Село Мајковац

Мајковац је село у Србији, у општини Бојник, у Јабланичком округу. Према попису из 2011. године, у Мајковцу је пописано 9 становника у 5 домаћинства (према попису из 2002. било је 23 становника у 16 домаћинстава).

Прикажи село Мајковац на Google мапама

Село је збијеног типа са четири махале („Ђуринци“, „Зверци“, „Горњомалци“ и „Пржљаци“) подигнуто на нешто нижим падинама Радана. Мајковац  је асфалтним путем повезан са Ораном и Боринцем.
 
 
Има мало земље (224 хектара) али је она плодна, погодна за воћарство , посебно у долини Бориначке реке која тече кроз село и већи део његовог атара (овде ретка домаћинства имају своје баште са повртарским културама).
Одмах после 1878. године овде се населило пет-шест породица са Власине.  Мита Ракић у својој књизи „Из Нове Србије“ бележи да је 1879. године већ било шест српских кућа са 56 становника.
 
Становништво које данас живи овде пореклом је из Црне Траве, насељени су ту након Берлинског конгреса 1878. и ослобођења ових крајева. Пре тог насељавања било је албанско и турско, јер је српско становништво напустило те крајеве за време Велике сеобе под патријархом Арсенијем 1690. године.
 
Преко зиме у селу живи мали број становника, али преко лета село постаје активно.
У селу је 2012. постављен крст, приликом реконструкције сеоског извора и изграђена је спомен чесма Мајковчанима, погинулим у рату 1941-1945. године.
2014. године је саграђено и фудбалско игралиште. 

Обновљен је и базен, који постоји још од 1982. године .

Непосредно поред базена и оближњег потока, налази се и воденица, која је стара стотинак година, али још увек може да меље.


У обнови села учествују сви мештани.
Село Мајковац је леп пример како мештани, својим несебичним радом, могу да допринесу оживљавању села.