Културно Уметничко друштво „Белац“ из Придворице у посети Италији

Удружење грађана „Грађански Савет општине Бојник“ реализује пројекат „Очување традиционалних културних игара Србије и представљање Србима у дијаспори „. Пројекат је финансиран од стране Управе за сарадњу са дијаспором и спроводи се у сарадњи са Министарством спољних послова – Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и „Грађанског Савета општине Бојник“.

Општи циљ пројекта је унапређење постојећих културно -уметничких веза између региона јужне Србије и представника дијаспоре пореклом из Србије.

У оквиру пројекта „Очување традиционалних културних игара Србије и представљање Србима у дијаспори “ у организацији „Грађанског савета општине Бојник“ из Бојника и „Будилника Југа“ из Лебана, Културно уметничко друштво “Белац” из Придворице је у периоду од 21.05. до 23.05.2016. године боравило у граду Вићенца у Италији, где је одржало наступ у спортском центру у месту Kорнедо Вицентино у близини Валдања а у сарадњи са Српском Културном Заједницом „Свети Сава“ из Валдања.

Позитивна енергија и дружење прожимали су читаво путовање и насуп КУД-а, приказујући високи ниво професионализма и код гостију и домаћина. Културно уметничко друштво Белац је представило игре из Ниша и Горњег Понишавља, Влашке игре и друге игре из околине Лесковца. Посебно велики утисак оставио је приказ „Свадбеног обичаја из Пусте реке“ који су чланови КУД-а припремили специјално за ову прилику. Посебно се захваљујемо домаћину Српској културној заједници „Свети Сава“ и њиховом Председнику господину Миодрагу Јанковићу без којих ово наше путовање не би било могуће, као и Јовани Златковић која нам је пружила велику помоћ у организацији ове манифестације.

На крају одржане манифестације представницима Грађанског Савета и КУД а су додељене Захвалнице Српске Културне Заједнице “Свети Сава” из Валдања и договорена је даља културна сарадња ових организација , а у циљу очувања културног и етничког индентитета Срба у Вићенци и околним местима.