Бесплатна хемијска анализа земљишта

Фонд за развој пољопривреде општине Бојник у сарадњи са ПССС Лесковац ради на прикупљању узорака за хемијску анализу земљишта. Системска контрола плодности обрадивог земљишта од 1-5 класе са пријавом за калцизацију обрадивог земљишта је бесплатна за сва регистрована пољопривредна газдинства.

Анализа плодности земљишта је изузетно значајна и без ње је бесмислено започињати било коју врсту биљне производње. Овом анализом се утврђује стање киселости земљишта (pH),  садржај калцијум карбоната, приступачног калијума и фосфора, укупног азота и хумуса у пољопривредном земљишту.

На основу расположивих хранива у земљишту израчунава се разлика која се треба унети у облику минералних и органских хранива да би се задовољиле потребе биљака и земљишта.

Правилна и рационална употреба минералних и органских хранива омогућава:

  • Правилну исхрану биљака и негу земљишта
  • Стабилну производњу и повећање приноса
  • Да штедимо новац (нема непотребне употребе ђубрива)
  • Побољшање квалитета производа
  • Да очувамо животну средину и здраве људе.

Позивају се сви заинтересовани пољопривредни произвођачи за обављање хемијске анализе земљишта да се јаве стручној служби Фонда за развој пољопривреде општине Бојник (трг слободе бр 3) или на телефон 016 821-829 ради добијања потребних информација за обављање хемијске анализе земљишта.

Заинтересовани пољопривредни произвођачи такође у Фонду могу преузети сонде (ратарску и воћарску) за узимање узорака земљишта.