Награђени песници на конкурсу „Крвави фебруар“

У холу Дома културе у Бојнику, после комеморативне свечаности, 17. фебруара,  уручене су награде  учесницима на 3. Интернационалном књижевном  конкурсу поезије на тему „Крвави Фебруар“, поводом 17. Фебруара, дана када је 1942. године страдало више од 500 житеља Бојника и Драговца, у једном дану. На конкурс је пристигло тридесетак песама из наше земље али и дијаспоре, писане на Српском језику. Песме су, осим из Србије, стигле и из Републике Српске, Северне Македоније али и Израела. Учешће на конкурсу узео је и Милош Милошевић Шика из Трстеника, наш познати глумац, писац и песник поемом  „Небеска јадиковка мајке Драгиње“.

Прву награду је добио писац из Лесковца, Зоран Јовановић, за песму „Пуста река“ са шифром „Босоноги“, другу Стојковић Весна из Лесковца за песму „Крвави пир“ са шифром „Црвени снег-42“ и трећу Кунбар Селма Мариани из Јерусалима ( Израел ) за песму „Фебруарски понос“ са шифром „Родни крај“.

Посебно признање песнику „Песма над песмама“, по одлуци жирија, припало је Милошу Милошевићу Шики из Трстеника за поему „Небеска јадиковка мајке Драгиње“. Признања за допринос у организацији добиле су професорке, чланице жирија, Марија Костић, Марија Радоњић и Милица Миленковић и професорка  Марија Костић, у знак захвалности за рецензију Зборника песама „Песме као споменици 3“.

Похваљени су  најмлађи учесници Алекса Мишић из Драговца и Тијана Нашпалић али и још 10 песника, међу којима су и Мирослава Бадаревска из Северне Македоније и песник из некадашње Босне и Херцеговине, Сенахид Незировић за песму „Слава невиним жртвама“. Господин Незировић се, у име похваљених и награђених учесника конкурса, захвалио организаторима на организацији једног, овако поштеног, конкурса и прилици да се поклоне сенима палих,  да се њихове жртве никад не забораве. Песници су, са задовољством, говорили о својим мотивима за учешће на овом конкурсу, док је књижевник Зоран Јовановић говорио како је настала његова песма.