Одржан 5. традиционални ,,Успон на Радан”

Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана, у оквиру културно-туристичке манифестације „Бојничко лето“, организовао је  планинарску акцију „Успон на Радан“, планинарски догађај, који је постао традиционалан и одржава се већ пету годину за редом.Успон је организован на врхове Свети Петар (1148 м) и Камен (1050 м).

Место окупљања и поласка је било село Боринце, које се налази на удаљености од 17 км од Бојника,  у самом подножју планине Радан.

,,Дужина стазе је 11 км, а висинска разлика је 532 м. Стаза се прелази за 5-6 сати лаганог хода, задржавање је на врховима Свети Петар и Камен.Врх Свети Петар је шумовит и на њему се налази црква посвећена Светим апостолима  Петру и Павлу.Врх Камен је видиковац са кога се пружа један од најлепших погледа у Србији.Стаза је кружна и добро је уређена и обележена. Спада у ред лакших стаза и прилагођена је свим узрастима“ рекао је председник Планинарско-бициклистичког клуба „Змај са Радана” Ивица Аранђеловић.

У име локалне самоуправе присутне је поздравио помоћник председника општине Бојник Бобан Петровић и пожелео им лепо време и леп провод на планини Радан.

У планинарској акцији учествовало је преко 400 учесника из Бојника, Лесковца, Ниша, Новог Сада, Београда,Врања, Сурдулице, Крагујевца, Крушевца,Власотинца.

Најстарији учесник акције је учитељица у пензији Јелена Минарди из Ниша која има 99 година, и овде долази већ трећу годину.Планинар је каже 55 година,била је и на планини Мон Блан 1987. године,међутим истиче да Србија има прелепе планине, а  посебно воли Радан.

Госпођа Миларди каже да ће наредне године прославити стоти рођендан на планини Радан.

Најмађи учесник данас био је шестогодишњи Мишо Вук Дајевић.

Покровитељи акције која је одржана у оквиру Бојничког лета су општина Бојник и бројни спонзори, а подршку организатору пружила је Туристичка организација Бојник.

Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“ за све учеснике обезбедио је бесплатан ручак.

Од ове године “Успон на Радан” се налази у календару Планинарског Савеза Србије као традиционална акција.