Село Мијајлица

Мијајлица је село у Србији, у општини Бојник, у Јабланичком округу. Према попису из 2011. године, у Мијајлици су пописана 144 становника у 63 домаћинства (према попису из 2002. било је 190 становника у 86 домаћинстава).

Прикажи село Мијајлица на Google мапама

Налази се у јужном делу Пусторечке котлине, највећим делом у долиници Мијајличког потока, разасута у већи број махала („Филинска“, „Шубарска“, „Качаровска“, „Ковачевска“, „Пориђани“, „Гробљанска“, „Љумска“, „Црнска“, „Драганска“, „Шопетарска“, и „Гаврилова“).

Потиче још из средњевековне државе. У књизи дубровачког  трговца, Михајла Лукаревића, забележена је као Михал (XV век), а у једном турском попису као Михајловци. Мита Ракић је записао да је ово село 1879. године имало седам српских кућа са 58 становника који су се доселили из Криве Реке, Костадинаца и Црне Траве. Тако је почело. Нешто касније ће се доселити још неке породице из Косовске Каменице и других места, јер је земље било доста (639 хектара) са више издашних извора и потока. 

У то време је ораница било врло мало, а много шума и пашњака (Арнаути су се бавили сточарством и воћарством). Настало је крчење шума, све више је било поораних њива, доста ситне и крупне стоке.

Мијајлица се развија у веће пусторечко село и 1953. године има 115 домова са 755 становника.

Овде све има, пре свега за успешно сточарење, које би морало бити основа савремене пољопривредне производње. Овде се може запослити на стотине момака и исто толико девојака, формирати породице и живети много боље него на „минималцу“.

 

Један од приватних винара је Казимир Михајловић из села Мијајлица, који живи и ради тридесет година у Београду, али љубав према планини Радан, благородном винограду и традиционалној производњи вина  доводи га често на родно  имање у селу Мијајлица. Казимир има своје  приватне засаде винове лозе  од којих производи  домаће црвено вино од мешавине неколико сорти грожђа.

Домаће вино производи се од мешавине сорти прокупац, црвена сланкамнка ивранац. Самоток се затим чува у храстовим бурадима, а његова посебна предност је што је произведено по еколошким стандардима. Географско порекло и сунце у овим крајевима даје овом вину посебну боју, густину и снагу.