Светски Дан Рома у Бојнику

У част обележавања светског Дана Рома (08.Април), Установа Дом културе „Бојник“  је организовала приредбу у сарадњи са представницма Рома из Бојничке општине. Приредба је одржана у сали Дома културе у Бојнику 05.04.2018.године са почетком у 18 часова. Као официјелни оркестар наступио је MAXY BEND, а на приредби је учествовао и  оркестар Фејата и Небојше Сејдића, као и КУД „Белац“ из Придворице.

Приредбу је отворенио в.д. директора Дома културе „Бојник“, господин Ненад Јовановић, који је и био иницијатор и организатор догађаја. У свом обраћању господин Јовановић се најпре захвалио локалној самоуправи на пруженој  подршци, а затим је говорио о историјском значају овог дана, о Ромској застави и  симболичном значењу плаве и зелене боје и точка на њој и обавестио нас да је Рома  процентуално према броју становника у целој Србији највише у Бојнику, 1649 према званичним подацима  а незванично више од 2000 Рома, па у Лесковцу.

Ромском химном „Ђелем, ђелем“ у извођењу оркестра Фејата и Небојше Сејдића почео је музички део програма. Најављујући свој наступ, господин Небојша Сејдић нам је представио малог Виктора, праунука покојног Фејата „Краља трубе“  и похвалио се да је Виктор имао част  да са оркестром свира са чувеним „Џипси кингсима“ прошле године. Током приредбе су се смењивали наступи  такође чувеног  MAXY BEND-a , оркестра Фејата и Небојше Сејдића из Бојника  и КУД-а „Белац“ из Придворице.  Сала је била препуна, а публика није одолела врхунској музици и заиграла је. испред бине са великим уживањем.

Овом приликом је изражена нада да ће ова манифестација постати традиционална у Бојнику али и најављена још једана, „Дани Фејата Сејдића-краља трубе“.