Архиве категорија: Економија

Расим Љајић обишао нову фабрику кошуља у Косанчићу

Министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић данас је у селу Косанчић посетио будући погон за производњу кошуља, чији је власник турски инвеститор Хајредин Шиљик, власник фирме „CASH COLLECTION“.

Господин Шиљик је, том приликом, рекао да ће производња кошуља почети 1. марта и да ће на почетку бити запослено најмање 30 радника, углавном из места Косанчић и околних села бојничке општине.


Додао је да ће у наредном периоду постепено проширивати производне капацитете и повећавати број запослених.
Турски инвеститор је рекао да ће производња кошуља бити намењена извозу, пре свега у земље Европске уније.

Министар Љајић није крио задовољство оним што је видео и тиме што су страни инвеститори показали интересовање за улагање у општину Бојник.

„Долазак страног инвеститора у Бојник и отварање нових радних места је, за нашу општину, од великог значаја“ – рекао је Председник општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић.

„Фирма CASH COLLECTION бави се производњом мушких и женских кошуља и своје производе извози на страно тржиште. Ово је наша прва инвестиција у Србији“ – рекао је власник фирме „CASH COLLECTION“, Хајредин Шиљик.

„За МЗ Косанчић запошљавање 30 људи значи да ће исто толико породица да обезбеди своју егзистенцију“ – каже Председник МЗ Косанчић, Миодраг Михајловић.

У Косанчићу има 220 домаћинстава у којима живи око 400 становника.

Потписан уговор са страним инвеститором

Председник МЗ Косанчић, Миодраг Михајловић и Турски инвеститор, власник фирме „CASH COLLECTION“, Хајредин Шиљик потписали су Уговор о закупу пословног простора у МЗ КОСАНЧИЋ.

Ради се о пословном простору, који се даје у закуп ради обављања производне делатности из домена текстилне индустрије.

Долазак страног инвеститора у Бојник и отварање нових радних места је, за нашу општину, од великог значаја“ – рекао је Председник општине Бојник, господин, Небојша Ненадовић.

Фирма CASH COLLECTION бави се производњом мушких и женских кошуља и своје производе извози на страно тржиште. Ово је наша прва инвестиција у Србији“ – рекао је власник фирме „CASH COLLECTION“, Хајредин Шиљик.

За МЗ Косанчић запошљавање 15-20 људи значи да ће исто толико породица да обезбеди своју егзистенцију“ – каже Председник МЗ Косанчић, Миодраг Михајловић.

У Косанчићу има 220 домаћинстава у којима живи око 400 становника.

ОТВОРЕНА БАНКА ПОШТАНСКЕ ШТЕДИОНИЦЕ

Симболичним пресецањем врпце Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић, и Председник Извршног Одбора банке Поштанске Штедионице, Бојан Кекић, свечано су, у Бојнику, отворили самостални шалтер банке Поштанске Штедионице.

Председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић, захвалио се људима из Поштанске Штедионице на отварању самосталног шалтера и рекао да је ово значајан догађај за све становнике Бојника и да је ово, још једно, испуњено обећање дато грађанима.

Отварање банке Поштанске Штедионице је од, изузетног, значаја како за грађане, тако и за предузетнике, који послују на територији општине Бојник.

Посао у Бојнику добила су три шалтерска радника и један радник у обезбеђењу.

Бојник добија 12 милиона за систем за наводњавање

Премијер Александар Вучић, на састанку у Нишу са председницима и градоначелницима овог дела наше земље, истакао је да ће Влада Србије више средстава улагати у југ Србије.

Састанку је присуствовао и председник општине Бојник, господин Небојша Ненадовић, који наглашава, у изјави за ТВ 4С, да је задовољан разговором са премијером Вучићем и истиче да је, заједно са председницима општина Лебане и Медвеђа, Зораном Илићем и Небојшом Арсићем, затражио завршетак пројекта Радански кластер, који би повезао ове три општине са Куршумлијом и Пролом Бањом. По речима Ненадовића, премијер је обећао да би овај пројекат могао да буде завршен за три године.

Небојша Ненадовић истиче да је добио обећање да ће Влада Србије помоћи општини Бојник приликом куповине система за наводњавање јер је у поседу 500 хектара земље која је покривена комасацијом, а у плану је још 200 хектара, за ову намену Влада ће издвојити 12 милиона динара.

Постављањем система за наводњавање и довођењем струје у том делу Бојника ми бисмо добили једну фабрику на отвореном. Наши земљорадници би могли да се баве повртарством и на тај начин би много пута повећали свој принос.

Небојша Ненадовић је истакао да је премијеру Вучићу представио и пројекат за Агробизнис зону у Косанчићу на површини од 50 хектара где би се могла отворити фабрика за прераду воћа у којој би посао добило преко 100 радника.

