Бојник по први пут обележио Духовске литије

Општина Бојник прославила је по први пут своју градску славу Свете Тројице.

У јутарњим сатима одржана је Свечана литургија коју је служио Намесник Јабланички Далибор Стефановић, уз саслужење свештеника из Бојника.

На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

Српска православна црква слави Духове или Свету Тројицу, педесети дан после Васкрса, а десети дан после Спасовдана. Троимени празник заправо је рођендан Хришћанске цркве и, по предању, дан моћних енергија. Међутим, поводом овог празника црвено слово траје читаву недељу.

Још од првих хришћана, обичај је да се на овај празник под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама.

Током молитве, народ плете венчиће од траве, које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа.

Пригодном беседом присутнима се обратио намесник Јабланички Далибор Стефановић који је истакао значај овог празника и посебно похвалио грађане Бојника који су наставили традицију обележавања литија.

И село Ђаце обележило је своје литије већ четврту годину заредом.

Овогодишњи домаћин славе Саша Додић нагласио је да се на овај начин чува традиција нашег народа и оживљава село.

Како је закључено следеће године ће духовски четвртак бити још масовнији и организованији.