Архиве категорија: Рекреација

Прва пролећна вожња бицикала

Јуче је у Бојнику одржана прва Пролећна вожња бицикала, у организацији Туристичке организације Бојник,  а под покровитељством Општине Бојник.  На велико задовољство организатора,  учесника је било јако много, више него двоструко од очекиваног. Пре почетка вожње бициклистима се обратио  Директор ТО Бојник господин Данило Кривокапић, поздравио их ,изразио своје задовољство тако великим бројем учесника и  информисао о стази којом ће се возити. Захвалио се спонзорима, пре свега Општини Бојник која увек спонзорише овакве акције. Бициклисти су на старту добили флашицу воде и мајицу са логом акције,  коју су сви са задовољством обукли.  Због великог броја учесника, који су се пријавили у задњем тренутку или на лицу места, мајица није било довољно па су их добили пре свих бициклисти млађи од 15 година, док ће они који нису добили мајицу моћи да је преузму после Првомајског празника у просторијама ТО Бојник.

Спортска хала је постала центар збивања у Бојнику па је и сада плато испред хале био Старт и циљ вожње. Учествовао је велики број чланова Планинарско бициклицтичког клуба „Змај са Радана“ и то породично. Било је ветерана , малишана на бициклама родитеља али највише младих који су једва дочекали да крену. Дужина стазе је била 7км. Возило се у правцу Коњувца, па преко моста на Пустој реци и кроз Црквицу назад у Бојник.  У Црквици се група мештана окупила и  поздрављала бициклисте. По повртку са вожње, испред Спортске хале, на самој обали реке,  бициклисте су чекали освежење, сок и пљескавица, одмор и дружење у хладовини сунцобрана.

Дан пешачења у Бојнику

Дана 16.09.2017. године, Планинарско бициклистички клуб „Змај са Радана“, у Бојнику, организује Републичку акцију Планинарског савеза Србије „Дан пешачења у Србији 2017“ са почетком у 9 часова.

На иницијативу Министарства омладине и спорта, Планинарски савез Србије покренуо је програм развоја здравих начина живота у Србији кроз рекреативно-спортску дисциплину ПЕШАЧЕЊЕ.  У складу са тим покренута је заједничка акција за све планинарске клубове у Србији „Дан пешачења у Србији“ , а за покретање акције изабран је датум 16. Септембар 2017. године. Акција је уписана у званични календар акција Републичког савеза за 2017. Годину.

Познато је да се грађани Србије недовољно баве рекреацијом, али и кретањем као физтичком активношћу. Циљ акције  Дан пешачења јесте дугорочан – подићи свест о значењу пешачења за здравље и да пешачење, као рекреација, постане здрава навика.

За стазу у Бојнику изабран је део од спортске хале , поред реке, до излаза на регионални пут Бојник –Житни поток и повратак је путем до Бојника.

У оквиру акције „Дан пешачења у Бојнику 2017“, биће организовано такмичење у спремању војничког пасуља. До сада је пријављено преко 10 екипа из Бојника, Лебана и Лесковца.

Програм такмичења:

08:00 – 08:30 Окупљање и регистрација екипа
08:30 – 09:00 Отварање такмичења
09:00 – 14:00 Припремање пасуља
14:00 – 14:30 Оцењивање екипа
14:30 – 15:00 Проглашење победника и додела захвалница

У оквиру такмичења сви окупљени грађани моћи ће да пробају војнички пасуљ који ће им припремити чланови клуба „Змај са Радана“, као и пасуље које припремају такмичари.

Док траје програм биће постављен штанд на коме ће грађани моћи да се упознају са планинарском опремом, као и предавање о значају пешачења и планинарства.