Мештани Придворице добили пут у дужини од преко три километара

У Придворици је завршена реализација пројекта ,,Развој приступа  култруно-верских места у Бојнику и Земену.

Да подсетимо пројекат је финансиран средствима Европске Уније у оквиру првог позива INTERREG-IPA програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Општина Бојник конкурисала је са пројектом који се односи на асфалтирање пута у дужини од преко 3.000 метара,  од циглане до цркве у Придворици. Општина Бојник је била водећи партнер на пројекту, добила је средства у износу од 374.000 евра док је партнерска Општина из Бугарске Земен добила 200.000 евра.

Циљеви овог пројекта су били: побољшање приступачности цркве Светог Архангела Гаврила у Бојнику и манастира Пештера у Земену, кроз развој потенцијала културног и историјског наслеђа, што резултира повећањем туристичке привлачности региона; популаризација туристичких могућности у региону кроз израду туристичког водича и организацију фестивала у Земену.

,,Велика ми је част, што се налазимо испред цркве Светог Архангела Гаврила  и што могу да највим завшетак једног великог пројекта како за општину Бојник, тако и за месну заједницу Придворица” , казао је у свом обраћању председник Скупштине општине Бојник Дејан Стојановић.

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић није крио задовољство што је први пројекат прекограничне сарадње реализован. Он је изразио и велику захвалност људима из локалне самоуправе који су учествовали у пројекту, као и партнерима из Бугарске. 

Испред партнерске општине присутнима се обратио заменик кмета општине Земен Димитри Бојанов.

Планиране активности, које су реализоване у оквиру овог пројекта су : реконструкција пута Придворица-Зелетово у Бојнику; грађевинске активности у Земену; припрема и дистрибуција туристичког водича у 1000 примерака; и организовање фестивала у Земену.

Извођач радова на изградњи пута од циглане до цркве у Придворици  је конзорцијум  „Водоградња“ из Пуковца и „Траце ПЗП“ Врање.