Архиве категорија: Економија

ОТВОРЕНА БАНКА ПОШТАНСКЕ ШТЕДИОНИЦЕ

Симболичним пресецањем врпце Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић, и Председник Извршног Одбора банке Поштанске Штедионице, Бојан Кекић, свечано су, у Бојнику, отворили самостални шалтер банке Поштанске Штедионице.

Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић, захвалио се људима из Поштанске Штедионице на отварању самосталног шалтера и рекао да је ово значајан догађај за све становнике Бојника и да је ово, још једно, испуњено обећање дато грађанима.

Отварање банке Поштанске Штедионице је од, изузетног, значаја како за грађане, тако и за предузетнике, који послују на територији општине Бојник.

Посао у Бојнику добила су три шалтерска радника и један радник у обезбеђењу.

Бојник добија 12 милиона за систем за наводњавање

Премијер Александар Вучић, на састанку у Нишу са председницима и градоначелницима овог дела наше земље, истакао је да ће Влада Србије више средстава улагати у југ Србије.

Састанку је присуствовао и председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић, који наглашава, у изјави за ТВ 4С, да је задовољан разговором са премијером Вучићем и истиче да је, заједно са председницима општина Лебане и Медвеђа, Зораном Илићем и Небојшом Арсићем, затражио завршетак пројекта Радански кластер, који би повезао ове три општине са Куршумлијом и Пролом Бањом. По речима Ненадовића, премијер је обећао да би овај пројекат могао да буде завршен за три године.

Небојша Ненадовић истиче да је добио обећање да ће Влада Србије помоћи општини Бојник приликом куповине система за наводњавање јер је у поседу 500 хектара земље која је покривена комасацијом, а у плану је још 200 хектара, за ову намену Влада ће издвојити 12 милиона динара.

Постављањем система за наводњавање и довођењем струје у том делу Бојника ми бисмо добили једну фабрику на отвореном. Наши земљорадници би могли да се баве повртарством и на тај начин би много пута повећали свој принос.

Небојша Ненадовић је истакао да је премијеру Вучићу представио и пројекат за Агробизнис зону у Косанчићу на површини од 50 хектара где би се могла отворити фабрика за прераду воћа у којој би посао добило преко 100 радника.

Моја жеља је да се у овом крају све више гаји воће и ако успемо да отворимо фабрику за прераду воћа, то би много занчило за овај крај и за наше грађане, како се не би више исељавали са ових простора„.

Представници општине Бојник обишли су радове на реализацији пројеката

Представници општине Бојник обишли су у четвртак, 27. августа, радове у улици Девет Југовића. Радови на асфалтирању ове улице почели су 21. августа.

Заменик председника општине, господин Дејан Стојановић, и заменик председника Скупштине општине, господин Небојша Ненадовић, уверили су се да радови напредују по плану. Кроз разговор са извођачима радова и мештанима показали су нтересовање за овај, и спремност за ангажовање у  будућим пројектима. Позитивни утисци и одобравање становника више су но очигледни.

Након улице Девет Југовића, кренуло се пут Лапотинца. Радови на адаптацији амбуланте у овој месној заједници су у завршној фази.

 

Поред амбуланте, започели су и радови на реновирању предшколске установе „Ђука Динић“. Локална самоуправа усмерена је ка развоју општине Бојник, и спремна на максимални ангажман по питању ефикасне реализације свих активних пројеката на подручју општине.

Обилазак радова на реализацији пројеката медијски је испратила телевизија 4С.

Видео снимак можете погледати и на каналу Општине Бојник

ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА ВИШЕ ПАРА

Када је реч о одбрани од поплава и првентивном деловању на водотоковима другог реда, све што је одлучено на седници Савета за безбедност од 10. марта је и спроведено, и у финансијском и у оперативном погледу, рекао је данас начелник Јабланичког управног округа Божидар Стојиљковић.

„Уместо 14 милиона колико је буџетом било предвиђено за ову намену, биће одвојено три пута више средстава, што указује на озбиљан присуп локалних самоуправа овом стратешком питању. Многе општине су увећале свој буџет за ову намену, Црна Трава је од 500 хиљада дуплирала буџет на милион динара док је Бојник је ребалансом буџета за ову намену планирао 2 милиона 700 хиљада динара. То показује да се ради о дугорочном приступу у решавању проблема“, рекао је он.

Што се водоснабдевања тиче, Јабланички округ располаже са девет капацитета. Општина Бојник има капацитет од 100 литара у секунди, од чега користи 25 посто. У Властоинцу се од 96 литара у секунди користи 73 посто капацитета, Лебане користи 100 посто своје капацитете, Лесковац користи 38 посто капацитета, Грделица 80 посто, Медвеђа 90 и Црна Трава 20 посто капацитета.

„Суштина је у томе да се ово питање реши заувек. Кључно питање је питање међусобног повезивања. Потребно је направити мини пројекат тог повезивања, предмер и предрачун и моје мишљење је да је у томе спремна да помогне и ЕУ. Тиме би се добило не само сигурно водоснабдевање на нивоу округа, већ би било решено и питање бунара који имају делимично исправну воду и њиховим укљањањем дугорочно би било решено питање исправности воде на нивоу округа“, каже Стојиљковић.