Моја жеља је да се у овом крају све више гаји воће и ако успемо да отворимо фабрику за прераду воћа, то би много занчило за овај крај и за наше грађане, како се не би више исељавали са ових простора„.

Представници општине Бојник обишли су радове на реализацији пројеката

Представници општине Бојник обишли су у четвртак, 27. августа, радове у улици Девет Југовића. Радови на асфалтирању ове улице почели су 21. августа.

Заменик председника општине, господин Дејан Стојановић, и заменик председника Скупштине општине, господин Небојша Ненадовић, уверили су се да радови напредују по плану. Кроз разговор са извођачима радова и мештанима показали су нтересовање за овај, и спремност за ангажовање у  будућим пројектима. Позитивни утисци и одобравање становника више су но очигледни.

Након улице Девет Југовића, кренуло се пут Лапотинца. Радови на адаптацији амбуланте у овој месној заједници су у завршној фази.

 

Поред амбуланте, започели су и радови на реновирању предшколске установе „Ђука Динић“. Локална самоуправа усмерена је ка развоју општине Бојник, и спремна на максимални ангажман по питању ефикасне реализације свих активних пројеката на подручју општине.

Обилазак радова на реализацији пројеката медијски је испратила телевизија 4С.

Видео снимак можете погледати и на каналу Општине Бојник

ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА ВИШЕ ПАРА

Када је реч о одбрани од поплава и првентивном деловању на водотоковима другог реда, све што је одлучено на седници Савета за безбедност од 10. марта је и спроведено, и у финансијском и у оперативном погледу, рекао је данас начелник Јабланичког управног округа Божидар Стојиљковић.

„Уместо 14 милиона колико је буџетом било предвиђено за ову намену, биће одвојено три пута више средстава, што указује на озбиљан присуп локалних самоуправа овом стратешком питању. Многе општине су увећале свој буџет за ову намену, Црна Трава је од 500 хиљада дуплирала буџет на милион динара док је Бојник је ребалансом буџета за ову намену планирао 2 милиона 700 хиљада динара. То показује да се ради о дугорочном приступу у решавању проблема“, рекао је он.

Што се водоснабдевања тиче, Јабланички округ располаже са девет капацитета. Општина Бојник има капацитет од 100 литара у секунди, од чега користи 25 посто. У Властоинцу се од 96 литара у секунди користи 73 посто капацитета, Лебане користи 100 посто своје капацитете, Лесковац користи 38 посто капацитета, Грделица 80 посто, Медвеђа 90 и Црна Трава 20 посто капацитета.

„Суштина је у томе да се ово питање реши заувек. Кључно питање је питање међусобног повезивања. Потребно је направити мини пројекат тог повезивања, предмер и предрачун и моје мишљење је да је у томе спремна да помогне и ЕУ. Тиме би се добило не само сигурно водоснабдевање на нивоу округа, већ би било решено и питање бунара који имају делимично исправну воду и њиховим укљањањем дугорочно би било решено питање исправности воде на нивоу округа“, каже Стојиљковић.

Преузето са сајта  http://jugpress.com
Оригинални чланак на адреси: http://jugpress.com/index.php/2015/08/14/za-odbranu-od-poplava-vise-para/

Нови пројекти у Бојнику

Општина Бојник добила је у оквиру програма ЕВРОПСКИ ПРОГРЕС средства за реализацију два пројекта. Укупна вредност ових пројеката износи 30.000 еура, а учешће општине Бојник је 10%, односно 1.500 еура по пројекту.

У оквиру првог пројекта под називом „Израда главног пројекта за изградњу Центра за развој предузетништва у Бојнику“ добијена средства биће искоришћена за стварање техничких предуслова за уређење и стављање у функцију простора код спортске хале у Бојнику. Планирано је да зграда „Центра за развој предузетништва“ буде изграђена са 24 локала, као и уређење паркинг простора за око 60 возила. Општина Бојник ће пословне просторије у објекту додељивати новооснованим предузетничким радњама као неку врсту стимуланса за почетак пословања.

Други пројекат „Израда главног пројекта стамбене зграде за социјално становање у Бојнику“ односи се на стварање техничких предуслова за изградњу објеката који ће допринети бољем животу грађана. Стамбена зграда биће намењена за смештај социјално угрожених и маргинализованих група, а Општина Бојник ће стамбене јединице у објекту додељивати по накнадно утврђеним и на скупштини усвојеним критеријумима.

ЕВРОПСКИ ПРОГРЕС спроводи бројне активности у циљу унапређења локалне самоуправе. Ту спадају, између осталог, смањење незапослености, помагање локалних самоуправа у спровођењу политике социјалне инклузије угрожених и маргинализованих група, израда програма обуке за незапослене, као и побољшање интеграције националних мањина, али и помоћ локалним заједницама у развоју и унапређењу свог културног наслеђа.