Село Ображда

Ображда је село у Србији, у општини Бојник, у Јабланичком округу. Према попису из 2011. године, у Ображди је живело 16 становника у 11 домаћинстава (према попису из 2002. било је 34 становника у 19 домаћинстава).

_00_kartaПрикажи село Ображда на Google мапама

Ображда је једно од најстаријих села на Радан планини  и у општини Бојник.  Први пут се помиње у трговачкој књизи Новобрдског трговца, Михајла Лукаревића, пореклом из  Дубровника. Било је то, непосредно, после Косовског боја, у првој половини XV века.

Путописац Митар Ракић је,  обилазећи овај крај,  1879.г. написао, у својој књизи,  да је усхићен   лепотом ових предела,  да ја поглед овде тако дивотан да му нигде равна нема.  Зато људи, који су у Ображди рођени,  увек јој се радо враћају, ништа необично, свако воли свој родни крај.

Прелеп амбијент, Радан планина, изузетно лепа  вода, ваздух, здрава клима, прија и мештанима и посетиоцима , свако ко дође у овај крај се лепо осећа. Велика је штета што не долази већи број људи, нарочито младих, а пре свега оних којима је ово завичај.

Клима је овде специфична, блага , и Радан је права ваздушна бања  богата лековитим биљем и мноштвом извора питке воде, неки су пуни минерала а неки и лековити.

Кад овде дођеш мислиш да је сва срећа са тобом. Истражујући тајне Радан планине и њених села наћи ћеш себе.

На Радану је јако много цркава, то је Српска Света гора. На карти, недалеко од цркве у Ображди, видимо колико цркава има на Радану. Невероватно, преко 300.

Цркву у Ображди нећете ни видети,  ако добро не загледате,  јер је сакривена великом липом, крај звоника, која само што се није расцветала.

Прикажи Цркву у ображди на Google мапама


 

Црква у Ображди посвећена је Св. Тројици.  Обновљена је на старим темељима, по неким индицијама из времена Келта, и освештана 12. маја 1885.године, а осликали су је чувени Охридски мајстори.

Ова територија је припадала Немањићима.  После Немањића  Радан планина се не појављује у писаним изворима, кажу не случајно, и на тај начин чувана је прва Српска Света Гора. 

У народном памћењу остало је,  да ко се од војника  причестио у цркви у Ображди,  за време првог и другог светског рата, остао је  жив и неогребан.

На Радану се ратовало  а  Радан је чувао праведнике и њихове циљеве, Крст Часни и Слободу златну. 

 

 
 
 

Традиционално окупљање, поводом сеоске славе, на дан Свете Тројице,
у порти сеоске цркве у Ображди.

 

 

11.октобра 1943. године у селу Ображда, формирана је Прва јужноморавска бригада, од јединица првог јужноморавског партизанског одреда, са укупно 570 бораца.

На дан формирања имала је три батаљона – два ударна и један омладински, са укупно 570 бораца.

За време Првог и Другог светског рата овде су вођене одсудне битке. Где су битке ту су и легенде. По народном предању,  Лазареви војници на путу за распето Косово,  заспали су на Радану а пробудили се у Прокупљу. Исто се , кажу, десило и у Првом светском рату приликом повлачења Српске војске. Доказа наравно нема али га предања и не траже.