Школска слава Свети Сава у Бојнику

У сали Дома културе у Бојнику ђачком централном приредбом је обележена школска слава Свети Сава. Ђаци Основне школе „Станимир Вељковић Зеле“ и Техничке школе „Бошко Крстић“ су у част првог Српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства играли, певали, свирали, глумили и рецитовали.

Свечаност је отворио  хор  ОШ „Станимир Вељковић Зеле“ химном Светом Сави, затим је наступио школски фолклорни ансабл сплетом игара, следили су рецитатори, флаутисткиња, певачка група, и глумци са игроказима:
„Домаћи о Светом Сави“
„Свети Сава као школски инспектор“
„Свети Сава и нерадна жена“
„Разговор баке и унуке“ и
„Школски час о Светом Сави“

До краја приредбе су наизменично наступали хор Техничке школе „Бошко Крстић“  и рецитатори.

Празник Свети Сава је установљен  за школску славу 1840.године на предлог Атанасија Николића ректора Лицеја из Крагујевца. Сматра се зачетником Српске средњевековне књижевности, зато се слави као заштитник просветних установа. Свети Сава је био најмлађи син Стефана Немање, крштен је именом Растко. Замонашио се веома млад на Светој Гори у Руском манастиру Свети Пантелејмон и узео је духовно име Сава. У Никеји је 1219.године издејствовао самосталност Српске православне цркве и Српску Архиепископију. Умро је 1236.године у Трнову, у Бугарској,  на повратку са ходочашћа у Јерусалим. Његове мошти су 1237.године пренете у Манастир Милешева.