Преузето са сајта  http://jugpress.com
Оригинални чланак на адреси: http://jugpress.com/index.php/2015/08/14/za-odbranu-od-poplava-vise-para/

Нови пројекти у Бојнику

Општина Бојник добила је у оквиру програма ЕВРОПСКИ ПРОГРЕС средства за реализацију два пројекта. Укупна вредност ових пројеката износи 30.000 еура, а учешће општине Бојник је 10%, односно 1.500 еура по пројекту.

У оквиру првог пројекта под називом „Израда главног пројекта за изградњу Центра за развој предузетништва у Бојнику“ добијена средства биће искоришћена за стварање техничких предуслова за уређење и стављање у функцију простора код спортске хале у Бојнику. Планирано је да зграда „Центра за развој предузетништва“ буде изграђена са 24 локала, као и уређење паркинг простора за око 60 возила. Општина Бојник ће пословне просторије у објекту додељивати новооснованим предузетничким радњама као неку врсту стимуланса за почетак пословања.

Други пројекат „Израда главног пројекта стамбене зграде за социјално становање у Бојнику“ односи се на стварање техничких предуслова за изградњу објеката који ће допринети бољем животу грађана. Стамбена зграда биће намењена за смештај социјално угрожених и маргинализованих група, а Општина Бојник ће стамбене јединице у објекту додељивати по накнадно утврђеним и на скупштини усвојеним критеријумима.

ЕВРОПСКИ ПРОГРЕС спроводи бројне активности у циљу унапређења локалне самоуправе. Ту спадају, између осталог, смањење незапослености, помагање локалних самоуправа у спровођењу политике социјалне инклузије угрожених и маргинализованих група, израда програма обуке за незапослене, као и побољшање интеграције националних мањина, али и помоћ локалним заједницама у развоју и унапређењу свог културног наслеђа.

Нове уштеде

Извршена реорганизација Општинске управе након реконструкције власти спроведене пре три месеца у општини Бојник даје нове резултате штедње.

Упоређујући последња три месеца пре реконструкције и три месеца након ње виде се значајне уштеде у потрошњи горива.

Утврђена је уштеда од 42,81 %.

Први резултати штедње

На основу првих анализа, мере штедње започете одмах након реконструкције власти у општини Бојник (крајем априла ове године), дају прве резултате.

Упоређујући основне мерљиве величине, везане за трошкове репрезентације, за последња три месеца пре реконструкције власти и прва три након извршене реконструкције, утврђено је да је остварена уштеда од чак 43,2%.

То је још само један индикатор да локална самоуправа води одговорну политику према својим грађанима, која се уклапа у националну стратегију спровођења мера штедње на свим нивоима која је на снази у нашој држави.

Одлука о буџету општине Бојник за 2012. годину

На предлог Општинског већа, СКУПШТИНА ОПШТИНЕ БОЈНИК донела је О Д Л У К У О БУЏЕТУ ОПШТИНЕ БОЈНИК за 2012. годину.

Овом одлуком уређују се приходи и примања, расходи и издаци буџета СО Бојник за 2012. годину, њено извршење, обим задуживања за потребе финансирања дефицита, управљање дугом, коришћење сопстевих прихода корисника буџетских средстава.

Одлуку, у целости, у pdf формату можете преузети овде.

Потписан уговор о изградњи млечне пијаце у Бојнику

Данас 06.03.2012. године, у канцеларији председника општине Бојник, потписан је уговор између општине Бојник и SMN-Градња DOO из Лесковца о извођењу радова на изградњи објекта управне зграде и објекта млечне пијаце на простору већ постојеће пијаце у Бојнику у оквиру пројекта “ јачање институционалних и инфраструктурних капацитета пијаце у Бојнику у циљу развоја пољопривредне производње“.

Укупна вредност уговорених радова је 11.148.774 динара.

Наручилац пројекта је обезбедио финансијска средства од Европске Уније и Владе Швајцарске кроз програм  Европског партнерства са општинама EUPROGRES.

ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗБОРУ НАЈПОВОЉНИЈЕ ПОНУДЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ
О ИЗБОРУ НАЈПОВОЉНИЈЕ ПОНУДЕ

ЈН бр. 404-23/11

Најповољнија понуда за јавну набавку за извођење радова на изградњи објекта управне зграде и објекта млечне пијаце на простору пијаце у улици 17. фебруар бб у Бојнику, по јавном позиву објављеном у “Сл. гласнику РС“, бр. 96 од 16. децембра 2011. је понуда понуђача:

Назив понуђача: „СМН Градња“ ДОО Лесковац
Седиште понуђача: 16000 Лесковац, ул. Косте Стаменковића бр. 2
Вредност уговора без ПДВ:  9.448.113,90 динара
Вредност уговора са ПДВ:  11.148.774,40 динара