ЕКО такса – ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавају се сва правна лица и предузетници који обављају одређене активности које утичу на животну средину а обављају своју делатност на територији општине Бојник да 31.07.2020.године истиче рок за подношење пријаве на Обрасцу 1 за 2020.годину.

Од суботе 18.07.2020.године, на Порталу ЛПА (lpa.gov.rs) биће омогућено електронско подношење пријава са подацима од значаја за утврђивање накнаде за заштиту и унапређење животне средине (ЕКО такса) на Обрасцу 1 за 2020.годину.

Подсећамо обвезнике да је плаћање еко таксе уређено Уредбом о критеријумима за одређивање активности које утичу на животну средину и постало је обавезно за сва правна лица и предузетнике.

Критеријум за одређивање активности које имају негативан утицај на животну средину је претежна делатност:

  • она која је регистрована у АПР
  • она чијим је обављањем правно лице или предузетник остварио највише прихода у претходној години.

У Прилогу Уредбе можете видети да ли ваша делатност има велики, средњи или мали утицај на животну средину, као и прописану висину износа накнаде.

Колику таксу ћете плаћати осим од делатности, зависи и од тога да ли сте класификовани као велико, средње, мало или микро правно лице или предузетник. На основу ова два параметра, јединица локалне самоуправе решењем утврђује износ накнаде, која се плаћа у једнаким месечним ратама, у року од 15 дана по истеку месеца.

Све информације обвезници могу добити путем е-маила: lpa@bojnik.org.rs или на бр. телефона 016-821-214 локал 134.

Образац 1 за подношење пријаве као и Уредбу о критеријумима за одређивање активности које утичу на животну средину можете преузети у pdf формату: