Први инфраструктурни радови у агробизнис зони у Косанчићу

У Косанчићу су почели радови на уређењу Агробизнис зоне. Тренутно се ради на  скидању хумусног слоја земљишта са простора будуће улице. Мноштвом кочића је, осим будуће улице, обележено и где треба ископати канале за водоводну и канализациону мрежу, како ону кишну тако и фекалну. Будућа улица, права као стрела, иде од бензинске пумпе, која се налази на крају села, уз асфалтни пут Бојник-Ниш до фарме и на њу се наставља такозвани Велики пут, атарски пут за село Каре.

Предраг Динић, одговорни извођач радова  нас је информисао о тренутној ситуацији на градилишту. Уведени су у посао  12. новембра, рок је 150 радних дана, а вредност  pадова је 137.500.000 динара, без ПДВ-а. Радове изводи група  извођача  „Водоградња“,  „Елба“ и „Trace“.  Радови су на саобраћајници дугој 3,5км са водоводом, кишном и фекалном канализацијом и електроинсталацијом.

Укупна површина, која се уређује, је 53 хектара, од тога је за агро зону сачувано 33 хектара, а преосталих 20 хектара је подељено у 4 парцеле по 5 хектара за прерађивачке и индустријске капацитете. Средства за уређење ове зоне су обезбеђена, преко донаторског  ЕУПРО програма, у износу од 1 милион евра, док је износ од 26 милиона динара, са којим је требало да учествује општина Бојник, добијен од Владе Републике Србије. Једна од предности Косанчића, за овакву Агробизнис зону, је његов географски положај. Налази се у равници, на путу који спаја Бојник, преко Доњег Брестовца, са Нишем и Лесковцем али и аутопутем Београд-Ниш-Скопље, од ког је удаљено свега 12км, што је за транспорт производа веома битно па ће сигурно позитивно утицати на потенцијалне инвеститоре.

На градилишту смо срели   Миодрага Михајловића, члана и почасног председника савета  Месне заједнице Косанчић . У разговору са њим сазнали смо каква су очекивања мештана, колико су им потребна нова радна места, да би задржали младе у селу, да би се неко од оних који су отишли вратио, да неко ко је пред крај свог радног века нађе посао и сигурну зараду.