ОДРЖАНА 15. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Пред одборницима се нашао обиман дневни ред, а централно место и најважнија тачка се односила на Предлог одлуке о буџету за 2022. годину.

Како је у образложењу казао Александар Настић, шеф Одељења за финансије Општинске управе буџет за 2022. годину планиран је у износу од 685 милиона 262 хијаде и 539 динара.

Настић је подвукао да су укупни приходи и примања пројектовани у износу од 615 милиона 262 хиљаде динара и да су примања од задуживања прецизирана у износу од 20 милиона динара. Он је додао да су укупни расходи и издаци планирани у износу од 655 милиона и 762 хиљаде динара, а отплата кредита као ставка пројектована је у износу 29 милиона и 500 хиљада динара. Како је закључио у образложењу Настић нераспоређени вишак прихода из ранијих година износи 50 милиона динара, што ће бити пренето у наредну годину. Текућа буџетска резерва планирана је на 20 милиона, док је стална резерва у износу од милион динара.

За наредну годину планирани су и бројни пројекти казао је Настић а то су реконструкција путне мреже у Ћуковцу у износу од 22 милиона и 265 хиљада динара, у Обилићу преко 36 милиона, Мрвешу 16 милиона динара, реконструкција улице Бојана и Дејана Тасића у износу од 2,5 милиона динара, Робна пијаца у Косанчићу са износом од 19 милиона 637 хиљада, реконструкција тротоара испред Пословне банке за шта је опредељено 2,5 милиона и изградња моста са приступним саобраћајницама и осветљењем у износу од 50 милиона динара за шта је из Министарства привреде већ стигао уговор.

Заменик председника општине Бојник Дејан Стојановић је у свом обраћању окарактерисао овај буџет као развојни јер ће се овим средствима реализовати капитални пројекти из области инфраструктуре и привреде и најавио да ће се кренути са решавањем проблема аплицирањем код многих министарстава, али и међународних организација попут ЕУ ПРО где је ова општина била прво позиционирана.

На седници је дата сагласност и на одлуку измене и допуне пословања ЈП за водоснабдевање Брестовац-Бојник-Дољевац за ову и наредну годину, а исти такав акт усвојен је и за ЈП “Јединство” Бојник заједно са програмом субвенција.

Између осталог усвојен је и Програм Уређења грађевинског земљиштва и утврђивању просечне цене квадратног метра одговарајућих непокретности. Веома важан документ који је добио зелено светло на седници је и Акциони план за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу буџетских средстава при чему локана самоуправа показује транспарентност и узима у обзир све сугестије.

Вема важна тачка је и усвајање Предлога одлуке о начину покретања поступка прибављања непокретности у јавну својину непосредном погодбом