Субвенције пчеларима и сточарима

У Понедељак, 30.новембра, у сали Дома културе у Бојнику, потписани су уговори са 27 пчелара, који су аплицирали и остварили право на укупно 997.500,00 динара.Поред тога новац је регресиран и за меру вештачко осемењавање,  за коју су аплицирала 122 пољопривредника, са укупним износом од милион динара.

Присутне пчеларе  су, пре почетка потписивања уговора, поздравили Председник општине Бојник, Небојша Ненадовић и Председник Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде, Ивица Јовановић. Председник општинеБојник, Небојша Ненадовић је упознао пчеларе са текућим проблемима изазваним  Корона вирусом али и обавестио да се локална самоуправа труди да подели субвенције у планираном износу. Износ субвенција подељених,  овом приликом, је 2 милиона динара пчеларима и сточарима, а остаје да се подели још 5 милиона за сертификовани садни материјал , приплодна и товна грла и  меру вештачко осемењавање . Укупан износ субвенција пољопривредницима, за ову годину, је 12 милиона динара.

Председник Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде, Ивица Јовановић, је обавестио пољопривреднике да ће средства бити уплаћена на њихове рачуне у току дана. Аплицирало је укупно 149 пољопривредних газдинстава, за 2 милиона динара. Обавестио је пољопривреднике да могу да аплицирају  до 15. децембра за средства за субвениционисање садног материјала, за меру вештачко осемењавање,  док је конкурс за  субвенционисање набавке приплодних и товних грла већ  затворен.

У име пчелара на субвенцијама се захвалио председник П.У.“Бојник“ Радован Стаменковић и између осталог је говорио о развоју пчеларског удружења и пчеларства на територији општине Бојник и о овој веома лошој години за пчеле и пчеларе. О пчеларењу, значају субенција пчеларима и својим плановима да употреби добијена средства говорио је и Зоран Јовановић из Зелетова, један од најуспешнијих пчелара и уз то 3-ћа генерација пчелара у својој породици.