ЈАВНИ ОГЛАС

ОБАВЕШТАВАЈУ  СЕ   ГРАЂАНИ  ОПШТИНЕ БОЈНИК да могу извршити увид у  део бирачког списка за територију општине Бојник,  за предстојећи републички референдум ради потврђивања акта о промени устава републике Србије, расписаног за 16. јануар 2022. године, у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

            Део бирачког списка који се води за подручје општине Бојник, биће изложен на увид грађанима у згради седишта  Општине Бојник, у просторијама  Општинске управе општине Бојник, у канцеларијама број 9 и 11 (други спрат) ,  у  времену  од 7,00  до 15,00 часова, сваког радног дана.

            Увид у део Јединственог бирачког списка, у складу са законом који уређује заштиту података о личности, врши се путем рачунарске опреме на основу личног захтева бирача, уз личну карту, уношењем јединственог матичног броја  и/или имена и презимена грађанина  и/или других података  који  омогућавају аутоматску претрагу  података о бирачу у јединственом бирачком списку.

            Захтеви за промене у делу Јединственог бирачког списка грађани са пребивалиштем, односно интерно расељена лица са боравиштем на територији општине Бојник могу поднети општинској управи у времену од 07:00 до 15:00 најкасније до дана закључења бирачког списка 31. децембра 2021. године у 24:00 часа.

            Грађани могу од расписивања републичког референдума ради потврђивања акта о промени устава републике Србије до најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, односно до 25. децембра 2021. године у 24:00 часа, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати по месту боравишта на територији општине Бојник (изабрано место гласања). Изабрано место гласања не може бити на територији јединице локалне смоуправе на којој бирач има пребивалиште, односно боравиште за интерно расељена лица. Овај податак не може се мењати до окончања изборног поступка.

            У поступку вршења увида у бирачки списак лице овлашћено за ажурирање бирачког списка и лице за пружање техничке подршке општинске управе дужни су да поступају у складу са законом којим се уређује заштита података о личности.

Позивају се сва лица  (и расељена лица), која стичу пунолетство до 16. јануара 2022. године, да могу извршити увид у бирачки списак и тражити промене у бирачком списку (упис, брисање, исправку или допуну) уз прилагање законом прописаних  доказа, до датума закључења бирачког списка (31. децембар 2021. године).

                        Обавештавају се пунолетни држављани Републике Србије, а који су привремено одсељени из сталног места пребивалишта (расељена лица),  да могу бити уписани у  део бирачког списка  који се води за територију општине Бојник, ако су према евиденцији органа унутрашњих послова пријављени са тим статусом на теритотији Општине Бојник, као и да могу поднети захтев за промену у бирачком списку, до датума закључења бираког списка (31. децембар 2021. године).

            Обавештавају се грађани са пребивалиштем на подручју општине Бојник, а који имају боравиште у иностранству, да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка (25. децембар 2021.године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму ради потврђивања акта о промени устава републике Србије гласати у иностранству.

            Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем референдуму и потпис подносиоца захтева.

            Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописан начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

            Надлежна општинска,  односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на предстојећем референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларном представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

            По доношењу решења да ће бирач на предстојећем референдуму гласати према месту боравишта у инсотранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

            Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак  за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем прбивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно према последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

            Такође, бирачи са боравиштем у иностранству могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поеднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

            По закључењу бирачког списка па све до 72 часа пре дана одржавања референдума (од 1. јануара до 12. јануара 2022. године), промене у бирачком списку (упис, брисање, измене, допуне или исправке) могу се вршити само на основу решења Министарства надлежног за послове управе.

Увид у бирачки списак, у складу са законом  који уређује заштиту података о личности, може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државнe управe и локалнe самоуправe https://upit.birackispisak.gov.rs/ уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

За ближа обавештења грађани се могу информисати на телефон Општинске управе општине Бојник  016/31 50 204, локал 122 а лице за контак је Игор Михајловић.

Оглас, у целости, можете преузети у pdf формату:
  1. ЈАВНИ ОГЛАС