Литије у Бојнику

Данас су у Бојнику ношене литије, од цркве Св.Николе, до Крста у центру Бојника и назад до цркве. Ове године се, по други пут, носе литије и слави Градска слава Бојника  Св. Тројица, Духови или Духовдан.  Лоше време је многе вернике задржало код куће, а они издржљивији су цео пут прешли по киши.

Свечану литургију је служио Намесник Јабланички, јереј Иван Марковић, уз саслужење јереја Придворичког  Данила Николића. После свечане литургије, улицама Бојника, кренула је литија. Литија је ношена од цркве Св. Николе до Крста у центру Бојника.

Крај крста је пресечен славски колач и славу је, од садашњег домаћина,Јанковић Горана, преузео нови домаћин, Саша Величковић.

Пригодном беседом верницима се обратио Намесник Јабланички, Иван Марковић, честитао славу и пожелео да се у Бојнику што пре огласи црквено звоно.

Дан Св. Тројице, Духови или Духовдан је дан када је на Христове ученике сишао Дух Свети, чиме је завршено оснивање цркве и зато се сматра рођенданом Хришћанске цркве. Славе га сви Хришћани, а слави се 50-ти дан после Васкрса и 10-ти дан после Спасовдана. Народ верује да је то дан врло моћних енергија и зато се, на тај дан, моли за опрост грехова, здравље и напредак.