101-ва годишњица Топличког Устанка

У Обилићу код Бојника полагањем венаца на Спомен обележје ратницима обележена је 101-ва годишњица Топличког Устанка. На почетку скупа присутнима се обратио Председник Општинског  Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 Бојник, Драгослав Анђелковић.

Топлички Устанак је био Српски устанак подигнут против Бугарске и Аустро-Угарске окупације за време 1-вог Светског рата. То је био једини устанак  у некој окупираној  држави током целог 1-вог Светског рата. Устанак је трајао рд 26.02-25.03. 1917-те године. „Непосредан повод устанка је мобилизација коју су Бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице и Пусте реке.“ – рекао је потпредседник Савеза Удружења потомака ратника Србије 1912-1920.год Томислав Томић.

Венце на спомен обележје ратницима положиле су делегације Општине Бојник на челу са Председником Скупштине г. Дејаном Стојановићем, Републичког Одбора Савеза  потомака ратника Србије 1912-1920.год и Општинског Одбора Бојник, Окружног Савеза Удружења потомака  1912-1920.год Нишавског округа и делегације Градског Одбора Удружења потомака ратника  Ниша и Окружног Савеза Топличког округа.

Телевизији „4С“ додељена је Повеља за изузетан допринос афирмацији и развијању слободарских традиција Српског народа. Захвалница је додељена и ОШ „Стојан Љубић“ из Косанчића за посебан допринос очувању, неговању и развијању  славне прошлости Српског народа а Директору ТШ „Бошко Крстић“ из Бојника додељена је Споменица за изузетно ангажовање у неговању и развијању патриотског  и  слободарског духа Српског народа према младој генерацији.

Хор ОШ „Стојан Љубић“ из Косанчића извео је песму „Тамо далеко“ а ученици Техничке Школе извели су пригодан рецитал „Срби поново одбише ланце“.