ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА ВИШЕ ПАРА

Када је реч о одбрани од поплава и првентивном деловању на водотоковима другог реда, све што је одлучено на седници Савета за безбедност од 10. марта је и спроведено, и у финансијском и у оперативном погледу, рекао је данас начелник Јабланичког управног округа Божидар Стојиљковић.

„Уместо 14 милиона колико је буџетом било предвиђено за ову намену, биће одвојено три пута више средстава, што указује на озбиљан присуп локалних самоуправа овом стратешком питању. Многе општине су увећале свој буџет за ову намену, Црна Трава је од 500 хиљада дуплирала буџет на милион динара док је Бојник је ребалансом буџета за ову намену планирао 2 милиона 700 хиљада динара. То показује да се ради о дугорочном приступу у решавању проблема“, рекао је он.

Што се водоснабдевања тиче, Јабланички округ располаже са девет капацитета. Општина Бојник има капацитет од 100 литара у секунди, од чега користи 25 посто. У Властоинцу се од 96 литара у секунди користи 73 посто капацитета, Лебане користи 100 посто своје капацитете, Лесковац користи 38 посто капацитета, Грделица 80 посто, Медвеђа 90 и Црна Трава 20 посто капацитета.

„Суштина је у томе да се ово питање реши заувек. Кључно питање је питање међусобног повезивања. Потребно је направити мини пројекат тог повезивања, предмер и предрачун и моје мишљење је да је у томе спремна да помогне и ЕУ. Тиме би се добило не само сигурно водоснабдевање на нивоу округа, већ би било решено и питање бунара који имају делимично исправну воду и њиховим укљањањем дугорочно би било решено питање исправности воде на нивоу округа“, каже Стојиљковић.

Преузето са сајта  http://jugpress.com
Оригинални чланак на адреси: http://jugpress.com/index.php/2015/08/14/za-odbranu-od-poplava-vise-para/