ПРОЈЕКАТ ПОД НАЗИВОМ IMPRESS КОЈИ ОПШТИНА БОЈНИК РЕАЛИЗУЈЕ У САРАДЊИ СА БУГАРСКОМ ОПШТИНОМ ЗЕМЕН УШАО У ЗАВРШНУ ФАЗУ

Пројекат под називом “IMPRESS – Управљање инвестицијама за заштиту културног наслеђа у прекограничном региону” који је општина Бојник реализовала у сарадњи са бугарском општином Земен ушао је у завршну фазу.

Тим поводом данас је одржан радни сасатанак партнера на овом програму. Том приликом заменик председника општине Дејан Стојановић упознао је делегацију бугарског града Земен са компаративним предностима пусторечког краја и нагласио да се општина Бојник може похвалити богатом културном, туристичком и гастрономском понудом.

Овај пројекат, како је рекао Стојановић представља наставак сарадње која је успостављена пре неколико година када је преко ИПА програма ЕУ асфалтиран пут у дужини од преко 3.000 метара од Циглане у Придворици до Цркве Светог Архангела Гаврила у овом месту средствима у износу од 374.000 евра. 03 Пројекат се овога пута односио на асфалтирање платоа код Хале спортова, као и његово  осветљење и постављање концертне бине. У ове сврхе ЕУ је преко ИПА програма определила суму од 262 хиљаде евра. Овим програмом је општина Земен имала на располагању 272 хиљаде евра за уређење културно историјских споменика. Посебно радује чињеница што је монтирана концертна бина на платоу испред Хале спортова, а набављено је и озвучење и осветљење, казао је Стојановић. Пратеће манифестације ове прекограничне сарадње и сусрета са представницима општине Земен су и презентација културно историјског наслеђа, гастрономске понуде и туристичких потенцијала. Сходно томе гости из Бугарске обићи ће Брестовачко језеро, локалитет Царичин Град, а у селу Придворица код цркве Светог архангела Гаврила сутра ће моћи да уживају у културно уметничком програму и гастрономској презентацији, а посебна специфичност је и ликовна колонија која је окупила једанаест академских сликара из Србије. Како је констатовано на радном састанку сарадњу са Земеном треба наставити и у наредном периоду кроз заједничке пројекте.