Предавање за пољопривреднике

У сали Скупштине Општине Бојник, 30. јануара 2018-те године са почетком у 10 часова, одржано је у организацији Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник, предавање за пољопривредне произвођаче и то са темама :

  1. Органска производња дипл.инж. Ненад Стефановић
  2. Кључне тачке у производњи шљиве мр. Александар Митић
  3. Сузбијање жилогриза мр. Гордана Јовановић
  4. Припрема земњишта и мелиоративно ђубрење маст.инж. Игор Ристић
  5. Тумачење резултата анализе земљишта дипл.инж. Бобан Станковић
  6. Прихрана усева озиме сетве маст.инж. Јелена Стојиљковић
  7. Превентивне мере у циљу спречавања микотоксина у кукурузу дипл.инж. Бојана Карапанџић
  8. Подршка интересном удруживању, развоју и ревитализацији земљорадничких задруга дипл.инж. Мирјана Петровић

Интересовање пољопривредника је било велико,па је сала Скупштине општине Бојник била пуна. Пред препуном салом су говорили , али и на питања одговарали, саветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Лесковца, са посебним освртом у, оквиру сваке теме, на интересовања и проблеме, управо на подручју Општине Бојник.

„Обрађене су пре свега теме из области органске производње, зато што је Бојник препознатљив као подручје са врло чистом и еколошки прихватљивом средином где се може добити органски здрав и чист производ, затим су обрађене теме о самој технологији производње шљиве. Шљива као наш домаћи бренд може наћи значајно место у извозу. После тога је обрађена тема из заштиите биља, сузбијање жилогриза, који је направио праву пошаст у засадима коштичавог воћа, пре свега код вишње. .“изјавио је господин Ненад Стефановић, саветодавац за воћарство и виноградарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Лесковца.

„Трећу годину за редом Фонд за развој пољопривреде Општине Бојник у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом из Лесковца за пољопривредне произвођаче организује зимску школу. Циљ ових предавања је да упознамо пољопривреднике са проблемима који их прате како код ратарских тако и код воћарских култура, и на тај начин им омогућимо да лакше преброде своје проблеме, и да их упутимо која хемијска средства да користе. Ово је само једна од мера које Фонд за развој пољопривреде Општине Бојник спроводи у току ове године. Трудимо се да предавања за наше пољопривредне произвођаче држимо тако како тече вегетација ратарских и воћарских култура, јер на тај начин желимо да упознамо произвођаче која средства и када треба користити, како би им олакшали како производњу тако и финансијску ситуацију. На овај начин желим да позовем пољопривредне произвођаче да се одазивају оваквим предавањима, која имају вишеструки значај. Очевици смо да су из године у годину приноси наших пољопривредних произвођача све већи и већи, захваљујзћи овим предавањима.“– изјавио је господин Саша Цакић, Директор Фонда за развој пољопривреде Општине Бојник.