ОДРЖАНА 12. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БОЈНИК

Одборници су на 12. седници најпре размотрили и усвојили Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима. Након ове тачке дневног реда усвојени су и Предлози Одлука о усвајању измене и допуне програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине у овој години, као и предлог Оперативног плана одбране од поплава за воде другог реда.

У образложењу ових тачака заменик председника општине Бојник Дејан Стојановић подвукао је да су се због значајнијег прилива средстава у општински буџет стекли услови да се интензивирају неке активности које нису могле бити реализоване у претходном периоду.То се пре свега односи на набавку 100 нових контејнера који ће служити за прикупљање смећа из неколико месних заједница, тако да ће се на тај начин омогућити и унапређење услова живота, али и здраве животне околине. Друго питање односи се и на Оперативни план од поплава који ће се брже активирати, истакао је Стојановић.

Посебна пажња била је усмерена и на усвајање Предлога правилника о суфинансирању мера енергетске санације самбених зграда, породичних кућа и станова.

У образложењу ове тачке овлашћено лице Општинске управе Данило Кривокапић нагласио је да је реч о изменама модела правилника за конкурс који ће ускоро расписати Министарство рударства и енергетике, а након тога општина ће расписати јавни позив.

Измене се односе на брисање лимита максималних средстава, а промењен је и услов да се грађани могу јавити само за целокупну столарију јер сада то могу бити и један прозор или  једна врата.

Како је истакао Кривокапић на основу брисања још једног услова сада се за меру енергетске санације могу јавити грађани и чији се објекти налазе у поступку легализације.Он је уједно нагласио да ће јавни позив за грађане бити објављен већ наредне недеље.

На овој седници усвојен је и Предлог Одлуке о првој измени и допуни Одлуке о буџету општине Бојник за 2021. годину. Како је овом приликом речено за првих шест месеци на консолидованом рачуну општине укупно остварени приходии примања су 190 милиона 730 хиљада динара, а реализовани издаци и расходи износе 205 милиона 376 хиљада динара. Како је речено мањак прихода је и износу од 14 милиона и 645 хиљада динара, али је он покривен вишком примања од задуживања од 14 милиона и 185 хиљада динара. Захваљујући краткорочном кредиту који је општина узела почетком године у износу од 18,5 милиона динара биће реализовани многи послови.

На овој седници усвојени су и извештаји о раду јавних и јавно комуналних предузећа и установа културе за првих шест месеци ове године.