П.Б.К. „Змај са Радана“ један од најуспешнијих клубова

Спортском савезу општине Бојник  у госте је дошао један од млађих спортских клубова из Бојника. Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“  постоји тек 6 година. Када је оформљен имао је свега 4 члана, а сада, 6  година касније, има око 100 чланова и мноштво акција иза себе. Председник клуба, Ивица Аранђеловић и подпредседник, Бобан Петровић представили су нам клуб и његове активности. Клуб има 3 лиценцирана водича за успоне до 3000 мнв и сваке године све више чланова. Организује планинарске туре за успон на врхове Радан планине, по којој и носи име, али и широм Србије и у иностранству.  Претходних година је акценат био на упознавању планинара са лепотамо и тајнама Радан планине, која је проглашена Парком природе.

Најмасовнија акција, коју самостално организују, је управо „Успон  на Радан“- Путем змаја. Традиционално се организује задњег викенда у јулу.Планинари се пењу на Петров врх где се, на највишој тачки, налази црква Св. Петра и Павла, одатле кроз камену шуму иду до видиковца званог једноставно камен, са ког се по ведром времену види цела јужна Србија. Пролеће је резервисано за обилазак водопада, којих на Радан планини има два, Рипиводе и Борински скок. У пролеће су богати водом и прелепи, ко једном ту дође долази стално. Једна је акција другачија од осталих, зове се „Наша будућност“ и намењена је деци. Искусни водичи воде родитеље и децу лаком стазом дугом 3,5 км, мале висинске разлике али пуне занимљивог садржаја. Ова стаза пролази кроз подручје звано Деливоде и једна је од Раданских стаза здравља. Незаобилазни су и Успон на Шопот, највиши врх на Радану, успон на Соколов вис, шетња Гајтанска врата-Ђавоља варош, са обиласком овог светског чуда, али и Божићни успон на Мали камен.

Претходна година била је посвећена планинским врховима у овом делу Србије. Пели су се на Мркоњски вис, где је Општина Медвеђа уредила видиковац, али и на Суву планину, Ртањ,Трем, Алексиначке планине, Увац, Чемерник… Следеће године ће акценат бити на иностраним акцијама. Пењаће се на врхове у Црној Гори, Северној Македонији, Словенији, Румунији, у зависности од интересовања планинара.

Цео је спектар, различитих, планинарских акција, оних на локалу, на Радан планини, у окружењу, по Србији, у иностранству и то од оних лаких, које су само лепа шетња по природи, до оних тешких, напорних, адреналинских. Ту свако ко воли планинарење и боравак у природи може да нађе нешто за себе.