Jавна расправа о нацрту буџета

У Бојнику је одржана јавна расправа о нацрту буџета за 2018-у годину. Јавној расправи присуствовали су Председник општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић, Председник Скупштине, господин, Дејан Стојановић, његов заменик, господин, Драган Стојановић, Начелник Општинске Управе, господин, Небојша Станковић, представници Одељења за финансије као и директори појединих институција и установа.

Да би се постигла транспарентност у трошењу средстава  којима буџет располаже неопходно је учешће грађана у буџетском процесу. Јавна расправа је, стога, најбоља прилика да се чује глас јавности у вези са предложеним пројектима који ће се финансирати из буџета општине и њиховим евентуалним изменама. Мишљење наших суграђана је путоказ за будућност наше општине– рекао је Председник Скупштине општине, господин, Дејан Стојановић.

Председник општине Бојник , господин, Небојша Ненадовић образложио је нацрт буџета општине Бојник  за 2018-у годину. Планирани буџет за 2018 годину је 505.000.000.  динара, већи је од буџета за 2017-у годину који је 488.000.000 динара, има 16 програма, што је за два програма више у односу на ову годину. Највећа средства планирана су за путну инфраструктуру, што је 20% буџета, рекао је први човек општине Бојник , господин, Небојша Ненадовић.

У буџету за 2018 годину за заштиту животне средине планирана су средства у износу од 5 милиона динара ,за развој пољопривреде 10 милиона динара, што је дупло више него ове године, за развој културе око 20 милиона , за развој спорта и омладине планирана су средства нешто мања од 20 милиона динара, за предшколско образовање 38 милиона, за основно 24 милиона и за средње 3.265.000 динара, за социјалну и дечју зашштиту планирано 50 милиона динара– рекао је господин Ненадовић. За здравствену заштиту планирано је 9,5 милиона динара, за развој туризма 7 милиона, док је за комуналну делатност планирано 28 милиона динара, 3 милиона више него у 2017 години. За саобраћај и инфраструктуру планирана су средства у износу 81.933.000 динара.

Председници месних заједница овом приликом изнели су своје предлоге. Највећи број њих односио се на путну инфраструктуру, комуналну делатност, заштиту животне средине и уређење атарских путева. Оно што је занимљиво, већина председника месних заједница су се жалили да имају проблем са крошњама дрвећа, чије су гране уплетене у жице од бандера, а када су лоши временски услови, дува ветар, долази и до прекида у снабдевању електричном енергијом.