Дан пешачења у Бојнику

Дана 16.09.2017. године, Планинарско бициклистички клуб „Змај са Радана“, у Бојнику, организује Републичку акцију Планинарског савеза Србије „Дан пешачења у Србији 2017“ са почетком у 9 часова.

На иницијативу Министарства омладине и спорта, Планинарски савез Србије покренуо је програм развоја здравих начина живота у Србији кроз рекреативно-спортску дисциплину ПЕШАЧЕЊЕ.  У складу са тим покренута је заједничка акција за све планинарске клубове у Србији „Дан пешачења у Србији“ , а за покретање акције изабран је датум 16. Септембар 2017. године. Акција је уписана у званични календар акција Републичког савеза за 2017. Годину.

Познато је да се грађани Србије недовољно баве рекреацијом, али и кретањем као физтичком активношћу. Циљ акције  Дан пешачења јесте дугорочан – подићи свест о значењу пешачења за здравље и да пешачење, као рекреација, постане здрава навика.

За стазу у Бојнику изабран је део од спортске хале , поред реке, до излаза на регионални пут Бојник –Житни поток и повратак је путем до Бојника.

У оквиру акције „Дан пешачења у Бојнику 2017“, биће организовано такмичење у спремању војничког пасуља. До сада је пријављено преко 10 екипа из Бојника, Лебана и Лесковца.

Програм такмичења:

08:00 – 08:30 Окупљање и регистрација екипа
08:30 – 09:00 Отварање такмичења
09:00 – 14:00 Припремање пасуља
14:00 – 14:30 Оцењивање екипа
14:30 – 15:00 Проглашење победника и додела захвалница

У оквиру такмичења сви окупљени грађани моћи ће да пробају војнички пасуљ који ће им припремити чланови клуба „Змај са Радана“, као и пасуље које припремају такмичари.

Док траје програм биће постављен штанд на коме ће грађани моћи да се упознају са планинарском опремом, као и предавање о значају пешачења и планинарства.