Село Лозане

Лозане је село у Србији, у општини Бојник, у Јабланичком округу. Према попису из 2011. године, у Лозану су пописана 28 становника у 16 домаћинстава (према попису из 2002. било је 49 становника у 26 домаћинства).

Прикажи село Лозане на Google мапама

Село је подигнуто у ширем сливу Оранске реке, на већем броју брежуљака који се постепено дижу према Радан планини.

Груписано је у више махала, а између њих је много зеленог простора махом под шљивама и јабукама, по која ливада и њива, па се у летњим месецима куће и стаје губе у том мору зеленила.

Издвајају се три веће целине: „Јеврејци“, „Бандер“ и „Бузаџије“, али има и више мањих група кућа које су се „отеле и изашле“ пут појединих коса и увала.

Лозане је старо српско село, помиње се у свим турским пописима из 16. века. Помиње га и Мита Ракић у својој књизи „Из нове Србије“ где бележи да је 1879. године, дакле одмах после Српско-Турског рата, имало 18 кућа са 110 становника. Помиње и „три куће арнаутске“, вероватно су ту били последњи житељи арнаутски, који ће се такође иселити.

Од двадесетак породица које су овде дошле из Грознатовца и Црне Траве и ту подигле прве куће и стаје развило се, за неколико деценија, лепо и богато село. Већ 1953. године има 69 домова са 478 становника, своју школу са два учитеља, лепу цркву која је подигнута 1900. године.

Прикажи цркву Цара Лазара „Видовданка“ на Google мапама

Мештани села Лозане су обновили цркву  „ЦАРА ЛАЗАРА – ВИДОВДАНКА“  у којој се, сваке године, традиционално, окупљају на Видовдан.

 

На Видовдан се у цркви  „ЦАРА ЛАЗАРА – ВИДОВДАНКА“  окупљају, не само, мештани села Лозане и околине, већ и људи из свих крајева Србије, чије је порекло из ових крајева, како би присуствовали свечаној литургији коју поводом Видовдана,  служи Свештенство Српске Православне Цркве и на тај начин прославили сеоску славу и обележили, овај, велики Српски празник.