ЧЕТВРТИ ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕЂУНАРОДНИ УСПОН НА РАДАН

Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“ из Бојника, уз подршку општине Бојник, у оквиру културно-туристичке манифестације Бојничко лето, организовао је планинарску акцију „Четврти међународни успон на Радан“, планинарски догађај, који је постао традиционалан.

Ове године ПБК „Змај са Радана“ организовао је успон на Петров врх 1150м и Камен 954м који се иначе налазе на грбу клуба. Због благог терена и не превелике висинске разлике од око 520 м, стаза је доступна планинарима и излетницима свих узраста и свих нивоа планинарског искуства.

Акцију је подржао и први човек општине Бојник, господин Небојша Ненадовић, који је, овом приликом, нагласио да је акција већ постала традиционална и обећао да ће организација, из године у годину, бити све боља и боља.

Стаза до Петровог врха, дужина је 15 км, висинска разлика 520 мнв и спада у средње тешке стазе. Стаза води кроз село Боринце, поред сеоске цркве, затим кроз махалу Остатовци, са старим кућама кованицама, преко шумских путева , кроз „камену шуму“ до врха Петрова гора, који је шумовит и где је температура нижа за 15-ак степени у односу на температуру  у подножју планине и на коме се налази и црква посвећена Светом Петру и Павлу. Поглад са видиковца Камен је један од најлепших погледа у Србији.

Планина Радан простире се на југу Србије, између области Топлица и Пуста река. Окружена је планинама Соколовицом, Арбанашком планином, Пасјачом, Видојевицом и Гољаком. Границе Радана су реке Топлица на северу и Јабланица на југу. Радан је углавном обрастао столетном листопадном шумом, на појединим деловима има и четинара, а и пашњака. Највиши врх Радана је Шопот, са висином од 1409 м, поред њега ту су још Петрова гора 1150м, Камен 954м и Соколов вис 1370м.

Покровитељ ове акције, која је одржана у оквиру „Бојничког лета“ је општина Бојник. Организатор, Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“, за све учеснике, обезбедио је бесплатан ручак и изненадио учеснике,бесплатним, освежењем, пивом на самом Петровом врху, а у повратку сладоледом.