ОБАВЕШТЕЊЕ О УВИДУ У БИРАЧКИ СПИСАК

Поводом Одлуке о расписивању избора за народне посланике ПР број 2 од 29.01.2014. године („Службени гласник Републике Србије“, бр. 8/14) и  на основу чл.14 Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије“, бр.104/09 и 99/11) и тачке 10. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије“, бр. 15/12), Општинска управа општине Бојник , о б ј а в љ у ј е

ОБАВЕШТЕЊЕ О УВИДУ У БИРАЧКИ СПИСАК

Обавештавају се грађани – бирачи са подручја општине Бојник да могу извршити увид у бирачки списак сваког радног дана од 7 до 15 часова у просторијама општине Бојник, , други спрат, канцеларија 9, као и позивом на број телефона 016/821 214 локал 118 или на интернет страници Министарства правде и државне управе
http://www.drzavnauprava.gov.rs

Грађани могу тражити упис, брисање, измену, допуну или исправку бирачког списка на основу законом прописаних доказа за вршење промене.

Од проглашења изборне листе право на увид у бирачки списак и захтевање промена у бирачком списку има и подносилац изборне листе или лице које он овласти у складу са законом и то на исти начин и по истом поступку као и грађани.

Препоручује се да сви бирачи који до 16.03.2014. године постају пунолетни провере да ли су уписани у бирачки списак као и бирачи који су извршили пријаву пребивалишта на територији општине Бојник.

Све промене у бирачком списку грађани могу извршити до закључења бирачког списка – 28.02.2014. године у 24 часа, односно 15 дана пре дана избора, када Министарство правде и државне управе закључује бирачки списак – члан 17. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије“, бр.104/09 и 99/11).

Дан после расписивања избора за народне посланике па до 5(пет) дана пре закључења бирачког списка, грађани могу поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у земљи. У истом року, бирачи који имају боравиште у иностранству могу да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднесу захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Након закључења бирачког списка, па све до 72 часа пре дана избора, за све промене у бирачком списку надлежно је Министарство правде и државне управе.

ПОЗИВАЈУ СЕ ГРАЂАНИ ДА БЛАГОВРЕМЕНО ИЗВРШЕ УВИД У БИРАЧКИ СПИСАК.


Општинска управа општине Бојник
Обавештење : 013-2/2014

31.01.2014.године