ОПШТИНСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА У БОЈНИКУ НА РАСПОЛАГАЊУ ЈЕ ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА И ГРАЂАНИМА

После завршетка ванредног стања Општинска изборна комисија општине Бојник је донела решење о наставку изборних поступака и радњи.

Како истиче председник овог тела Небојша Станковић до сада су предате и потврђене две листе и то листа ,,За нашу децу” Српске напредне странке и листа Социјалистичке партије Србије, а данас је и група грађана предала листу под називом ,,За бољи и праведнији Бојник”.

Како наглашава Небојша Станковић рок за подношење листа  свих учесника на изборима 21. јуна је 5. јун у поноћ.

Станковић подвачи правило да би једна листа била потпуна на њој мора да се нађе најмање једна трећина одборника и да за сваког кандидата за одборника мора да постоји најмање 30 оверених потписа грађана. Он додаје да ако је листа потпуна, што значи ако се на њој налази свих 27 кандидата за одборнике, она мора бити подржана са најмање 200 оверених потписа, што је у складу са законом који предвиђа да је  за општине до 20.000 становника довољно да постоји 200 потписа грађана који подржавају одређену листу.

Станковић још једном подсећа и на законску обавезу да на сваких пет кандидата мора да постоје два кандидата женског пола како би се остварила родна равноправност.

Станковић је изнео податак да је у Бојнику у бирачки списак уписано 8.500 бирача и да је у току ажурирање овог списка, он је уједно обавестио и грађане да до 5. јуна могу да изврше увид у бирачки списак.