Почела 12. по реду Зимска школа за пољопривренике

Традиционална 12. по реду Зимска школа за пољопривреднике коју организује Пољопривредна саветодавна и стручна служба Лесковац почела је данас предавањима која су организована у Бојнику.

Предавања су тематски била посвећена пољопривредницима који се баве воћарском и сточарском производњом, поред овога било је речи и о прихрани усева за ратарску производњу, а посебан акценат стављен је и на удруживање пољопривредника, односно формирање задруга.

Како истиче директор ПССС-а Далибор Цветановић значај ових предавања огледа се у презентовању свих новина у примарној производњи, као и прописа који се односе на субвенције.Он додаје да је предавање у Бојнику организовано у сарадњи са локалном самоуправом која прати потребе пољопривредника и на тај начин креира аграрну политику.

Како наглашава Ивица Јовановић из Буџетског фонда за развој пољопривреде општине Бојник заинтересованост произвођача из бојничког краја за ово предавање била је велика, а потребе пољопривредника биће артикулисане кроз субвенције и друге подстицаје.

Посебан сегмент предавања односио се и на осигурање пољопривредника.

Агент продаје компање Дунав осигурање Милица Васиљковић казала је  да осигурање и сарадња пољопривредника у овој области доприноси већој сигурности.

Пољопривредници су се највише распитивали за предстојеће конкурсе ресорног министарства и субвенције, а посебно машина и возила.

Као посебно је отворено питање оснивања задруга и значаја задругарства о чему је говорила саветодавац ПССС-а Јелена Стојиљковић.

Предавање у Бојнику наишло је на велики одзив пољопривредних произвођача, а то потврђује препуна сала општинске скупштине.