе из Ниша и чекали смо три године. Сада је све решено и коначно је стигло решење за почетак испитивања“ , рекао је Председник МЗ Мијајлица Станимир Дојчиновић. „Оваква арехолошка испитивања су неопходна да се спроведу на овом месту како би прикупили податке за издавање услова за пројектовање и изградњу нове цркве“ каже археолог Александар Алексић. Представник црквене општине Прекопчелица и председник Иницијативног одбора за градњу цркве у Мијајлици Воја Илић каже да је према његовом истраживању црква грађена 536 године . Радове ће финансирати општина Бојник у сарадњи са Месном заједницом и мештанима Мијајлице. Сваке године  9. августа на дан Светог Пантелејмона овде се окупља народ и служи се литургија.

101-ва годишњица Топличког Устанка

У Обилићу код Бојника полагањем венаца на Спомен обележје ратницима обележена је 101-ва годишњица Топличког Устанка. На почетку скупа присутнима се обратио Председник Општинског  Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 Бојник, Драгослав Анђелковић.

Топлички Устанак је био Српски устанак подигнут против Бугарске и Аустро-Угарске окупације за време 1-вог Светског рата. То је био једини устанак  у некој окупираној  држави током целог 1-вог Светског рата. Устанак је трајао рд 26.02-25.03. 1917-те године. „Непосредан повод устанка је мобилизација коју су Бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице и Пусте реке.“ – рекао је потпредседник Савеза Удружења потомака ратника Србије 1912-1920.год Томислав Томић.

Венце на спомен обележје ратницима положиле су делегације Општине Бојник на челу са Председником Скупштине г. Дејаном Стојановићем, Републичког Одбора Савеза  потомака ратника Србије 1912-1920.год и Општинског Одбора Бојник, Окружног Савеза Удружења потомака  1912-1920.год Нишавског округа и делегације Градског Одбора Удружења потомака ратника  Ниша и Окружног Савеза Топличког округа.

Телевизији „4С“ додељена је Повеља за изузетан допринос афирмацији и развијању слободарских традиција Српског народа. Захвалница је додељена и ОШ „Стојан Љубић“ из Косанчића за посебан допринос очувању, неговању и развијању  славне прошлости Српског народа а Директору ТШ „Бошко Крстић“ из Бојника додељена је Споменица за изузетно ангажовање у неговању и развијању патриотског  и  слободарског духа Српског народа према младој генерацији.

Хор ОШ „Стојан Љубић“ из Косанчића извео је песму „Тамо далеко“ а ученици Техничке Школе извели су пригодан рецитал „Срби поново одбише ланце“.

Обележен 17. Фебруар – Да се никад не заборави

Прошло је 76 година од стрељања недужног народа Бојника и Драговца, од стране бугарских фашиста. Тим поводом је у Бојнику одржан, традиционални, комеморативни скуп, у знак сећања на пале жртве.

Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић прочитао је Повељу живих, а ученици основне и средње школе извели су пригодан програм.  

Победници на књижевном конкурсу на тему „Крвави фебруар“ прочитали су победничке песме.

Парастос на Спомен гробљу служило је свештенство Српске Православне Цркве. Војни оркестар Копнене Војске Србије извео је химну Боже правде.

На споменик страдалима у Бојнику, венце су положили:

 • Делегација Војске Србије на челу са командантом Копнене Војске Србије генерал – потпуковником Милосавом Симовићем
 • Делегација преживелих са стрељања
 • Делегација општине Бојник на челу са председником Небојшом Ненадовићем
 • Делегација Јабланичког округа на челу са начелником Божидаром Стоиљковићем
 • Делегација општине Медвеђа
 • Делегација Града Лесковца
 • Делегација Републичког и Општинског одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912. – 1920. год.
 • Делегација Општинског одбора СУБНОР-а Бојник
 • Делегација СУБНОР-а Лесковац, Лебане и Медвеђа
 • Делегација МЗ Бојник
 • Делегација МЗ Драговац

Обележен Дан Примирја и годишњица Пусторечке битке и Лесковачког противудара

Минутом ћутања и полагањем венаца на спомен плочу, у центру Бојника, обележен је Дан Примирја у Првом Светском рату и одата почаст јунацима Српске Војске у Пусторечкој битци и Лесковачком противудару.

Венце су положиле делегације општине Бојник и Општинског Одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.

Скупу се, у име општине Бојник, обратио господин, Драгослав Анђелковић, руководилац Одељења за општу Управу општине Бојник, који је поздравио присутне грађане, а посебно представнике Војске Србије и Потпредседника Републичког Одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, господина Томислава Томића, захваливши им се на присуству и доприносу обелажавању, врло значајне, годишњице из богате историје Српског народа. Након поздравне речи, Анђелковић је, у кратком и пригодном говору, подсетио све присутне на неке од историјских података о Првом Светском рату.

Окупљенима се обратио и господин Томислав Томић, Потпредседник Републичког Одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, истакавши да су Пусторечка битка и Лесковачки противудар најбриљантнији део одбране Отаџбине у најтежој години историје Србије. Као потомци својих, храбрих, предака, дужни смо да сачувамо трајна сећања на велика историјска дела, херојску и натчовечанску борбу, својих предака, и да их пренесемо својим потомцима“ – истакао је господин Томислав Томић.

Обележен 7.Јули – Дан Устанка

Поводом обележавања 76. годишњице Устанка народа Србије, на Радан планини, испред спомен дома и спомен обележја, традиционално су се окупили борци и грађани општине Бојник и Јабланичког управног Округа.

Свечаност је одржана испред спомен дома на Радану, крај спомен обележја, посвећеног оснивању Прве Јужноморавске Ударне бригаде, у селу Ображда, у општини Бојник, 11. Октобара 1943. године, а поводом 7. Јула, дана када је, у историјски познатој Белој Цркви, подигнут Устанак народа Србије против фашизма.

208 људи, из ових крајева, погинуло је у борбама за ослобођење Србије, а њихови потомци и сви ми имамо, моралну, обавезу да се сећамо оних који, за Слободу, дадоше највредније што су имали.

На спомен обележје венце су положиле делегације:

 • Општине Бојник;
 • Општинског Одбора СУБНОР-а 1941-1945. године – Бојник;
 • Бораца рата 1990-1999. године – Бојник;
 • Савеза борачких организација Републике Србије из Бојника;
 • Окружног Одбора СУБНОР-а Јабланичког Округа из Лесковца;
 • Градског Одбора СУБНОР-а Лесковца;
 • Општинског Одбора СУБНОР-а Власотинца;
 • Општинског Одбора СУБНОР-а Лебана;
 • Општинског Одбора СУБНОР-а Медвеђе;

 Овде смо због наших предака, који су гинули за Слободу
рекао је потомак Народног Хероја, Стојана Љубића, Стојан Станојевић.
“ Спремност на борбу за Слободу, у којој се не жале своји животи је врх хероизма. Не умањујући храброст свих бораца нашег краја, од којих су неколико стотина погинули, а неколико хиљада завршили рат као партизански борци, споменимо тројицу Народних Хероја, из нашег краја, Стојан Љубић, Станимир Вељковић – Зеле и Владимир Букилић „ подсетио је Стојан Станојевић.

Свој допринос обележавању Дана устанка, дало је Културно-уметничко Друштво “ БЕЛАЦ “ из Придворице, извођењем, културно-уметничког програма, у оквиру кога су приказали:

 • Сплет игара из Централне Србије,
 • Сплет игара из Горњег Понишавља,
 • Сплет игара из Лесковачког краја