ДАН КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ У БОЈНИКУ

Поводом Дана Копнене Војске и Дана пешадије, припадници Копнене Војске извршили су приказ дела способности,  наоружања и опреме Копнене Војске Србије, уз пригодан програм за све грађане Бојника, а у славу и част наших предака, јунака са Цера, Колубаре и Кајмакчалана.

Овој свечаности присуствовали су: Командант Копнене Војске,  генерал-потпуковник Милосав Симовић, Председник општине Бојник, господин,  Небојша Ненадовић,  руководство локалне самоуправе, ђаци основних и средњих школа, као и многобројни  житељи општине Бојник.

„ Поводом Дана Копнене војске, размишљали смо где би војска, осим Ниша и околних градова, могла да дође и да се мало дружи са грађанима. Контактирали смо Председника општине, господина Ненадовића и он је изразио спремност и жељу да припадници гарнизона Ниш буду данас овде са грађанима општине Бојник.  Мени је веома драго да смо данас у Бојнику, у општини која је дала много жртава у ратовима иза нас, за слободу коју живимо, у крају где живе људи који веома поштују српског војника. У Бојнику је данас присутна мала група војника, нешто више од сто војника са различитим садржајима приказа. Ту су одређена средства различитих родова, војници, извиђачи, полицајци, пешадинци, војници противваздушне одбране, артиљерије а циљ је да официри и подофицири проведу дан са грађанима Бојника, да ученици основних и средњих школа виде наше војнике и да једног дана неко од тих ђака буде војник, подофицир или официр. Овом приликом бих се захвалио свим грађанима ове општине који су дошли у оволико великом броју и свима њима, њиховим прецима и данашњим породицама захваљујем на жртвама којих је, на жалост,  било у ратовима иза нас. Због тих људи који су погинули за слободу коју живимо, вреди живети и волети и Бојник и Србију “, рекао је Командант Копнене Војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић. 

После овако лепих речи генерала Симовића не преостаје ништа друго сем да се захвалим њему лично и припадницима Копнене војске Ниш за овако успешно показане вежбе и изложени део наоружања. Оволики одзив наших Бојничана само је доказ да је Војска Србије увек добродошла у општину Бојник “ изјавио је Председник општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић.

 

У Бојнику су, у свечаном делу програма, наступили Војни оркестар Ниш и плесна група Копнене Војске „Тамо далеко“,  из гарнизона Врање и Ниш.

 

Овим поводом, Командант Копнене Војске, генерал-потпуковник, Милосав Симовић уручио је Председнику општине Бојник, господину, Небојши Ненадовићу захвалницу за сарадњу са Копненом Војском, допринос развијању и неговању патриотизма, родољубља, слободарског духа Српског народа и традиција, славне, Српске Војске и поклонио књигу „Марш на Дрину-у ритму срца ратника„.

Председник општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић је узвратио генералу захвалницом за успешну, дугогодишњу сарадњу, за организацију и успешан приказ, дела способности и тактичко-технички збор наоружања и опреме и књигом „Енциклопедија другог светског рата“.

Захвалницу за организацију и успешан приказ, дела способности и тактичко-технички збор наоружања и опреме су добили и потпуковник Зоран Андовић и потпуковник Горан Марковић.

Потпуковнику Горану Марковићу, овом приликом,  генерал Симовић је уручио одликовање, спомен медаљу за учешће у борбеним дејствима на територији Републике Србије, којом га је одликовао Министар Одбране.

 

У дружењу са Војском и разгледању изложеног наоружања и опреме највише су уживали млади и деца.