К.У.Д. „Белац“ прославио 20 година рада

Група ентузијаста из Бојничког села Придворица пре тачно 20 година формирала је културно уметничко друштво „Белац“. Од тада до сада ово друштво у континуитету ради на очувању фолклора овог дела Србије.

Поводоом 20 година постојања и врло успешног рада, уз подршку локалне самоуправе, Дома културе, Спортске хале, ОШ „Станимир Вељковић – Зеле“ и бројних пријатеља КУД „Белац“ је одржао концерт у Спортској хали у Бојнику. На концерту су сем њих учествовали и КУД „Леминд“ из Лесковца и Куд „Извор“ из Врњачке Бање. Овом приликом КУД „Белац“ је извео сплетове игара из Лесквачког краја и Горњег Понишавља. КУД „Леминд“ је извео игре из Поморавља и Босилеградског крајишта, док су се најмлађи чланови КУД-а „Извор“, који такође ове године, слави исти јубилеј, представили сплетом игара из Шумадије. КУД „Белац“ и КУД „Леминд“ су овом свечаном приликом своју дугогодишњу сарадњу крунисали братимљењем, господин Томислав Марковић уметнички директор КУД „Белац“ уручио је повељу о братимљењу Милану Филиповићу уметничком директору КУД „Леминд“. По братимљењу развило се Ужичко коло у коме су се нашла оба братска друштва као и малишани из КУД „Извор“.

Уметнички директори оба друштва су изразили своје задовољство братимљењем и представили своја друштва и планове за даље. Господин Томислав Марковић нам је говорио о почецима овог друшва. У почетку су у рад друштва били укључени само мештани Придворице али због јако великог интересовања почело се са пријемом заинтересованих са целе Бојничке територије па је сада највећи број, нарочито младих, чланова управо из Бојника. Сада КУД „Белац“, у три старосне категорије, броји више од 70 чланова у фолклорној изворној и певачкој секцији. Од скора се пробе одржавају у Спортској хали у Бојнику.

Ово културно уметничко друштво је било више пута награђивано, а међу своје највеће успехе сматра гостовање у Италији, где је, на позив Српске културне заједнице „Свети Сава“ из Валдања, боравило у периоду од 21. до 23. маја 2016 у Вићенци и одржало целовечерњи концерт у Спортском ценру у месту Корнедо Вицентино.Такође су гостовали у Македонији, Прагу и Софији, где ће поново отићи ове године,а после краће паузе крећу на десетодневну турнеју у Грчку.

Прослави овог јубилеја је присуствовала и госпођа Рада Крстић, директорка ОШ „Станимир Вељковић – Зеле“ и изразила велико задовољатво што се све већи број ђака бави, ван школе, фоклором и спортом, а све мање је на улици.

По завршетку концерта уследило је славље у ресторану, где игри и весељу није било краја, а сала је била мала за тако велики број младих који су играли коло за своју душу као да су једно велико друштво.