Реформа пореза на имовину у Бојнику

На свечаности одржаној у Београду,  Председник општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић, потписао је Меморандум о разумевању са Међународном организацијом – International Management group (IMG)  у вези спровођења Програма реформе пореза на имовину (MED 2)

Међу 92 локалне самоуправе из целе Србије, које су се пријавле за учешће у швајцарском пројекту „Реформа пореза на имовину“ је и Бојник. Општина Бојник  је једна од 45 у Србији која ће бити подржана кроз Програм MED 2.

Управо кроз овај пројекат 45 општина и градова добиће прилику да среде евиденцију о пореским обвезницима,  што ће омогућити бољу наплату прихода.

У  унапређивању опорезивања имовине IMG  ће пружити подршку у ажурирању базе података пореских обвезника и имовине, обезбеђивањем финансијских средстава за привремено ангажовање сарадника за рад на терену и техничку помоћ за развој капацитета  кроз обуке за локалне пореске администрације.

Ефекти реализације овог програма су делотворније управљање регистрацијом имовине и прикупљањем пореза на имовину, и непосреднија сарадња локалне самоуправе и грађана о питањима прикупљања и коришћења пореза на имовину, што ће довести до повећања квалитета услуга и улагања у инфраструктуру.

Критеријуми који су били одлучујући за одабир градова и општина су најбоље пријаве које су понудили и мотивација при попуњавању апликационе форме.

Цео пројекат је вредан шест милиона франака и у потпуности га финансира Швајцарска канцеларија за развој и сарадњу SDC.

Пет најуспешнијих поделиће бесповратни наградни фонд од милион франака, који је обезбедила Влада Швајцарске.

Пројекат се реализује кроз заједничку сарадњу Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства финансије и Сталне конференције градова и општина.