Пчелари у Бојнику обележили крсну славу ,,Крстовдан“

Удружење пчелара Бојник обележило је другу годину за редом своју крсну славу  ,,Крстовдан“ пригодним скупом у породичном домаћинству Радована Стаменковића у Црквици.

,,Ова година је једна од бољих година за пчеларе, и приближна је 2015. години која је била најбоља. Три године смо били без меда и морали смо да се више ангажујемо око очувања  пчелињих друштава.Ове године не само што смо имали бољи принос, него су пчеле спремиле своја друштва за презимљавање и њихово здравствено стање је било добро”, казао је председник Удружење пчелара Бојник Радован Стаменковић.

,,Пчеларима са територије општине Бојник је подељено 50 кошница, пре свега по једна је подељна младим пчеларима који тек почињу да се баве пчеларством. Иначе ова грана пољопривреде последњих година је у експанзији, јер се повећао и број чланова овог удружења.На основу броја чланова повећава се и износ новчаних средстава за развој пчеларства“,  рекао је помоћник председника општине Бојник  за пољопривреду Саша Цакић.

Пчелари су затим посетили и пчелињак Зорана Јовановића у Зелетову, пчелара који је заокружио процес производње меда у овом крају, чланови Удружење пчелара Бојник су имали прилику да виде и у каквом је стању његово пчелиње друштво.

Јовановић је рођен у овом селу, али је 40 година живео у Љубљани, сада је пензионер, вратио се у свој родни крај да настави да се бави пчеларством.

Удружење пчелара Бојник постоји четрдесет једну годину и тренутно има 43 члана. Иначе на територији целе општине има око 78 регистрованих пчелара, али постоје и почетници који се још нису пријавили.