Општини Бојник уручена одлука у вредности од милион евра за агро бизнис зону

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици уручио је у Крагујевцу одлуке о финансирању пројеката који ће допринети побољшању пословног окружења у 34 локалне самоуправе.

Уз финансијску подршку Европске уније од преко пет милиона евра ове локалне самоуправе ће реализовати пројекте који се односе на израду техничке и планске документације, као и пројекте пословне инфраструктуре, што ће допринети стварању повољнијег пословног окружења односно јачању конкурентности на локалном нивоу.

„Европска унија пружа континуирану подршку локалном развоју са досадашњим улагањем од 300 милиона евра, а само финансирање развоја пословне инфраструктуре омогућиће унапређење укупног пословног окружења у Србији и привлачење инвестиција те бољи живот становништва”, рекао је у Крагујевцу шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, честитајући представницима и представницама 34 локалне самоуправе којима је преко развојног програма ЕУ ПРО одобрено укупно 40 пројеката.

Амбасадор Фабрици је посебно честитао запосленима у локалним администрацијама који су уложили знање и напоре у припрему квалитетних пројеката, као и градоначелницима и председницима општина које су обезбедили политичко вођство и визију.

„Министарство за европске интеграције подржава реализацију овог програма будући да се његовим спровођењем обезбеђује одрживи развој локалних самоуправа уз смањење регионалних диспаритета и континуирано јачање способности градова и општина за коришћење европских фондова“, рекао је Бранко Будимир, помоћник министра за европске интеграције Владе Републике Србије.

Локалне самоуправе ће реализовати дванаест пројеката који се односе на израду пројектно-техничке документације, 19 пројеката формулисања планске документације и девет пројеката пословне инфраструктуре, који ће допринети стварању услова за унапређење економских активности и привлачење инвестиција.

Општини  Бојник је ЕУ ПРО  програм одобрио маскимални износ средстава од 1.000.000 (милион) евра за “Инфраструктурно опремање агро бизнис зоне у Косанчићу”. Одлука о финансирању овог пројекта  уручена је председнику општине Бојник Небојши Ненадовићу.

Општина Бојник за учешће добиће и 218 хиљада евра од Владе Републике Србије.

„За Крагујевац и Шумадију програм ЕУ ПРО је од још веће важности јер у претходних десет година Шумадија није имала приступ овом типу развојне помоћи и поносан сам што смо је дочекали спремни јер то је доказ да радимо стратешки и да дугорочно гледамо на развој региона и града“, рекао је Радомир Николић, градоначелник Крагујевца истичући да су локалне самоуправе поуздан и релевантан партнер међународним организацијама а да централни нивои власти могу значајно да помогну у ефикасном дизајнирању и спровођењу развојних пројеката и политика.