Село Боринце

Боринце је село у Србији, у општини Бојник, у Јабланичком округу. Према попису из 2011. године, у Боринцу је живео 21 становник у 14 домаћинстава (према попису из 2002. било је 45 становника у 26 домаћинстава).

Прикажи село Боринце на Google мапама 

Село Боринце је типично планинско село смештено на високим падинама Петрове Горе.
Кроз село протиче Боринска река са изворишта Шопот испод самог Радана.

У центру села налази се спомен чесма чија је вода доведена са извора Лековита вода. На основу забележених историјских података, почев од средњег века и током каснијег периода када се становништво постепено досељавало у ове крајеве формирало се насеље са око 400 становника који су живели у укупно 72 домаћинства. Бавили су се претежно пољопривредом, развијено је било сточарство и воћарство (шљива, крушка, јабука, вишња). Сеоска домаћинства нису била празна, школско двориште је било испуњено децом а лепа сеоска црква је празницима посећивана и пуна људи.
 

Најновија археолошка истраживања Царичиног града указују на то да су границе Царичиног Града захватале далеко већи простор од онога за који знамо и да је сасвим сигурно да је кроз Боринце пролазио водовод, као и пут који је био повезан са Царичиним градом. Иначе близина Царичиног града и несумњива историјска и географска повезаност две локације указују на још већи значај у туризму које заслужује ово место. То потврђује пешачко-бициклистичка стаза, која је настала као резултат пројекта који су покренули Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа и аустријска агенција за развој АДА, под називом Трагови Византије која пролази кроз Боринце и Ображду и води до Царичиног града

На овом простору су пронађени остаци некадашњег водовода од камена и опеке дужине 17 км. Данас је на овом месту од видљивих трагова остао канал који указује на место где је аквадукт пролазио.

Нађене цигле и камен мештани су употребили за обнову цркве Огњена Марија. Простор око цркве представља потпуно природни амбијент који је задржао аутентичан изглед.
 
 
У околини села Боринце налази се црква, стара воденица, Боринска река и водопад Борински скок. Жубор реке оживљава цео комплекс и призива дух старих времена.